van der Horst

Formula Group T: “Onze zelfgebouwde elektrische auto trekt sneller op dan een Ferrari”

Voor de meeste studenten liggen de examens al even achter de rug maar voor 22 Leuvense studenten begint hun echte examen pas dit weekend op het Formule 1-circuit van Silverstone in Groot-Brittannië. Elk jaar bouwt Formula Group T, een groep van Leuvense ingenieursstudenten, een elektrische wagen om daarmee deel te nemen aan de grootste studentencompetitie ter wereld, de Formula Student Competition. Formula Group T neemt zoals elke zomer deel aan drie wedstrijden, waarvan hun eerste vandaag start in Groot-Brittannië. Later deze zomer trekken zij nog naar de circuits van Hockenheim (Duitsland) en Barcelona-Catalunya (Spanje).
Nu de klassieke examens achter de rug zijn, begint voor deze studenten de echte stress. Het hele team gaat samen met hun zelfgebouwde racecar en enkele docenten naar het befaamde circuit van Silverstone waar vorig weekend Lewis Hamilton nog de Formule 1-race won.

 Negen maanden lang hebben de studenten gezwoegd binnen de gloednieuwe postgraduaatopleiding ‘Innoverend ondernemen’ van de nieuwe Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen. Het resultaat is June, de zelfgebouwde elektrische wagen die sneller optrekt dan een Ferrari.

 Nu maakt Formula Group T zich klaar om beoordeeld te worden door een jury van topingenieurs van Jaguar, Boeing en andere hi-techbedrijven. Eerst moet de auto door de minutieuze technische controle om de veiligheid te verzekeren. De eerste dagen wordt June onderworpen aan statische proeven, waarbij bijvoorbeeld het design verdedigd wordt. Daarna moet June het waar maken op het circuit. Stel je echter geen race voor waarbij de ene auto de andere de vangrails in probeert te rammen maar wél een acceleratietest (June gaat van 0 tot 100 kilometer in 2,7 seconden terwijl een Ferrari dat in 3,7 seconden doet), een uithoudingtest (22 km racen op het scherpst van de snee) en een skid-pad (een 8-vormig traject waarbij de baanligging van de wagen tot het uiterste getest wordt).

Van de 22 studenten werden vijf piloten uitgekozen die tijdens de races het beste van zichzelf zullen geven. De overige studenten zorgen ondertussen voor de technische ondersteuning. Ook docent Stijn De Jonge gaat mee met de studenten: “Dat ik in totaal twee weken van mijn vakantie inboet, vind ik helemaal niet erg. Het is prachtig om te zien hoe de studenten zich ontplooien binnen hun eigen project. Deze races zijn voor de studenten geen kwestie van slagen maar van excelleren.”

Formula Group T press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op donderdag 10 juli 2014.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons