van der Horst

Polestar Cyan Racing gaat vanaf 2016 in het FIA WTCC aan de slag (+ video)

Volvo S60 Polestar TC1
Volvo S60 Polestar TC1
Zoals enigszins verwacht gaat het Zweedse Polestar Cyan Racing met ingang van volgend jaar deelnemen aan het FIA World Touring Car Championship en dat met twee Volvo's S60 Polestar TC1. Na een evaluatiejaar in 2011 en twee jaar in het Australische V8 Supercars, wordt dit voor de equipe van Christian Dahl het eerste meerjarig raceproject in een wereldkampioenschap.
  • Powercars
Volvo S60 Polestar TC1
Volvo S60 Polestar TC1
We hebben voor het  FIA WTCC gekozen omdat we er onze technologische know how verder kunnen ontwikkelen en die verworven race-ervaringen naderhand rechtstreeks kunnen enten op de producten die we onze performance-gerichte Volvo-klanten aanbieden" licht  Polestar COO Niels Möller de keuze voor het WTCC toe.

"We hebben  respect voor de taak die ons wacht. Dit is een project op lange termijn  en we voorzien deze winter dan ook een uitgebreid testprogramma. Dit zal worden verder gezet tijdens het 2016-seizoen zelf dat als een leerjaar geldt."  wist Christian Dahl, Cyan Racing CEO van zijn kant te vertellen.

Regerend STCC-kampioen Thed Björk, drievoudig STCC-kampioen Fredrik Ekblom en meervoudig winnaar  Robert Dahlgren maken deel uit van het WTCC-ontwikkelings- en testprogramma, maar de namen van de  rijders die beide wagens zullen bemannen worden pas later bekend gemaakt.

Cyan Racing is de officiële motorsportpartner van Polestar, maar werd in tegenstelling tot het tuningbedrijf zelf niet door Volvo overgenomen. De samenwerking tussen de Zweedse constructeur en Polestar dateert van 1996 en inmiddels werden in het STCC reeds zes rijders- en zeven teamtitels behaald, waarvan de recentste pas enkele weken geleden.

De officiële terugkeer naar het WTCC komt  er precies dertig jaar nadat Volvo Cars in 1985 de ETCC-titel veroverde met de iconische Volvo 240 Turbo. Die maakte in de jaren tachtig furore in heel wat nationale kampioenschappen. De nieuwe Volvo S60 Polestar TC1-krachtbron draagt overigens de genen van de 240 Turbo in zich met een nieuw ontworpen 4-cylinder turbomotor van 400 PK, gebaseerd op de hoogtechnologische Volvo Drive E-motoren.

Foto: Polestar Cyan Racing
 

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op dinsdag 13 oktober 2015.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons