van der Horst

Pirelli krijgt extra testdagen om bredere banden te testen

Pirelli's P Zero F1 band
Pirelli's P Zero F1 band
Het kan soms snel gaan in de Formule 1. Pirelli dreigde afgelopen maandag nog met een vertrek uit de sport indien het voorgestelde testprogramma niet voor het einde van de dag voor de F1-Commissie was gekomen. Dit omdat er onvoldoende tijd nog zou resten om de nieuwe, bredere banden - waarmee de F1 volgend seizoen wil rijden – nog te ontwikkelen.
  • LTF
Afgelopen weekend gingen de teams al akkoord met de testplannen van de Italiaanse bandenleverancier en maandag stemden de Strategy Group en de F1-Commissie hier ook al mee in. De World Motor Sport Council van de FIA heeft gisteren deze wijziging in het reglement officieel gemaakt. Scuderia Ferrari, Mercedes AMG, McLaren-Honda, Red Bull Racing en Williams hebben zich in China reeds aangeboden om Pirelli te helpen bij deze bandentests - lees: hun wagen beschikbaar te stellen om de testen uit te voeren.

Paul Hembery zette maandag nog de boel op stelten en dreigde er zelfs mee om uit de F1 te stappen indien zijn eisen niet zouden werden aanvaard. “We kunnen ons werk op deze manier niet doen. Er is ons gevraagd grote veranderingen door te voeren met de banden en testen is daar een noodzakelijk onderdeel van”, aldus de Pirelli-baas. De World Motor Sport Council van de FIA gaf woensdag het verlossende woord. In het aangepaste reglement is nu opgenomen dat er in 2016, 2017 en 2018 25 dagen in totaal getest mag worden met huidige F1-bolides om aan de ontwikkeling van de bredere banden te werken. Zowel de voor- als achterbanden van de F1-bolides worden flink breder en de FIA ziet in dat uitvoerig testen van het rubber van essentieel belang is. Wanneer er op één dag met vijf wagens banden worden getest, telt dit echter als vijf testdagen mee voor het totaal.

Foto: Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op donderdag 21 april 2016.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons