van der Horst

24H Le Mans: 24H Le Mans: Ferrari zegeviert - WRT andermaal op podium

Ferrari wint de 24 Uur van Le Mans 2023
Ferrari wint de 24 Uur van Le Mans 2023
Het is van 1965 geleden maar vandaag schreef Ferrari geschiedenis door de "centenaire", oftewel de honderdste verjaardag-editie van de 24 Uur van Le Mans te winnen. De 499P bewees in het FIA WEC tijdens zijn debuutseizoen al erg snel te zijn over één rondje maar nu wordt dus de kroon op het werk gezet. De rijders die de klus klaarden? Alessandro Pier Guidi, James Calado en Antonio Giovinazzi. Het trio had uiteindelijk een voorsprong van 1 minuut en 21 seconden op de naaste achtervolger, de Toyota #8.
De eerste uren van de wedstrijd, tot de klok van middernacht, verliepen  erg chaotisch. Regenbuien op bepaalde delen van het circuit, slow zones die niet door iedereen werden gezien, droegen allemaal bij tot de chaos. Bij het krieken van de dag profileerden de Ferrari #51 en de Toyota #8 zich tot zegekandidaten, met de beide fabrieks-Cadillac's op vinkenslag. De Toyota moest vanochtend binnen om wat schade te herstellen en verloor zo de leiding, net toen we in de laatste wedstrijduren leken af te stevenen op een spannend duel diende Hirakawa opnieuw de box op te zoeken na een schuiver.

Ferrari AF Corse - Ferrari 499P
Ferrari AF Corse - Ferrari 499P
Ferrari leek zo de zege op zak te hebben maar op 22 minuten van het einde hield het team, net als iedereen in Le Mans, zijn hart vast toen de 499P voor een tweede keer dienst weigerde bij het wegrijden uit de pits. Gelukkig duurde de reset niet al te lang en kon de Ferrari de wedstrijd rustig uitrijden. Achter de Toyota #8 van Buemi, Hartley en Hirakawa finishten de beide Cadillac's, de laatste podiumtrede was voor het startnummer 2 van Bamber, Lynn en Westbrook.

Maxime Martin, Tom Van Rompuy en Ugo de Wilde
Maxime Martin, Tom Van Rompuy en Ugo de Wilde
In LMP2 ging de zege naar Inter Europol Competiton met Scherer, Costa en Smiechowski. De WRT Oreca #41 (Delétraz, Kubica, Andrade) strandde op slechts 21 seconden van de klassewinnaar. De zusterwagen #31 van Gelael, Habsburg en Frijns had ook zicht op het podium maar moest op het einde nog een tankbeurt inlassen en zakte zo naar P5. Ook bij DKR Engineering kon een feestje worden gebouwd met de derde podiumtrede in de LMP2 Pro-Am-klasse. Maxime Martin gaf kort voor het einde de wagen, waarop we dit weekend ook Ugo De Wilde zagen, door aan Tom Van Rompuy om hem zo de eer te geven de Oreca over de streep te rijden.

Iron Dames - Porsche 911 RSR
Iron Dames - Porsche 911 RSR
Jammer genoeg geen Belgisch succes in GTE, waarin de Iron Dames lang op podiumkoers lagen. Sarah Bovy en co. kwamen een luttele vijf seconden tekort op de Gulf Racing Porsche #86 en eindigden daarmee als vierde. Nicky Catsburg was tijdens de laatste stint ongrijpbaar voor de concurrentie in de Corvette #33, een wagen die Bovy tegenover onze redactie nog in een favorietenrol duwde.

--- Uitslag 24 Heures du Mans 2023 (PDF) ---

Foto's: Geert Franquet & Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op zondag 11 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons