van der Horst

24H Le Mans: Ook 24 Uur van Le Mans krijgt nieuwe datum!

Start 24 Heures du Mans 2019
Start 24 Heures du Mans 2019
Uitzonderlijk nieuws uit Frankrijk: de 88ste editie van de 24 Heures du Mans wordt niet op haar traditionele datum betwist in juni. De legendarische uithoudingsklassieker is het zoveelste slachtoffer van de drastische maatregelen om de verspreiding van het Covid 19-virus in te dammen. Organisator ACO heeft wel al een nieuwe datum: 19 en 20 september.
De Coronacrisis is nog lang niet voorbij, aldus talloze experten. De piek van het virus komt er waarschijnlijk pas in mei en dus ziet de kalender van het autosportjaar 2020 er plots helemaal anders uit. De Formule 1 nam onlangs het voortouw door aan te geven dat er waarschijnlijk pas in juni - in het kader van de Grote Prijs van Azerbeidzjan - kan geracet worden, maar voor het eerst wordt nu ook een wedstrijd midden juni verplaatst. De 24 Uur van Le Mans, hoogtepunt van het wereldkampioenschap uithouding (FIA WEC), had oorspronkelijk verreden moeten worden op 13 en 14 juni.

Start 2019 ELMS 4 Hours of Spa
Start 2019 ELMS 4 Hours of Spa
De nieuwe datum brengt het WEC wel in een lastig parket, aangezien daarom het huidige seizoen (2019-2020) pas wordt afgesloten als het nieuwe seizoen (2020-2021) al van start is gegaan, twee weken eerder in Silverstone. Ook de 4 Uur van Spa van de European Le Mans Series moet op zoek naar een nieuwe datum, want die race stond oorspronkelijk gepland op... 19 en 20 september.


Gérard Neveu, Algemeen Directeur van het WEC en de ELMS, reageert: "In de huidige context is het de beste beslissing om de 24 Uur van Le Mans uit te stellen. We werken nu al aan de nodige aanpassingen voor de huidige kalenders van het WEC en de ELMS, maar voor het volgende seizoen van het WK, dat initieel in september zou afgetrapt worden."

Eerder werd ook al de 6 Uur van Spa, de voorlaatste manche van het FIA WEC, uitgesteld.

Foto's: Racing International Photography - Gerd MoorsDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in 24 Heures du Mans op woensdag 18 maart 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons