van der Horst

24H Zolder: De Belgian Audi Club Team WRT niet beloond

b749cebc90dc50639ba0d46c54fff678fe09c83b.jpg
De onbetwistbare favoriet van de Menzo 24 Uren van Zolder, het Belgian Audi Club Team WRT was de snelste van het veld… maar greep toch naast de zege ! Terwijl ze de wedstrijd leken te gaan domineren, werden Laurens Vanthoor, Anthony Kumpen, Bert Longin en Enzo Ide afgeremd door een beginnend brandje na twee uur wedstrijd. Een eerste van een reeks problemen waardoor de Audi R8 LMS ultra #1 uiteindelijk 4de zou eindigen.
  • New Race Festival
Vincent Vosse - Laurens Vanthoor (WRT Audi)
Vincent Vosse - Laurens Vanthoor (WRT Audi)
"We hebben alles te verliezen en niets te winnen", klonk het, nog voor de eerste trainingen, uit de mond van J.G. Mal-Voy. Een uitspraak van de voorzitter van de Belgian Audi Club die jammer genoeg ook zou uitkomen… Hoewel hij de pole position realiseerde met meer dan 5 seconden voorsprong en ook tijdens de race duidelijk de snelste was, moest de Audi R8 LMS ultra van Laurens Vanthoor, Anthony Kumpen, Bert Longin en Enzo Ide zich uiteindelijk tevreden stellen met een 4de plaats.
 
Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor
"Alle problemen zijn begonnen tijdens de tweede tankbeurt ", aldus René Verbist, technisch directeur van WRT.  "De persoon die instond voor de tankbeurt bleek even verstrooid en morste benzine op de remschijven waardoor de wagen vuur vatte.  Brandblussers maakten snel een eind aan het brandje, maar toch werd meer dan waarschijnlijk de elektrische bedrading beschadigd.  Niet veel later kregen we voor het eerst problemen met de versnellingsbak en uiteindelijk ging de 4de versnelling dan ook stuk. Iets wat normaal nooit gebeurt bij een versnellingsbak die net werd gereviseerd. Na ongeveer een derde van de race beslisten we dan ook de versnellingsbak te vervangen."
 
Dit avontuur kostte de Audi #1 een uur en toen de Audi zijn stand verliet, lag hij 10de met 32 ronden achterstand op de nieuwe leiders. "Op dat ogenblik zat er niets anders op dan voluit aan te vallen", ging René Verbist verder. "Onze vier piloten haalden alles uit de wagen en draaiden regelmatig rondjes van 1’30’’, een
Audi R8 LMS ultra WRT
Audi R8 LMS ultra WRT
tiental seconden sneller dan de leiders. We wisten dat er risico’s moesten worden genomen. 16 uren voluit gaan in Zolder maakt het zeer lastig voor de mechaniek. We slaagden erin terug te komen tot een tweede positie met nog slechts 6 ronden achterstand tot de ophanging links vooraan stuk ging.  Later sneuvelde dan ook nog een roulement. Uiteindelijk finishten we op een vierde plaats. We zijn vanzelfsprekend teleurgesteld, want voor de brand hielden we er een beduidend rustiger tempo op na waardoor we de mechaniek konden sparen…  Maar dit is autosport en het bewijs dat een overwinning pas wordt behaald na het afvlaggen van de race. »
 
Audi R8 LMS ultra WRT
Audi R8 LMS ultra WRT
Zowel de piloten als de leden van het team kan niets worden verweten, en toonden zich opnieuw uiterst professioneel. "Iedereen heeft prima werk geleverd", gaat René Verbist verder. "Wat het nog wat frustrerender maakt, is het feit dat we in een situatie verzeild zijn geraakt waar we zelf niet verantwoordelijk voor waren.  Ook al zou dit het eindresultaat niet hebben veranderd, blijft het toch jammer tijd te verliezen tijdens een tankbeurt. Eigenlijk zouden ze deze hele procedure moeten herzien. Waarom niet doen zoals in de 24 Uren van de Nürburgring waar het de mecaniciens van het team zijn die de wagen voltanken aan de pomp. Maar, ik herhaal het, dat is niet wat ons de zege heeft gekost. Je moet een foutloze race kunnen afwerken, zoals Belgium Racing heeft gedaan. Met je twee wagens op het podium eindigen : gefeliciteerd !"
 
Audi R8 LMS ultra WRT
Audi R8 LMS ultra WRT
Ondanks dit niet echt positieve resultaat, denkt J.G. Mal-Voy al aan de toekomst. "Ik heb dit weekend de kans gehad om met verschillende mensen te praten", verduidelijkt de voorzitter van de Belgian Audi Club. "Sommigen van hen zijn trouwens nauw betrokken bij de Zolderse organisatie. Ik heb vastgesteld dat iedereen beseft dat andere pistes zullen moeten bewandeld worden voor deze Limburgse klassieker. Het idee om met een aantal mensen rond tafel te gaan zitten en eens goed na te denken, werd meermaals geopperd. Ik hoop dat dit tot iets positiefs kan leiden want de 24 Uren van Zolder hebben het nodig. "

Belgian Audi Club press - Foto's: Georges de CosterDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op zondag 1 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons