van der Horst

24H Zolder: Nachtkwalificatie: Regen verhindert snelle tijden - Avelon Wolf op pole

Polemen 24H of Zolder 2014
Polemen 24H of Zolder 2014
De nachtkwalificatie kende een moeilijke start, de Eerste Linkse lag er al glibberig bij nadat een Historic Cup deelnemer olie was verloren toen net voor de start van de derde en laatste kwalificatie de hemelsluizen opgingen boven Circuit Zolder. Het was dan al snel duidelijk dat de tijden neergezet tijdens de eerdere kwalificatiesessies niet meer zouden verbeterd worden.
24H Zolder: De nachtkwalificatie in beeld gebracht
Niets minder dan een ware stortbui zette enkele minuten voor de start van de laatste kwalificatie de piste onder water. Bij het op groen springen van de lichten waagden zich toch enkele wagens op de piste, maar al vlug belandde de Mazda bestuurd door de journalisten in de vangrails van de Bianchi. De overige dappere rijders die zich op de piste bevonden besloten wijselijk om terug de pits op te zoeken. Na enkele minuten stopte het met regenen maar het bleef mistig en vochtig en de baan zou nooit volledig opdrogen naarmate de avond vorderde. Het was voor iedereen duidelijk dat in die omstandigheden geen topchrono’s mogelijk waren en dat de Avelon Formula Wolf de pole zou behouden met zijn tijd neergezet in de eerste kwalificatie. Op de verraderlijke baan was de snelste tijd lang in handen van de Belgium Racing Porsche #99 (1:48.702), maar in het laatste uur ging zowel de Blueberry Racing Praga als de GHK Radical nog sneller. De pole bleef echter eigendom van de Avelon Wolf die zaterdag de eerste lijn zal delen met de Porsche #99. De Vandereyt Porsche kende enkele problemen in deze laatste sessie, maar behield de derde startpositie voor de GHK Radical.

24H Zolder: De nachtkwalificatie in beeld gebracht
De meeste teams gebruikten de avondsessie om een regenweer afstelling uit te testen of om de rijders de gelegenheid te geven om het circuit te verkennen bij nacht. Er werd dan ook niet meer gestreden om de startposities en drie kwartier voor het einde van de kwalificatie kozen al veel teams om hun wagens binnen te houden en viel er nog weinig te beleven op de piste. De Vandereyt Porsche en Ford Silhouette #91 hadden eerder de hulp van de takelwagen nodig gehad om de pits te bereiken, maar beide wagens konden hun sessie later hervatten. Toen de stilte over Circuit Zolder gevallen was stond de snelste ronde van de laatste kwalificatie op naam van de Blueberry Racing Praga (Köhler/Kuijer/Van Elk/Van Loon) in 1:47.348, ver van de 1:33.468 die de Wolf eerder op de dag neerzette. De GHK Radical reed in 1:47.661 de tweedetijd en met 1:48.702 ging de derde tijd naar de Belgium Racing Porsche #99, op de tabellen gevolgd werd door de Avelon Wolf, de Marc Cars Focus Silhouette #91 en de BMW silhouette.

24H Zolder: De nachtkwalificatie in beeld gebracht
De pole is echter voor de Wolf GB08 van Longin/Kumpen/Beliën/Bellarosa, die zal moeten bewijzen dat hij dit tempo 24 uren lang kan volhouden. De Porsche’s van Belgium Racing (Derdaele/Heyer/ Hoevenaars/Thiers) en Vandereyt Racing (Vandereyt/ Detavernier/Vervisch/Soenen/Bouillon/Van Glabeke) volgen op de grid en vertrekken gezien de betrouwbaarheid van de Porsche volgens menigeen als favorieten voor de zege. De GHK Radical (Verheyen/Loix/Grouwels/Thuis/Molenaar) en JR BMW M4 (Van Bellingen/ Sluys/Makelberge/Redant) zijn nieuwe wagens maar toonden hun competitiviteit met een vierde en een vijfde tijd. Het belooft in ieder geval een spannende race te worden en de mogelijke winnaars zijn niet op één hand te tellen.

--- GRID 24 HOURS OF ZOLDER 2014 (pdf) ---

Foto's: Martijn Wouters, Marnik Mouchaers & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Nationaal op donderdag 28 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons