van der Horst

Nicolas Lapierre erft Jaap van Lagen's zitje bij Lada Sport Rosneft (+ video)

Nicolas Lapierre
Nicolas Lapierre
Enkele weken terug werd er nog van uitgegaan dat zowel Jaap van Lagen als Nick Catsburg oud-wereldkampioen Rob Huff bij Lada Sport Rosneft tot de finale in Qatar zouden flankeren. Vandaag blijkt van Lagen evenwel onverwacht te zijn vervangen door Le Mans LMP2-winnaar Nicolas Lapierre. De Fransman die geen enkele toerwagenervaring bezit, zal de vier nog resterende wedstrijden in Motegi, Shanghai, Buriram en Qatar voor de Frans-Russische équipe afwerken.
Jaap van Lagen - Lada sport Rosneft
Jaap van Lagen - Lada sport Rosneft
Lapierre's komst bij het Russische Lada Sport Rosneft is in die zin geen verrassing nu de Fransman reeds geruime tijd nauwe relaties onderhoudt met het Franse Oreca dat instaat voor de ontwikkeling van de nieuwe Lada Vesta TC1. De 31-jarige Lapierre mocht overigens al begin deze zomer voor het team testen in Le Castellet (zie video) en gaf de Russische bolide ook reeds de sporen op Magny Cours, de thuisbasis van Oreca en het Lada-team dat naar verluidt zijn technische feedback en snelheid te dier gelegenheid hoog inschatte.

Lapierre, die het klappen van de racezweep leerde in eenzitterseries zoals F.Renault, F3, A1 GP (tweevoudig kampioen in 2005 en 2006) en GP2, stapte meer recent over naar het FIA World Endurance Championship en won dit jaar overigens de LMP2-categorie ter gelegenheid van de 24u van Le Mans. Zijn toerwagenervaring daarentegen beperkt zich tot de hier hoger vermelde privétests.

 
Jaap van Lagen
Jaap van Lagen
"Racen met de LADA Vesta TC1 in het FIA World Touring Car Championship wordt een interessante uitdaging voor mij" aldus Lapierre vandaag. "Ik racete tot dusver met flink wat eenzitters en sportcars, maar nog nooit met een toerwagen; turbomotoren en een voorwiel aangedreven wagen waren dan ook totaal nieuw voor mij toen ik eerder met de Lada Vesta kennismaakte, maar het team heeft me goed geholpen. Ik hoop zo snel als mogelijk mijn draai te vinden in het kampioenschap en belangrijke punten voor het team te kunnen sprokkelen".

"Lapierre's rijke technische ervaring verworven in de eenzitterij en sportcars zullen de LADA-ingenieurs en Oreca, de technische partner van het team zeker helpen om de ontwikkeling van de Vesta TC1 nog te versnellen. Lada's beslissing om Nicolas mee aan boord te nemen onderstreept nog maar eens hun ambities in het WTCC en ik denk dat ze hiervoor beloond zullen worden" klonk het veelbetekenend uit de mond van WTCC General Manager François Ribeiro.

Kind van de rekening is Jaap van Lagen die zelf het team van Viktor Shapovalov op de Nürburgring-Nordschleife vervoegde als vervanger voor oudgediende James Thompson en sindsdien zeker niet teleurstelde. Het was overigens via van Lagen dat ook diens landgenoot Nick Catsburg vanaf de meeting in Moskou door het team werd ingelijfd, ter vervanging van de jonge Mikhail Kozlovskiy. Een bizar verhaal, zoveel is zeker, en totaal onverwacht ook voor de hoofdbetrokkene.

Met vaste waarde Rob Huff, James Thompson, Mikhail Kozlovskiy, Nicky Catsburg, Jaap van Lagen en finaal Nicolas Lapierre is het Lada sport Rosneft-team reeds aan een zesde rijder toe.



Foto's: Toyota Motorsport en Hans van Onsem
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 28 augustus 2015.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons