van der Horst

Slalom Kuurne: Nabeschouwing van de organisatoren

Dirk Smets - Mini Alora
Dirk Smets - Mini Alora
Het werd in Kuurne een strijd tussen de titanen. Uiteindelijk zegevierde regerend VAS kampioen Dirk Smets voor runner-up Jos Bronckart. Benoît Matagne was, als we het zo mogen uitdrukken, de vreemde eend in de bijt.
Liefst 88 deelnemers stonden er tenslotte op de officiële deelnemerslijst en voor slalom-middens kan men dat niet anders aanstippen dan een absoluut recordaantal. Van debutanten over rallyrijders tot ervaren slalomspecialisten, iedereen wilde op het 1250 meter lange parcours, bezaaid met 140 poortjes en bemand door 35 poortcontroleurs, wel eens zijn behendigheid met de wagen testen. Dirk Smets liet al in de eerste reeks van de dag zien waarom hij de regerend regionaal kampioen is in de materie. Hij zette met zijn vertrouwde Mini “Alora” 1’49”21. Een goede tijd, zonder één paaltje te raken en dus werd dit meteen de referentietijd voor ieder die de zege wilde ambiëren. In de tweede reeks schaafde hij er trouwens nog een seconde af met 1’48”14! Maar wie volgde er de kampioen? Men kon kijken naar de prestaties van een Bernard Wilmet, altijd bloedsnel met de Peugeot 104. Maar de spoedarts, die de wagen deelde met zoon Victor, zat blijkbaar niet in het ritme. Hij worstelde zich naar een 1’51”, maar kon daarmee niet beter verhopen dan een vierde plaats, net naast het podium. En wat dan met Jos Bronckart? De krachtige Renault Clio speelt meestal wel mee voor de zege. Maar Jos tikte in de eerste reeks, moest dan wel op zekerheid spelen in reeksen twee en drie, en kwam met een 1’50”32 aan de meet. Het leverde hem een tweede plaats op en een redelijk goed begin van het seizoen.

De Slalom van Kuurne wil steeds dat ietsje meer renoveren. Na de Rally Challenge sedert enkele jaren en kennismakingsklasse verleden seizoen, was er deze editie de introductie van de Cross-Kart. Deze voertuigen zijn populair in Wallonië en konden nu ook bewonderd worden op een Vlaams slalomparcours. En dat had zo zijn gevolgen. De krachtige en wendbare “buggy’s” lijken wel op maat gemaakt voor het slalomrijden en Benoit Matagne deed er zijn voordeel mee. Eens hij zijn draai gevonden had op het West-Vlaamse asfalt schaafde hij seconde na seconde af van zijn oorspronkelijke tijd om uiteindelijk te eindigen op een 1’50”66. Het leverde de snelle Waal een derde plaats op het algemene podium.

Voor de slalommers is de volgende afspraak er al volgend weekend, met de Slalom van Longlier, tellende voor het VASAF kampioenschap. Voor het Vlaamse regionale kampioenschap is het even wachten op de Haspengouw Slalom op 21 april. Anders gezegd... het seizoen is van start!

Joyce Vangrunderbeek, eerste dame in Kuurne

“Een eerste avontuur in de slalom was  er vorig jaar, met de Think Pink wagen van Bart Alenteyns. Daarna volgde nog een wedstrijd met mijn eigen Clio’tje en daarna ben ik in Wallonië beginnen rijden met de groene VW Polo. Al in mijn eerste slalomseizoen mocht ik heel wat mooie trofeeën meenemen naar huis. Vandaag zijn we dan begonnen aan 2024, mijn tweede seizoen in de slalom, dat ik zal afwerken met de groene Polo. En ook vandaag weer mocht ik een mooie beker gaan afhalen, die van ‘eerste dame’. Op nu naar de Haspengouw Slalom op zondag 21 april!”

Vincent Verstraete, van de Rally naar de Slalom

“Op Paasmaandag nam ik voor de 2de keer deel aan de slalom van Kuurne. Vorig jaar was dat met een achterwiel aangedreven wagen en dit jaar nam ik deel met de Fiesta R3, maar met 3 verschillende co-piloten.

De 1ste ronde reed ik met mijn vriendin Deborah, maar op koude banden misremde ik me al bij het 3de poortje. Ik raakte nog 2 andere poortjes en bij het 3de laatste reed ik zelfs verkeerd langs het rode bordje.

Ronde 2 was met Matisse Deckmijn. Daarin raakte ik terug 2 dezelfde poortjes als tijdens ronde 1, maar mijn totaaltijd was wel 15” sneller. Net voor de start van de 3de ronde, met Melissa Carton, begon het te regenen. Onze tijd kon ik niet verbeteren en we besloten het publiek een beetje extra te verwennen.

De laatste ronde lag het parcours bijna terug droog en samen met Deborah probeerden we onze tijd te verbeteren. Ik kwam echter te snel toe in een van de technische stukken waardoor de Fiesta blokkeerde en stil viel. We hebben genoten van een leuke dag en nog maar eens gezien dat deze tak van de rallysport echt iets voor specialisten is.”

Persbericht VAS Rally



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VAS Rally op vrijdag 5 april 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons