van der Horst

Spanje: Reacties bij Mercedes AMG na Hamilton-Rosberg incident

Lewis Hamilton voor Nico Rosberg
Lewis Hamilton voor Nico Rosberg
Het duurde enige tijd voordat Lewis Hamilton en Nico Rosberg de media te woord stonden na hun crash in de vierde bocht van de eerste ronde tijdens de Grote Prijs van Spanje, die uiteindelijk werd gewonnen door Max Verstappen in de Red Bull. De stewards zouden de aanrijding van de Zilverpijlen pas beoordelen na de wedstrijd en nadat zij meenden dat dit een race incident was, konden beide heren de samengekomen media te woord staan. Ook Mercedes AMG teambaas Toto Wolff gaf zijn mening over het ongeval. Drievoudig wereldkampioen en Mercedes-topman Niki Lauda was niet zo diplomatisch over het incident.
Nico Rosberg - Mercedes
Nico Rosberg - Mercedes
“Ik nam een goede start en vond het echt geweldig om de leiding te pakken in de eerste bocht. Van toen af was ik ervan overtuigd de race te kunnen winnen”, aldus Nico Rosberg. “Toen ik uit de derde bocht kwam, viel me op dat ik minder motorvermogen had door een verkeerde instelling.” De WK-leider ging verder dat hij, om dit te herstellen, op de "inhaalknop" drukte. “Ik zag dat Lewis dichter kwam en zo snel ik kon, deed ik de deur dicht en maakte hem duidelijk dat er geen plaats was langs de rechterkant; dus het verraste me wel dat hij er toch voor ging. En dat was het dan, we eindigden in het  gravel.”

Lewis Hamilton - Mercedes-AMG
Lewis Hamilton - Mercedes-AMG
“Ik had een goede start, maar werd voorbijgegaan met behulp van de slipstream in de eerste bocht”, liet Lewis Hamilton aan de media verstaan. “In de derde bocht was ik veel sneller dan Nico, want blijkbaar had hij de verkeerde motorinstelling. Ik denk dat hij vergeten was om zijn wagen op race modus te zetten.” Over zijn mislukt inhaalmanoeuvre wist de regerend wereldkampioen te vertellen dat hij een opening zag aan de binnenkant van de baan, een opening die even breed bleek te zijn als zijn auto. “Ik moest beslissen welke kant ik zou nemen. Links? Dat een kleinere opening was, of rechts?”, gaat de Brit verder. “De binnenkant is altijd de lijn die je neemt als je ervoor wilt gaan en het was een veel grotere opening, dus ik ging ervoor.” Wat volgde was een drama voor het Duitse F1-team en beide rijders belandden in de zandbak.

Niki Lauda en Toto Wolff
Niki Lauda en Toto Wolff
“Ik zou zeggen dat het een erg ongelukkige race incident was dat werd aangewakkerd door verscheidene omstandigheden”, zei Toto Wolff. “Het was een dure les om te betalen en pijnlijk voor hen, want we hebben 43 belangrijke punten verloren. Het was een situatie die vermeden had kunnen worden, van beide kanten. En het is ook heel moeilijk om in percentage te bepalen wie de schuldige is.” Verder liet de Mercedes-baas weten dat beide rijders nog steeds toegelaten zijn om met elkaar te racen. Niki Lauda was minder diplomatisch dan zijn teamcollega's. Net na het incident zei een woedende Lauda aan Sky Sports F1 dat het onaanvaardbaar was dat beide Mercedes-bolides eruit liggen na amper enkele bochten. “Lewis was veel te agressief om in te halen, en waarom zou Nico hem ruimte geven? Hij reed aan de leiding”, aldus de legendarische drievoudige wereldkampioen. “Het was een foute inschatting in Lewis z'n hoofd en ik leg de schuld veel meer bij hem dan bij Nico. Voor Mercedes is dit onaanvaardbaar.”

Max Verstappen
Max Verstappen
Met de beslissing van de stewards om geen sancties op te leggen mag zeker Lewis Hamilton opgelucht ademhalen. Na twee eerdere waarschuwingen loopt hij een penalty mis voor de volgende Grote Prijs in Monaco. Een derde waarschuwing zou immers een gridpenalty van tien plaatsen betekenen. De eerste verwittiging voor Hamilton kwam er in Bahrein nadat hij achteruit in de pit reed na de kwalificatie en de tweede kwam er in Sochi nadat hij bij het verlaten van de piste niet achter het paaltje aan de buitenkant van de bocht terug de baan op reed. Nico Rosberg blijft nog riant aan de leiding in het kampioenschap met 39 punten meer dan Scuderia Ferrari-rivaal Kimi Räikkönen. Lewis Hamilton volgt op 43 punten en Sebastian Vettel op 52 punten. Max Verstappen springt door zijn overwinning naar de zesde plaats in de ranking en heeft nu 38 punten achter zijn naam staan, tien minder dan teamgenoot Daniel Ricciardo.

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op maandag 16 mei 2016.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons