van der Horst

Kubica demonstreert - Ogier blijft op koers

Robert Kubica - Ford Fiësta RS WRC
Robert Kubica - Ford Fiësta RS WRC
Vandaag, zaterdag, stonden twee lussen van twee KP’s op het menu in de Rally van Monte Carlo. Enerzijds stond tweemaal de 19 km lange KP van Prunières-Embrum op het programma, eenmaal de monsteretappe Lardier et Valenca over maar liefst 51,7 km om de derde dag te besluiten met KP 12 Sisteron-Thoard over 36,85 km. Door de grote publieksopkomst kon de organisatie de veiligheid evenwel niet garanderen en werd de eerste KP van de derde wedstrijddag geannuleerd.
Op naar KP 10 dus, voor 51,7 km tegen de klok. Opnieuw werd gestart volgens de eindstand van het WK 2014, maar de pechvogels van gisteren en eergisteren die vandaag startten in Rally 2 werden opnieuw het eerst de baan opgestuurd. Zodoende zagen we net als gisteren opnieuw Chardonnet als eerste van start gaan, gevolgd door Kubica, Meeke, Loeb en dan pas Ogier, Latvala, Mikkelsen, enz.

Inzake de bandenkeuze die in de Monte Carlo belangrijker is dan in welke rally ook, kozen Loeb, Meeke, Østberg, Neuville, Sordo, Tanak en Solberg elk voor vijf softs terwijl de Volkswagen-boys Ogier, Latvala en Mikkelsen opteerden voor vier super softs en twee spijkerbanden. Evans tenslotte hield het bij vier softs en twee spijkerbanden.

Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
De Pool Kubica ging als een waanzinnige te keer en reed iedereen in de vernieling op  de 51,7 km lange KP. Hij had blijkbaar iets goed te maken en zonder stress zette hij zijn eerste achtervolger Meeke op 33 seconden, terwijl Loeb, naar eigen zeggen minder gemotiveerd dan gisteren, 41 tellen moest toegeven. Geen probleem voor leider Ogier omdat deze drie wagens geen rol van betekenis meer spelen in het algemeen klassement. De Franse wereldkampioen ging wel héél voorzichtig van start en was 1min50 minder snel dan Kubica. Belangrijker was dat hij 40 seconden moest inleveren tegenover ploegmaat Latvala die zelfs een stuurfoutje maakte, maar deze laatste staat toch nog op een dikke minuut van Ogier.

Tanak parkeerde zijn Ford Fiësta in een gracht en verloor meer dan 18 minuten. Een spijtige zaak voor de Est die in een mooi duel was verwikkeld met Mikkelsen in de strijd om de derde plaats. Iedereen kon vanaf de vierde plaats een positie goed maken, behalve Neuville die werd gepasseerd door ploegmaat Sordo.
Straks staan nog twee KP's op het menu, maar het is afwachten of de eerste van de twee KP’s opnieuw al dan niet zal worden geannuleerd.

Foto's: Willy Weyens - WRC.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 24 januari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte Carlo.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons