van der Horst

24H Le Mans: Toyota topfavoriet - Uitkijken naar strijd in GTE Pro

Start 24H Le Mans 2018
Start 24H Le Mans 2018
Toyota is als enige fabrieksteam deze week de topfavoriet om voor de tweede maal tijdens dit FIA WEC Super Season de 24 Heures du Mans te winnen. Ze kunnen enkel verliezen en indien ze zegevieren, resten er twee vragen: welk van de twee équipes trekt aan het langste eind en wie wordt uiteindelijk wereldkampioen? De regerende Le Mans-winnaars Fernando Alonso, Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi hebben in de startnummer 8 een bonus van liefst 31 punten op hun teamgenoten Jose Maria Lopez, Kamui Kobayashi en Mike Conway. In Le Mans vallen er nog 39 punten te verdelen, waarvan eentje voor de wagen die de pole weet te pakken.
  • Circuit Zolder
Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Na de mislukte Indy 500-campagne van Fernando Alonso zal de Spanjaard maar wat graag zijn eerste wereldtitel in dertien jaar willen pakken, al weegt een tweede Le Mans-zege misschien nog wel zwaarder door. In het geval dat Toyota de twee eerste plaatsen pakt, is er dus nog een derde podiumtrede over en de strijd daarvoor zou wel eens heel interessant kunnen worden. Vanuit ons land zijn daarvoor alle ogen gericht op Stoffel Vandoorne, die op de testdag al bewees snel te zijn in de SMP Racing BR1 #11 die hij deelt met Vitaly Petrov en Mikhail Aleshin.

Rebellion R13 - Gibson
Rebellion R13 - Gibson
Zij krijgen concurrentie uit eigen rangen van de zusterwagen met nummer 17 van Stéphane Sarrazin, Egor Orudzhev en Sergey Sirotkin. Maar in de LMP1 Non hybrid-klasse zijn er ook de Dragonspeed BR1, de ByKolles CLM P1/01, maar vooral de beide Rebellion Racing R13's. Neel Jani, André Lotterer en Bruno Senna vormen in die klasse misschien wel de beste line-up in de startnummer 1, terwijl met Thomas Laurent, Nathanaël Berthon en Gustavo Menezes ook de #3 mikt op een podium.

Jackie Chan DC Racing - Oreca
Jackie Chan DC Racing - Oreca
De LMP2-klasse zal zoals steeds zeer onvoorspelbaar zijn, al verwachten we tenminste één van de beide Jackie Chan DC Racing Oreca's wel vooraan wanneer op zondag 16 juni de zwart-wit geblokte vlag valt in Le Mans. Jammer genoeg zien we bij de 20 bolides en 60 rijders geen enkele Belgische naam verschijnen, al wordt het wel uitkijken naar de prestatie van Racing Team Nederland. Jumbo-topman Frits van Eerd is er opnieuw bij met naast zich Giedo van der Garde en Nyck De Vries.

Chevrolet Corvette C7.R
Chevrolet Corvette C7.R
De GTE Pro-klasse wordt een strijd tussen Ferrari, Porsche, Chevrolet, Aston Martin, BMW en Ford. Beide laatstgenoemde constructeurs maakten eerder al hun plannen bekend om zich terug te trekken, maar kruisen voor deze editie nog wel eenmalig de degens. Chevrolet neemt niet deel aan het FIA WEC, maar laat traditiegetrouw twee Corvette's overkomen uit de VS voor de Franse klassieker. Ook Ford en Porsche zetten ieder twee extra wagens in, naast de twee reguliere WEC-deelnemers.

Porsche 911 RSR GTE
Porsche 911 RSR GTE
Laurens Vanthoor en Porsche zijn de regerende Le Mans-winnaars in GTE, en onder het mom 'never change a winning team' krijgt onze landgenoot ook voor deze editie Kevin Estre en Michael Christensen naast zich in de 911 RSR met startnummer 92. Daarnaast is het ook uitkijken naar Maxime Martin, hij deelt de Aston Martin Vantage #97 met zijn vaste WEC-teamgenoot Alex Lynn en Jonathan Adam. Het feit dat de top twaalf in GTE Pro tijdens de testdag binnen de seconde lag, toont nog maar eens aan dat het een heel spannende strijd belooft te worden.

Foto's: Racing International Photography & Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op maandag 10 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons