van der Horst

24H Zolder: BMW met wereldprimeur in Zolder

BMW M235i Racing Cup 2016
BMW M235i Racing Cup 2016
In Zolder valt er dit weekend zowaar een wereldprimeur te noteren. Eerder kondigde BMW Motorsport reeds aan zijn Juniors af te vaardigen in de M235i Racing Cup Belgium, maar nu maakt het Beierse merk ook van de Zolderse etmaalrace ook gebruik om een uitgebreide evolutie van de wagen te testen. Naast jonge wolven Victor Bouveng, Louis Delétraz en Trent Hindman, treedt ook mentor en ontwikkelingsrijder Dirk Adorf aan. De Nürburgring-specialist gaf Autosport.be tekst en uitleg over de 2016-specificatie van de BMW M235i Racing. Inmiddels werden er reeds 170 exemplaren van de wagen wereldwijd verkocht.
Dirk Adorf
Dirk Adorf
“De 24 Hours of Zolder is het perfecte platform voor deze wagen,” steekt Adorf van wal. “Onze juniors in het toerisme-progamma beschikken nog niet over veel ervaring, zo is het zelfs de eerste race in een toerismewagen voor Trent en de eerste etmaalrace voor hem en Louis. Daarom is tracktime in wedstrijdomstandigheden veel waardevoller dan een zoveelste testsessie."

BMW M235i Racing Cup
BMW M235i Racing Cup
"Onze deelname is tevens ook vooral een ontwikkelingstest voor de upgrade die we in 2016 zullen aanbieden. Voor een bescheiden budget zullen we een aanzienlijk betere wagen afleveren en dat dankzij de feedback die we van onze klanten met de bestaande wagens hebben gekregen.”

BMW M235i Racing Cup 2016
BMW M235i Racing Cup 2016
Het BMW Junior team neemt dus een ongelijk wapen op tegen de overige 10 M235i’s, maar hun deelname gebeurde wel degelijk in overleg met de Belgische organisatie. “We hebben aan Jan Horemans (organisator van de Belgische cup nvdr.) gevraagd of we zijn veld mochten vervoegen en hij zag er geen graten in. Om zeker te zijn dat we de uitkomst van het kampioenschap niet zullen beïnvloeden, komen we niet in aanmerking om punten te scoren.”

BMW Motorsport Junior Team -  BMW 235i Cup
BMW Motorsport Junior Team - BMW 235i Cup
Van buitenaf is de wagen vooral te herkennen aan zijn achtervleugel, maar Adorf legde uit dat er onderhuids nog heel wat andere evoluties werden doorgevoerd, onder meer na kritiek van het bestaande klantenbestand. “Het is een omvangrijke upgrade, waardoor het nog meer een competitiewagen is geworden. De ophanging werd onder handen genomen, waardoor de wagen veel stijver is en minder rolt. De remblokken voor en achter zijn ook nieuw om een beter remgevoel te geven en tevens de werd de koeling ervan geoptimaliseerd; we gaan proberen acht uur aan een stuk te rijden alvorens de remmen te vervangen. Tot slot werd de software een beetje herschreven, in het bijzonder met betrekking tot het stuur."

M235i Racing Cup
M235i Racing Cup
Uiteraard bevindt de bolide zich nog in de ontwikkelingsfase en zullen de uiteindelijke specificaties pas later worden vastgelegd. “De eerste indruk na een initiële test op de Nürburgring Nordschleife vorige week was veelbelovend,” ging de Duitser verder. “Zolder is in ieder geval het perfecte testterrein aangezien het circuit zwaar is voor de mechaniek. Als er een zwakke schakel is, dan willen dat hier ontdekken. Mogelijk passen we de bolide dus nog aan op basis van wat we hier in Zolder leren; het is echt een test voor ons.”

BMW Motorsport Junior Team - BMW M235i Cup
BMW Motorsport Junior Team - BMW M235i Cup
Momenteel zijn er maar liefst 170 exemplaren van de BMW M235i Racing in omloop en de interesse blijft naar eigen zeggen steeds toenemen, ook in België. Naast de Belgische en Duitse kampioenschappen bekijkt men bij BMW de mogelijkheid om nog bijkomende Cups te kunnen opzetten, waarbij de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Azië veel potentieel tonen.

Foto's: Marnik Mouchaers, Niels Vaeck & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Belcar Endurance op vrijdag 28 augustus 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons