van der Horst

24H Spa: Wedstrijdleiding iets lakser met track limits

Bentley Team ABT - Bentley Continental GT3
Bentley Team ABT - Bentley Continental GT3
Naarmate het circuit van Spa-Francorchamps gemoderniseerd werd doorheen de jaren zijn track limits een prangend probleem geworden. Opmerkelijk is dat de wedstrijdleiding voor deze editie van de Total 24 Hours of Spa haar beleid omtrent het bestraffen van dergelijke inbreuken heeft aangepast, en niet in de verwachte zin. De straffen zijn namelijk iets lichter geworden.
Per blok van zes uur, mag een wagen viermaal de track limits overschrijden, zonder daarvoor bestraft te worden. Bij de vijfde inbreuk volgt een penalty van vijf seconden die genomen moet worden bij de eerstvolgende pitstop. Begaat diezelfde rijder vóór die pitstop een nieuwe inbreuk, komen daar vijf seconden bij. Volgt er na de pitstop (waar de straftijd wordt uitgezeten n.v.d.r.) een nieuwe inbreuk, dan wordt er automatisch een drive-through penalty voorzien, gevolgd door een stop-and-go penalty voor inbreuk nummer 7.

Belangrijk: dit wordt berekend per wagen, niet per rijder! Er is een uitzondering voorzien in die zin dat als er een incident was, de wedstrijdleiding daarvan op de hoogte gebracht wordt, zodat er geen bestraffing volgt. Wie tussen de regels door leest, begrijpt dus dat een wagen vier keer per zes uur de track limits mag negeren, zonder vrees voor represaille.

Ter vergelijking: voorheen werden er eerste twee waarschuwingen gegeven, gevolgd door een zwart-witte vlag bij de derde inbreuk, een laatste waarschuwing en dan meteen een drive-through (nu +5s bij pitstop).

OVERZICHT:
1e inbreuk: waarschuwing
2e inbreuk: waarschuwing
3e inbreuk: zwart-witte vlag
4e inbreuk: laatste waarschuwing
5e inbreuk: +5 sec bij volgende pitstop (+10sec, +15sec)
6e inbreuk: drive-through
7e inbreuk: stop-and-go

Foto: Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op zaterdag 28 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons