van der Horst

24H Zolder: Reacties van aan het podium

Start 24 Hours of Zolder 2021
Start 24 Hours of Zolder 2021
Gisteren kwam rond de klok van 16u de 43e editie van de 24 Hours of Zolder ten einde, waarbij Russell Racing zich met een klinkende zege verzekerde van een nieuwe Belgische titel. Ook Belgium Racing is zeker van de titel in de GT Divisie, terwijl QSR zich Belgisch kampioen toerisme mag noemen. Met nog één meeting te gaan, zijn alle Belgische titels al verdeeld. Tevreden gezichten dus aan het podium en Autosport.be legde dan ook graag zijn oor te luister.
Stevens Motorsport - BMW M2 CS Racing
Stevens Motorsport - BMW M2 CS Racing
Jochen Stevens - Stevens Motorsport BMW M2 CS Racing (2e Toerisme): "Het was werken in de auto, want we hadden afgesproken stints van drie uur af te werken, het maximum volgens het reglement. We hadden een goede set-up voor de wagen en dus konden we 24 uur lang aanvallen. Jammer van een tankprobleem waardoor we tijd verloren, maar eigenlijk hebben we ons geweldig geamuseerd. Felicitaties aan VR Racing, want ze hebben verdiend gewonnen, maar deze tweede plaats doet ook enorm deugd; zowel voor mij, als mijn vader en Claude (Bal n.v.d.r.) als het ganse team dat de wagen perfect runde."

Russell Racing - Norma M20 FC
Russell Racing - Norma M20 FC
Anthony Kumpen - team manager Russell Racing by PK Carsport Norma M20 FC (1e Proto): "We wilden absoluut deze 24 Hours of Zolder winnen, gezien we eerste stonden in de BK-tussenstand en het de laatste editie is met proto's. Het team heeft niets aan het toeval overgelaten en waar nodig onderdelen preventief vervangen. Jammer dat dan in de aanvangsfase de waterpomp stukgaat, een nieuwe nochtans. We hebben echter onze strategie aangehouden en zijn langzaam terug opgeklommen om uiteindelijk te winnen. Topwerk van de meccano's en topwerk van alle rijders met een verdiende zege als resultaat."

Xwift Racing Events - BMW 325i
Xwift Racing Events - BMW 325i
Andy Peelman - XWift Racing Events BMW 325i (8e Toerisme - 1e TB): "Ongelooflijk dat we de 24 Hours of Zolder winnen in onze klasse. Tijdens de nacht was er een aanrijding, maar eigenlijk hebben we nooit gepanikeerd. 's Nachts rijden was wel een bijzondere ervaring en het snelheidsverschil met de andere auto's zorgde ervoor dat je eigenlijk constant op je hoede moest zijn en zowel voor als achter je diende te kijken. Vooral racen tussen de proto's vroeg wat aanpassing, want die wagens zijn plots gewoon in je buurt omdat ze zoveel sneller rijden. Ik heb er echt van genoten en als het kan, ben ik volgend jaar terug van de partij!"

Krafft Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Krafft Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Bert Longin - Krafft Racing by PK Carsport Norma M20 FC (3e Proto) - Een zeer lastige 24 Hours of Zolder met eigenlijk heel wat kleine probleempjes waarbij we elke keer moesten terugvechten. Dan kan je niet winnen. Toch knap van het team om telkens een antwoord te vinden op de problemen en van alle rijders om het plan perfect uit te voeren, maar het heeft niet mogen zijn dit jaar. Het geluk stond simpelweg niet aan onze zijde en dan moeten we ons daarbij neerleggen. In die omstandigheden derde worden, maakt veel goed, maar we waren wel gekomen voor de zege. Ik zal dus volgend jaar moeten terugkomen voor mijn zevende..."

