van der Horst

Kris Wauters: "Normtijd is een spijtige zaak"

MExT Racing - Porsche 991
MExT Racing - Porsche 991
Met de eerste sessies van het Belcar Endurance Championship 2017 achter de kiezen, konden we ons meteen ook een eerste beeld vormen van de waardeverhoudingen in het peloton. Het kampioenschap hanteert ook voor dit seizoen een normtijd, in Spa-Francorchamps vastgelegd op 2:26 tijdens de race en 2:24 tijdens de kwalificaties, en dat zorgde in de paddock meteen voor enkele opmerkelijke commentaren. Zo was er bij MExT Racing te horen dat men niet echt tevreden was met het behoud van die normtijd. Bij enkele proto-teams noteerden we dan weer exact de omgekeerde reactie, bizar op het eerste zicht.
Kris Wauters
Kris Wauters
"De normtijd is een enorm spijtige zaak", licht Kris Wauters toe na afloop van de training. "Het moet voor een snelle rijder als Jeffrey Van Hooydonk toch enorm frustrerend zijn om zich elke ronde lang seconden te moeten inhouden om die referentietijd maar niet te overschrijden. Afgelopen week tijdens een testdag draaide hij hier 2:18, dat is maar liefst acht tellen onder de normtijd! Ook wij zijn gisteren trouwens onder de normtijd gedoken, we klokten een 2:25.9 en dat niet eens in onze eerste ronde (op nieuwe banden n.v.d.r.). Ik begrijp waarom men de normtijd heeft ingevoerd, om het kampioenschap terug te kunnen opbouwen, maar op dit ogenblik zou men de tijd beter verlagen."

Pieter Dubois - Frank Thuriaux
Pieter Dubois - Frank Thuriaux
Frank Thuriaux, team manager bij DVB Racing dat de Norma M20 FC van de familie Thiers runt, beaamt die stelling. "De normtijd is goed voor het veld bij elkaar te brengen, maar er zou hier op Spa-Francorchamps twee seconden van de referentietijd moeten worden gehaald. Ik kan moeilijk voor mijn rijders spreken, maar het moet frustrerend zijn om je constant te moeten inhouden."


PK Carsport - Wolf GB08
PK Carsport - Wolf GB08
De uitspraken van beide teams staan in schril contrast met wat Autosport.be afgelopen jaar optekende bij Deldiche Racing en Bas Koeten Racing. De verantwoordelijke van dat laatste team zei toen over de normtijd "het houdt de concurrentie scherp en zorgt ervoor dat de proto's geen ronden voorsprong kunnen nemen." Het volledige interview kan u hier terugvinden. Ook bij Deldiche Racing horen we niets dan optimisme over de normtijd, "de normtijd vind ik iets enorm positief, het houdt het veld samen. Zonder de normtijd, hadden we het misschien wel heel moeilijk gekregen tegen de nieuwe (en dus intrinsiek snellere n.v.d.r.) Norma van DVB Racing", aldus poleman Luc De Cock. "Als rijder ben je natuurlijk niet voor een normtijd", licht PK Carsport-rijder Anthony Kumpen toe. "Je wil steeds zo snel mogelijk rijden, maar ik begrijp wel waarom de organisatie de beslissing heeft genomen."

Foto's: Arne Simons, Ronald Janssens & Belcar press



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons