van der Horst

Eerste KP-winst voor Hyundai in WRC

Hyundai i20 WRC
Hyundai i20 WRC
Huyndai heeft woord gehouden toen het communiceerde dat het goed voorbereid aan de start zou komen in Portugal. Sordo scoorde in de eerste twee KP’s van dag 2 tweemaal de snelste chrono en kwam zelfs aan de leiding. Dat was meteen ook de eerste scratch en eerste leiderspositie voor de Hyundai i20 WRC in het WRC.
  • Skylimit Events
De Rally van Portugal begon vandaag in droge en zonnige omstandigheden, maar de zware regenval van de afgelopen dag zorgden er toch voor dat de gravelproeven zeer modderig waren. De startorde wordt bepaald door de tussenstand in het kampioenschap en zodoende mocht de Franse regerende wereldkampioen het parcours openen en kloeg daarbij over de modderige omstandigheden.

Ook onze landgenoot Thierry Neuville was niet tevreden over zijn wagen en kloeg over het zwaar onderstuurd karakter van zijn Hyundai. Ploegmaat Sordo had daar blijkbaar minder last van want hij klokte verrassend de snelste chrono voor de Est Ott Tanak in de Ford Fiësta en diens ploegmaat Hirvonen. Ogier, gisteren nog het snelst onderweg tijdens de korte openings KP klokte de vierde tijd, maar bleef nog nipt aan de leiding voor Tanak en Sordo. Ostberg was de eerste Citroën met een vierde tijd voor Latvala in de tweede Volkswagen Polo. Henning Solberg (Ford) Kubica (Ford), Hanninen (Hyundai) en Evans (Ford) maakten de top 10 rond, terwijl Neuville pas 11de werd op 10 seconden van ploegmaat Sordo. De Spanjaard was gisteren pas 14de na de korte eerste proef, maar door deze winst klom hij op naar een voorlopige derde plaats op een fractie van Ogier en Sordo.

De tweede KP van dag 2 was er eentje om snel te vergeten voor de Noorse Ford-rijder Henning Solberg die een halve minuut verloor door een lekke band. Het feestje bij Hyundai ging verder met opnieuw winst voor de Spanjaard Sordo die opnieuw de Est Tanak voor bleef en zodoende ook de leiding nam in het klassement. Ogier lukte de vierde tijd op 6,5 sec. van Sordo en verhuisde van de leiding naar de derde plaats in de voorlopige tussenstand. Maar de verschillen bleven uiteraard klein.

Op de derde en laatste KP van de eerste lus was het dan weer Volkswagen dat het laken naar zich toe trok. Latvala won voor Ogier en Hirvonen, terwijl Sordo en Tanak respectievelijk 19 en 13 seconden moesten inleveren.

Dit maakt dat Ogier opnieuw de leiding pakte met 0,4 sec. op Latvala, 2,3 sec. op Hirvonen, terwijl Tanak en Sordo  naar de vierde en vijfde positie zakten. Neuville is zevende op een dikke halve minuut van de leider. Zes wagens zitten binnen de tien seconden wat het beste laat vermoeden voor de rest van de rally.

Ondertussen verloren we Kubica en Evans, beiden tuimelden van de baan.



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 4 april 2014.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons