Baku: Vanthoor GT-kampioen dankzij zege

Vanthoor - Ramos
Laurens Vanthoor en César Ramos haalden tijdens de seizoensfinale in Baku eindelijk een zege in een Main Race binnen nadat ze eerder vandaag de kwalificatierace ook al op hun naam wisten te schrijven. Vanthoor is daarmee ook algemeen Blancpain GT-kampioen, nadat hij in september op de Nürburgring al de Blancpain Endurance-titel won. Zijn team WRT haalde ook de titel bij de teams binnen én de zege in het Silver Cup kampioenschap met Vincent Abril en Mateus Lisowski.
Start Main Race
De start verliep minder chaotisch dan tijdens de kwalificatierace, Ramos pakte de leiding vanop de pole, gevolgd door de Aston Martin van Johnny Adam en de tweede WRT Audi van Stéphane Richelmi. Normaal gezien zagen we ook de Audi van Rene Rast en Enzo Ide vooraan maar die moest als laatste aan de race beginnen na een motorenwissel. Rast werkte zich echter snel op door het veld, en hét moment van de wedstrijd kwam er wel toen hij een aanval pleegde op de Mercedes van Maximilian Götz. De teamgenoot van de kersverse Blancpain Sprint Series-kampioen, Maximilian Buhk, stond voor de race aan de leiding in het algemene GT-kampioenschap en de beide Maxi's mikten dan ook op een plaats in de top vijf.

Ramos - Vosse - Vanthoor
Zover kwam het echter niet, toen Rast voorbij kwam had hij wat overstuur, net genoeg om de aan de buitenkant zittende Mercedes de muur in te doen belanden. Een boze Götz zette de auto wat verderop aan de kant met terminale schade, ook Rast diende op te geven en bood later wel zijn excuses aan. Door zijn zege maakte Vanthoor voldoende punten goed op Buhk om alsnog de algemene GT-titel mee naar België te nemen.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra #1
De pitstops in de wedstrijd verliepen erg gunstig voor de #6 Phoenix Audi, die de vierde plaats innam ten nadele van de #36 Porsche van Marco Holzer en Martin Ragginger. Het werd zelfs een podium voor de #6 want Markus Winkelhock geraakte in de eindfase nog voorbij de #9 WRT Audi van Stéphane Ortelli. De Porsche kreeg het nog heel moeilijk om zijn vijfde plaats te behouden door een sterk aanvallende Frédéric Vervisch in de #16 Boutsen-Ginion McLaren, die terugvocht nadat teamgenoot Chris Van Der Drift in de beginfase wat plaatsen verloor. De snelle Kortrijkzaan slaagde op de smalle baan echter niet in zijn opzet en eindigde als zesde.

Cesar Ramos - Laurens Vanthoor
"Helaas was er een aanrijding tussen Rast en Götz, maar uiteindelijk heeft ons dat wat geholpen bij het kampioenschap en voor mezelf bij het algemene kampioenschap," zei Vanthoor na de race. "Natuurlijk was er wat druk aangezien ik nog steeds de nodige punten moest binnenhalen, maar vanzelfsprekend wou ik ook winnen voor César, het team en de cheque (nvdr. ter waarde van €100.000). Dit jaar behaalden we vijf overwinningen, helaas vier daarvan in de Qualifying Race. We maakten wat fouten dit jaar, hadden niet altijd het geluk aan onze zijde, maar we beëindigden het seizoen in stijl."