TeamPGZ by Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
TeamPGZ by Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Stijn Lowette - TeamPGZ by Red Ant Racing Porsche 911 (5e GT). "We wisten op voorhand dat we niet echt zouden strijden voor de zege, maar we hadden wel gehoopt op een top 5. We reden onze eigen wedstrijd, aan een tempo waarbij we ons goed voelden. Tot mijn grote verbazing lagen we lange tijd op een virtuele podiumplaats, tot plots het wiel niet meer van de wagen kwam. Ongelooflijk eigenlijk, net als Valtteri Bottas in de Formule 1 Grand Prix van Monaco, alleen kregen we onze wagen iets sneller terug rijdend. Helaas ging er wel anderhalf uur verloren, dus was er van een podiumplaats geen sprake meer. Ik heb wel genoten van de 24 Hours, mijn eerste met Porsche overigens."

VR Racing by Qvick Motors - BMW M2 CS Racing
VR Racing by Qvick Motors - BMW M2 CS Racing
Kenzi Qvick - VR Racing by Qvick Motors BMW M2 CS Racing (1e Toerisme): "We hadden een zeer goed tempo en hebben de ganse nacht dubbele stints afgewerkt. Daarmee hadden we een voorsprong uitgebouwd, tot een probleem bij het tanken ons terugsloeg. Halfweg de wedstrijd lagen we enkele ronden voor, maar toen was alles dus te herdoen. Aan het einde van de race werd het bovendien nog spannend, want wij moesten nog een tankstop doen en Stevens Motorsport niet meer. De zege is echter binnen en dat telt. Het is mijn eerste zege en dat bij mijn derde deelname, schitterend."

Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Ayrton Redant - Red Ant Racing Porsche 911 GT3 Cup (1e GT). "We hebben de perfecte race gereden en geen enkel probleem tegengekomen. Dé combinatie dus om een zware race als de 24 Hours of Zolder te winnen. Het was afwachten hoe de nieuwe Porsche 911 GT3 Cup type 992 zich ging gedragen in het langere werk, maar de wagen gaf geen krimp. Het is de allereerste zege voor die auto in een etmaalrace en het is leuk dat die op onze naam staat. Ook de samenwerking met Glenn (Van Parijs n.v.d.r.) liep super, hij bracht heel veel ervaring met Porsche naar ons team en dat heeft zeker een rol gespeeld. We hebben zeer veel geleerd deze 24 uur en ook de strategie zat perfect waardoor we telkens eerste waren wanneer er punten werden verdeeld. Tevreden dus, op alle vlakken."

McDonald's Racing - Norma M20 FC
McDonald's Racing - Norma M20 FC
Koen De Wit - McDonald's Racing Norma M20 FC (2e Proto) - "Ik vind dat we een heel sterke race gereden hebben, want we namen van bij de start het heft in handen en hebben niet afgewacht. De snelheid lag enorm hoog deze editie en toch waren we eigenlijk lange tijd in de running voor de zege, tot dan die aanrijding. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel en het was toch wel een zure appel. We eindigen nog als tweede, maar eigenlijk hadden we een trapje beter kunnen doen; bijzonder jammer."

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Dylan Derdaele - Belgium Racing Porsche 911 (2e GT): "Een podium is altijd leuk en met de resultaten in deze 24 Hours zijn Nicolas en ikzelf meteen ook zeker van een tweede Belgische titel op rij. We kwamen echter naar de 24 Hours of Zolder met maar één ambitie: winnen. We wilden absoluut het eerste team worden dat vijfmaal won, maar daarvoor zullen we dus nog minstens een jaartje geduld moeten oefenen. Als je wil winnen, moet alles meezitten en met de aanrijding tijdens de nacht, verloren we veel tijd, teveel tijd. Mijn felicitaties aan Red Ant Racing, zij reden een goede race en hebben verdiend gewonnen."

Aan de voet van het podium reageerde ook Harry Steegmans na zijn eerste 24 uur als Algemeen Directeur van Circuit Zolder. Zijn reactie kan u hier lezen.

Foto's: Georges De Coster & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op maandag 27 september 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons