van der Horst

24H Le Mans: Geen Le Mans-testdag, maar wel trainingen

DragonSpeed - Oreca 07 Gibson
DragonSpeed - Oreca 07 Gibson
De ACO maakte vandaag bekend dat het dit jaar geen testdag zal houden in de aanloop naar de 24 Uur van Le Mans. Weinig verbazend, gezien de (uiterst voorlopige) planning voor de teams en rijders dit najaar bomvol zit. Toch lijkt het weinig waarschijnlijk dat de organisatie niet zal vasthouden aan de verplichting voor elke rijder om een aantal ronden af te leggen op het Circuit de la Sarthe. De etmaalrace zelf werd door de coronacrisis opgeschoven naar 19 en 20 september.
Traditioneel wordt de testdag niet alleen gebruikt om de wagens een eerste keer af te stellen, maar ook om nieuwe rijders te laten wennen aan het circuit. Zo moet iedere rookie-rijder verplicht tien ronden (waarvan vijf tegen de chrono) afwerken om te mogen deelnemen aan de eigenlijke kwalificaties. Aangezien er dit jaar geen testdag is, moet er een andere oplossing worden gezocht. In 2009 en 2010 werd er, vanwege de crisis, eveneens geen testdag gehouden, hoewel die in 2009 initieel eind mei gepland stond. De oplossing die de ACO voor ogen heeft, is om vrije trainingen in de eigenlijke raceweek te gebruiken. Of er daarvoor extra trainingen zullen worden ingepland, is nog niet geweten - de organisatie belooft hierover in april meer details bekend te maken.

Doorheen de geschiedenis zijn er periodes met en zonder testdagen geweest bij de grootste etmaalrace ter wereld. De Automobile Club de l'Ouest zocht de details op: "Testsessies werden voor het eerst ingevoerd in 1959 en werden vervolgens elk jaar georganiseerd tot 1974. In 1986 en 1987 werden ze hernomen alvorens ermee te stoppen tot 1993. Ze vonden plaats in maart, april, mei of juni en kregen heel wat benamingen, waarbij sinds 2005 de term 'Test Day' in gebruik is. In 2009 en 2010 werd de testdag geschrapt, wegens de lastige economische omstandigheden. Zo werden de kosten voor de deelnemers beperkt, terwijl er een verplichte vrije training werd ingevoerd op woensdag voor de race. Op vraag van deelnemers en constructeurs die nieuwe wagens inzetten, werd de Test Day in 2011 opnieuw ingevoerd. Dat jaar werd die in april gehouden, maar sinds 2012 vond die steevast plaats op zondag, twee weken voor de wedstrijd."


Foto: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in 24 Heures du Mans op woensdag 25 maart 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons