van der Horst

24H Dubai: Nipte leiding voor AF Corse Ferrari na halfweg race

Start 24H Dubai 2013
Start 24H Dubai 2013
Het begin van de achtste editie van de 24 Uren van Dubai werden vooral gekenmerkt door de chaotische toestanden aan de pomp en de vele code 60 situaties. Desondanks blijft het wedstrijdverloop spannend en halfweg de race leidt de AF Corse Ferrari van Carvalho/Case/Cioci/Salo met minder dan een ronde voorsprong op de Saudi Falcons BMW van AIFaisal/Binladen/Müller/Hürtgen/Müller, die daarvoor lang de leiding in handen had. Derde op één ronde is de Black Falcon Mercedes #1 die ondanks pech toch weer vooraan is komen post te vatten. Weinig geluk was er voor de Belgen en onze voornaamste kandidaten op een ereplaats liggen reeds in de lappenmand.
Even ongerustheid bij Black Falcon wanneer de Mercedes #1, die de pole reed, laat op de grid verscheen, maar de wagen kon zonder problemen de start nemen. Bleekemolen verloor echter al snel de leiding aan Thiim (Attempto Porsche) en werd even later ook door Hürtgen (Saudi Falcons BMW) gepasseerd. Nog voor de race een uur oud was vatte de leidende Porsche vuur als gevolg van een benzinelek en moest opgeven. Hürtgen en Bleekemolen vochten het ondertussen om de leiding tot de eerste tankstops eraan kwamen. Daar er maar 10 pompen beschikbaar zijn meldde zich al snel een lange rij wachtende auto’s aan om te tanken wat leidde tot een algemene chaos waarbij verschillende deelnemers veel tijd verloren. Bovendien regende het penalty’s die in combinatie met verschillende code 60 situaties het klassement grondig door elkaar gooiden. Grote verliezer was de Mercedes #1 die veel tijd verloor aan de pomp alvorens nog een penalty op te lopen voor een snelheidsovertreding onder code 60. Na 3 uren wedstrijd vonden wij dan ook de Stadler Motorsport Porsche (Ineichen/Matter/Amstutz/Seefried) aan de leiding voor de JLOC Lamborghini, terwijl de beide Black Falcon Mercedes SLS afgezakt waren naar de zevende en de achtste plaats.

Abu Dhabi by Black Falcon 1 - Mercedes SLS AMG GT3
Abu Dhabi by Black Falcon 1 - Mercedes SLS AMG GT3
De Stadler Porsche behield dankzij een zuinig verbruik, wat scheelde in het aan aantal tankbeurten, zijn voorsprong en kon aanvankelijk de opzittende Saudi Falcon’s BMW’s achter zich houden. Jörg Müller, geholpen door enkele stuurfouten van de Porsche rijders, bracht de BMW #24 naar de leiding, waarna Claudia Hürtgen op een even opmerkelijke wijze de koppositie voorlopig veilig stelde. Veel minder goed verging het de tweede door Team Schubert ingezette BMW. Baumann had een aanrijding met de RAM Ferrari en moest binnenkomen voor een lange reparatie. Schwager bracht de wagen terug de baan op maar moest al na enkele ronden definitief de handdoek in de ring gooien tengevolge van een kapotte uitlaat. Ook Bernd Schneider liet zich positief opmerken. Hij vloog met de Mercedes over de baan en kon na 10 uur racen de Black Falcon Mercedes over de Porsche naar de tweede plaats brengen. De Dragon Ferrari #88 toerde op dat moment rond in vierde positie.   

Halfweg de race hebben we een nieuwe leider met de AF Corse Ferrari van Carvalho/Case/Cioci/Salo die nipt voorligt op de Saudi Falcons BMW van AIFaisal/Binladen/Müller/Hürtgen/Müller. Met respectievelijk één en twee ronden achterstand volgen de beide Black Falcon Mercedes SLS op plaatsen drie en vier. De Craft Racing Aston Martin (Yu/Fuijii/Turner/O'Young/Mücke) die zich al gans de race in de voorste gelederen ophield ligt nu vijfde voor de FACH Auto Tech Porsche (Klohs/Ragginger/Lusser/Richter) en de JLOC Lamborghini (Orido/Aoki/Yamauchi/Sakamoto/Sushko). De Lapidus McLaren neemt de achtste plaats in voor de Preci-Spark Mercedes, de tweede FACH Auto Tech Porsche en de Stadler Porsche, die nu afgezakt is tot de elfde positie. Lémeret (AF Corse Ferrari), Vanbellingen/Sluys (BMW M3) en de VDS GT 001-R liggen al uit de race. De Speedlover Porsche vinden we terug op de vijfendertigste plaats en de Boutsen Ginion Mégane op de negenenveertigste. Wolfgang Reip kreeg een rondvliegend wiel op zijn voorruit, maar de GT Academy Nissan 370Z GT4 toert nog rond op een mooie zevenentwintigste plaats.

Foto's: CreventicSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op zaterdag 12 januari 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Dubai.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons