van der Horst

Stoffel Vandoorne: "Ik hoef me in Super Formula geenszins te bewijzen"

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Net als Prins Laurent vandaag stond ook Stoffel Vandoorne gisteren op het autosalon in het middelpunt van de belangstelling. België's F1-hoop in bange dagen onthulde er voor werkgever Honda de nieuwe Civic TCR, maar het spreekt voor zich dat de verzamelde autosportpers meer over zijn F1-toekomst en alternatieven voor 2016 te weten wilde komen. De West-Vlaming die van McLaren-ontwikkelings- en -testrijder tot derde rijder werd gepromoveerd, zet dit seizoen ongetwijfeld in de Japanse Super Formula-serie aan. In afwachting van de officiële Honda-persconferentie half februari in Japan liet hij evenwel niet in zijn kaarten kijken. Hoewel...
Derde rijder bij McLaren
Derde rijder bij McLaren
De GP2-kampioen verkende vorige maand in Suzuka alvast zijn toekomstig werkterrein aan boord van een Honda-aangedreven Dallara van Dandelion Racing, het team waarvoor onze landgenoot wellicht in 2016 zal uitkomen. Een test die door motorproblemen werd doorkruist waarna de positieve en negatieve punten in een debriefing met McLaren werden geëvalueerd.


Wie beslist uiteindelijk over het team waarin je ginds terecht komt, Honda of McLaren?
"McLaren heeft ginds niet zoveel ervaring en dus ligt het voor de hand dat zij samen, in overleg met Honda, de knoop zullen doorhakken. Hoe dan ook, ik weet dat ik binnen het team nog altijd een sterke positie bekleed, dat McLaren in mij gelooft en dat Super Formula voor mij de beste voorbereiding is voor 2017.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
2016 wordt een jaar waarin ik veel tijd op de Grand Prix' zal doorbrengen, maar ook in de simulator in Woking met de ingenieurs; een seizoen in Super Formula zal me evenwel toelaten het raceritme aan te houden zodat ik er 100% klaar voor ben mocht ik voor één van de vaste F1-rijders moeten inspringen. De combinatie is best mogelijk nu slechts twee van de zeven SF-wedstrijden clashen met een F1 Grand Prix. Makkelijk wordt het niet. Alles ginds is nieuw voor mij, de wagen, het team, het kampioenschap, de concurrentie met verscheidene door de wol geverfde rijders met F1-ervaring zoals André Lotterer, Narain Karthikeyan enz. Het wordt een bijzonder druk jaar waarbij ik als het ware uit de reiskoffer zal leven. In Japan wonen heeft dan ook geen zin, ik betrek vanaf nu een appartement nabij Woking, de thuisbasis van McLaren."


Met toekomstig SF-concurrent Bertrand Baguette
Met toekomstig SF-concurrent Bertrand Baguette
Bang imagoverlies te lijden gezien Honda het ginds minder goed deed dan Toyota? "Ik weet echt niet wat me daar te wachten staat, maar ga er vanzelfsprekend heen met de bedoeling het zo goed mogelijk te doen. Ik dacht wel dat Honda-rijder Naoki Yamamoto einde seizoen een wedstrijd wist te winnen. Rookies hebben het er moeilijk omdat er erg weinig kan getest worden, maar zeker is dat ik me ginds geenszins hoef te bewijzen."

Hoewel hij van het winterreces ook gebruik maakt om geregeld op de Genker Horensbergdamomloop te karten, kijkt de RACB Driver of the Year al reikhalzend uit naar de Pirelli-test op Le Castellet op 25 en 26 januari. "Net als tijdens de test in Abu Dhabi ga ik er met McLaren regenbanden testen, al heb ik er geen kijk op welke rubbers dat precies zullen zijn. Mocht het op dat ogenblik niet regenen, dan wordt de omloop er besproeid. Normaliter staat dan half maart een eerste Super Formula pre-saisontest op het programma".

Foto's: Hans van Onsem & Georges de Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Formule 1 op woensdag 13 januari 2016.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons