van der Horst

12H Spa: Showdown in Spa bij de finale van het Europese seizoen

Start Hankook 12H Spa 2017
Start Hankook 12H Spa 2017
Na de succesvolle première van vorig jaar keren de CREVENTIC SERIES powered by Hankook terug naar het wereldberoemde circuit van Spa-Francorchamps. Was de race vorig jaar nog uitsluitend voorbehouden aan de toerwagens, dit jaar komen ook de GT’s in actie, want het Europees kampioenschap van zowel de 24H GT SERIES als de 24H TCE SERIES wordt afgesloten in de Belgische Ardennen. Daarmee is alles in gereedheid gebracht voor een echte showdown in de strijd om de diverse titels. Hoogspanning is gegarandeerd!
2017 Hankook 12H Spa
2017 Hankook 12H Spa
Met een lengte van meer dan zeven kilometer is het circuit van Spa-Francorchamps het langste op de kalender van de CREVENTIC SERIES powered by Hankook. Met volop hoogteverschillen en snelle passages rekenen de meeste rijders het circuit tot hun favorieten. Enkele dagen voorafgaand aan het evenement zijn er 27 auto’s ingeschreven voor de GT-divisie en 36 voor de TCE-divisie, waaronder niet minder dan 19 TCR-auto’s, een duidelijk bewijs voor het aanhoudende succes van deze toerwagenklasse. Er zijn twee afzonderlijke startgroepen bij de Hankook 12H SPA, een voor de GT’s en een voor de toerwagens. Zo heeft elke categorie ook zijn eigen pole-position.
 
Het Duitse team PROsport Performance komt naar België als leider in het algemeen EK-klassement van de 24H GT SERIES powered by Hankook, maar met respectievelijk vijf en zeven punten achterstand volgen Car Collection Motorsport en Bohemia Energy Racing with Scuderia Praha op korte afstand. Vier teams strijden nog voor de titels in de klassen A6 en 991, terwijl in de klassen SPX en GT4 twee Belgische teams, Speedlover en QSR Racing School, de titel zo goed als binnen hebben. In de TCE-divisie heeft Hofor Racing powered by Bonk Motorsport de algemene titel al voortijdig veiliggesteld, maar de strijd om de tweede plaats wordt vrijwel zeker spannend, want het verschil tussen Red Camel-Jordans.nl en NKPP Racing by Bas Koeten Racing bedraagt slechts twee punten. In de TCE-divisie wordt ook de strijd om de diverse titels in de klassen beslist op Spa-Francorchamps. Alle kampioenen zullen worden gehuldigd tijdens de tweede CREVENTIC ‘Night of the Champions’ op zaterdagavond in de paddock van het circuit van Spa-Francorchamps.
 
Monlau Competicion - Seat Leon TCR
Monlau Competicion - Seat Leon TCR
De A6-klasse voert de GT-divisie aan met zes Mercedes AMG GT3’s, die het opnemen tegen een Porsche 911 GT3 R, een Ferrari 488 GT3 en drie Audi R8 LMS GT3’s. De SPX-klasse bestaat uit drie MARC-silhouet-auto’s en drie Porsches, alsmede twee KTM X-Bows. Vier Porsches zijn ingeschreven voor de 991-klasse en eveneens vier auto’s, twee BMW’s, een Mercedes en een Audi, komen uit in de GT4-klasse. Voor de TCR-klasse, die het TCE-segment aanvoert, is het recordaantal van 19 auto’s ingeschreven met negen Cupra/SEATs, zes Audi’s en vier Volkswagens. De SP3-klasse omvat drie BMW’s, een Ginetta en een Aston Martin. Het A3-veld bestaat uit twee BMW’s en twee Honda’s, plus een SEAT en een Peugeot. Zes BMW M235i Racing Cup-auto’s in de CUP1-klasse completeren het deelnemersveld. Acht Belgische teams met in totaal tien auto’s beleven op Spa-Francorchamps hun thuisrace.
 
Familie-aangelegenheid
 
Speedlover - Porsche 991 Cup
Speedlover - Porsche 991 Cup
Interessant is de deelname van diverse familieteams aan de Hankook 12H SPA. MDC Sports zet een Mercedes-AMG GT3 in voor Manuel, Adrian en Philipp Zumstein. Van Berlo Racing brengt een Porsche 911 Cup in de 991 Cup-klasse voor vader Marcel van Berlo en zijn zoons Kay en Glenn aan de start. Hakan en Recep Sari besturen de Gamsiz Motorsport-BMW M4 GT4, terwijl vader en zoon Ivo en Rik Breukers elkaar aan het stuur van de Red Camel-Jordans.nl-SEAT TCR afwisselen. Naast de volledige familieteams zijn er nog diverse andere teams waarin rijders familiebanden hebben, waaronder het onlangs gehuwde echtpaar Chantal en Alexander Prinz en Chantals vader Michael Kroll bij Hofor Racing, vader en zoon Henk en Daniël de Jong bij MP Motorsport, de  Demorges bij Porsche Lorient Racing, de Curtis bij Ebimotors, de Holmgaards bij Holmgaard Motorsport, de Navarros bij Motorsport Development, de Chahwans bij GDL Racing, de Mays bij CWS en de Bellocs bij TICTAP Totcar Sport. Autosport is een individuele sport, maar vooral bij lange-afstandsraces kan het ook een familie-aangelegenheid zijn!
 
Na de optionele testsessies op vrijdagochtend en -middag, 12 oktober, begint het officiële gedeelte van de Hankook 12H SPA met de vrije training van 16.00-17.30 uur, gevolgd door de kwalificatie van het TCE-segement van 17.45-18.15 uur en het GT-segment van 18.30-19.00 uur. De startopstelling begint op zaterdag 13 oktober om 9.00 uur, de race start om 9.50 uur en eindigt om 21.50 uur, gevolgd door de prijsuitreiking en de ‘Night of the Champions’. CREVENTIC is tevens van plan om de racekalender voor 2019 tijdens het weekeinde op Spa-Francorchamps te presenteren.
 
LMS Racing powered by Bas Koeten - Seat Leon TCR
LMS Racing powered by Bas Koeten - Seat Leon TCR
Een livestream in HD-kwaliteit met commentaar van het team van Radio Show Limited, bekend van IMSA Radio en Radio Le Mans, is beschikbaar op de website en het Youtube-kanaal van de serie en op Motortrend on Demand. Er zijn ook regelmatige updates op Twitter, Facebook en Instagram (24H Series). Hankook is de officiële titelsponsor en de exclusieve bandenleverancier van het evenement. Panta is de officiële brandstofleverancier. De volgende bedrijven zijn met verkoop- en servicestands aanwezig in de paddock van het circuit in Spa-Francorchamps: DRD international voor pitbox-inrichting en wanden, Stand21 Racewear, Speedcom voor radio-apparatuur en ondersteuning, Aircharge, gespecialiseerd in draadloze mobiele oplaadproducten, en Circuitvanhout, dat de fraaie trofeeën voor de prijsuitreiking vervaardigd heeft. Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com.

Persbericht 24H Series powered by HankookDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op dinsdag 9 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 12H Spa.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons