van der Horst

24H Daytona: Dubbelzege in GT voor Audi

Audi-podium na de 24 Hours of Daytona 2013
Audi-podium na de 24 Hours of Daytona 2013
Na de overwinningen tijdens de 24-uursraces op de Nürburgring, in Spa-Francorchamps en in Zolder heeft Audi nu ook de GT-klasse tijdens de 24-uursrace van Daytona gewonnen. In een spannende finale wonnen Filipe Albuquerque, Oliver Jarvis, Edoardo Mortara en Dion von Moltke met de Audi R8 GRAND-AM de GT-categorie. Met een achterstand van slechts 1,4 seconden completeerden Ian Baas, Marc Basseng, René Rast en Frank Stippler de Audi-dubbelzege in Florida.
Bij de zwaarste race van het jaar in de Amerikaanse Grand-Am-sportwagenserie beleefde de nieuwste evolutieversie van de Audi R8 GRAND-AM een geslaagd debuut. Alle vier de auto’s deden het perfect gedurende de 24-uursrace. Elk van de drie teams reed gedurende de race tenminste eenmaal aan de leiding en had tot aan het vallen van de finishvlag kans op de overwinning. Met de dubbelzege zet de Audi R8 GRAND-AM in de Verenigde Staten de succesreeks van het GT3-zustermodel voort, dat in de afgelopen twee jaar in totaal vijf overwinningen bij 24-uursraces behaalde.

Spannende slotfase met winst voor Albuquerque

Ondanks de zware belasting, doordat in Daytona 65 procent van elke ronde volgas gereden wordt, reden de R8 GRAND-AMs met 5,2 liter V10-FSI-motoren op het beruchte circuit van Daytona zonder problemen. Alex Job Racing was uiteindelijk het beste Audi-team. Al in het eerste kwart van de race nam Edoardo Mortara de leiding in de GT-klasse, waarna ook zijn teamgenoten Dion von Moltke, Filipe Albuquerque en Oliver Jarvis lange tijd het tempo bepaalden. Ondanks enkele incidenten en uitermate discutabele tijdstraffen kon Filipe Albuquerque uiteindelijk in een bijzonder spannende slotfase de overwinning naar huis rijden. Net als voor Mortara en Jarvis behaalde hij bij zijn eerste optreden in Daytona gelijk de zege.

Ook andere Audi-teams succesvol

Ook het team APR Motorsport scoorde goed, met de tweede plaats voor de rijders Ian Baas, Marc Basseng, René Rast en Frank Stippler. Dit was de beloning voor een fraaie inhaalrace, nadat de auto in de nacht in enkele incidenten was verwikkeld. In het laatste uur van de race streed René Rast constant om de overwinning, die hij uiteindelijk slechts met een minimaal verlies verspeelde. Ook het team Rum Bum Racing maakte met coureurs Frank Biela, Christopher Haase, Matt Plumb en Markus Winkelhock in de R18 indruk. Winkelhock reed in de slotfase op de tweede plaats, maar zijn auto rolde in de laatste ronde vanwege brandstofgebrek uit, waardoor het team als zevende werd geklasseerd. De vierde Audi R8 GRAND-AM in de race, eveneens ingeschreven door APR Motorsport, bezette de twaalfde plaats in het eindklassement.

Pon's Automobielhandel press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op dinsdag 29 januari 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Daytona.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons