van der Horst

Shanghai: José Maria Lopez topt testsessie

f6a025c24e30a6eb70334803a8f55f538ddb4978.jpg
Amper een week nadat het strijdgewoel in de buitenwijken van Beijing verstomde, nemen de WTCC-concurrenten het dit weekend op het Shanghai International Circuit andermaal tegen elkaar op. Bij Citroën Racing staat de champagne reeds gekoeld want het moet al flink fout lopen, willen de troepen van Yves Matton in de Chinese havenstad naast de merkentitel grijpen. De 30 minuten durende testsessie op vrijdag gaf alvast de juiste aanzet nu vaste fabrieksrijders na afloop de plaatsen één en twee claimden, met José Maria Lopez voorop.
  • STX Motorhomes

José Maria Lopez - Citroën Racing
José Maria Lopez - Citroën Racing
Citroën Racing heeft in Shanghai nog welgeteld 15 punten nodig om de felbegeerde, want publicitair  belangrijke constructeurstitel op zak te steken. Een verrassing is dus uitgesloten, en ook wat de rijderstitel  betreft is het pleit beslecht: Tiago Monteiro, momenteel de best geklasseerde non-Citroën-rijder maakt nu ook mathematisch geen kans meer op de titel. Citroën-rijders Lopez, uittredend kampioen Muller en Loeb zullen het onder elkaar uitvechten, al twijfelt geen ziel er aan dat Lopez aan het langste eind zal trekken. Een herhaling van het scenario waarbij puntenleider Muller in de tweede seizoenshelft een erg riante voorsprong als sneeuw voor de zon zag smelten en in Macau alsnog voor Chevrolet-teamgenoot Rob Huff het onderspit delfde, zit er niet meer in.

Gabriele Tarquini - Castrol Honda Racing Team
Gabriele Tarquini - Castrol Honda Racing Team
Het Castrol Honda-team van zijn kant is dit seizoen nog steeds op zoek naar een eerste overwinning. Knap frustrerend als je weet dat privéonderneming RML reeds twee zeges binnenhaalde en kleiner broertje Lada ook al een grote beker in de kast heeft staan. Bij JAS Motorsport is men evenwel optimist dat ook hen weldra deze eer te beurt valt. "De resultaten opgetekend in Beijing reflecteerden geenzins de verbeterde performance van de Civic's en we hebben echt wel het gevoel in de juiste richting te werken" stelde Alessandro Mariani, teambaas van  J.A.S. Motorsport recent. Een gevoel dat ook Daisuke Horiuchi,  WTCC-projectleider voor  Honda R & D, deelt. "We kregen niet wat we verdienden maar Beijing was voor ons duidelijk een keerpunt. Na het intensieve testwerk van de voorbije maanden hebben we een grote stap voorwaarts gezet. Hier in Shanghai gaan we op onze elan door, waarna we er in Suzuka willen staan" klinkt het.
Norbert Michelisz - Zengo Motorsport
Norbert Michelisz - Zengo Motorsport
Ook al heeft de Civic TC1 van vandaag nog weinig gemeen met de Honda's die de vorige seizoenen de dienst uitmaakten, bij JAS  heeft men goede herinneringen aan de omloop in Shanghai, ooit decor van een historische triplé met  winnaar Tiago Monteiro op het podium geflankeerd door Tarquini en Michelisz. Leuke opsteker dit weekend is het feit dat de Honda Civic in Shanghai 20 kg minder ballast meezeult dan vorige week (1.120 kg). Gabriele Tarquini  heeft er alvast een goed oog in. "Vorige week greep ik maar net naast de pole en op deze omloop met snelle bochten en harde remzones moeten we in staat zijn onze vooruitgang te bevestigen" aldus de Italiaan.

Tom Coronel - RML Chevrolet ROAL Motorsport
Tom Coronel - RML Chevrolet ROAL Motorsport
Bevestigen, dat is ook de betrachting bij RML en Lada, twee concurrenten die in Beijing met Tom Chilton  (RML Chevrolet ROAL Motorsport) en Rob Huff (Lada Sport) en geholpen door de omgegooide Q2 top-10 verrassende zeges lieten optekenen. Blijven de Lada's op hun minimumgewicht (1.100 kg) dan torsen de Chevy's deze keer 40 kg meer mee (1.140 kg). De rangorde na wat welswaar nog maar een eerste test was, laten alvast uitschijnen dat het voor hen niet makkelijk wordt dit weekend. Beste Chevrolet-vertegenwoordiger in Shanghai vandaag was Hugo Valente met een negende tijd, terwijl James Thompson met een 12de tijd Lada-stalgenoot Huff vooraf ging.

De korte kennismaking met de omloop zag  Citroën-rijders Lopez en  Muller, met de 1.160 kg zware C-Elysée de snelste twee tijden lukken voor de alweer knap presterende Honda-privérijder Norbert Michelisz, sneller dan Loeb en officieel Honda-vertegenwoordiger Tarquini.

Eurosport zendt zowel de kwalificaties als beide races live uit. Zaterdagmorgen moet u wel vrij vroeg uit de veren want om 7u30 start de eerste kwalificatiesessie. Op zondagmorgen worden de
vijandelijkheden pas om 8u45 geopend met race 1, kort daarop gevolgd door de tweede confrontatie.

Foto's: Hans van Onsem




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 10 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Shanghai.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons