van der Horst

24H Zolder: Bart Van Samang: "Hebben veel ervaring met de 24H"

Bart Van Samang/Jozef Van Samang/Peter Beckers - MSE
Bart Van Samang/Jozef Van Samang/Peter Beckers - MSE
De Autosport.be interviewestafette loopt verder in de aanloop naar de 24 Hours of Zolder 2018. Nadat we eerder Johan Van Loo aan het woord lieten, wees hij ons in de richting van een andere "jonge ancièn", Bart Van Samang. Van Samang heeft ondertussen ook meer dan tien edities op de teller en staat dit jaar voor het eerst aan de start met een GT4-specificatie van de BMW M4.
  • Prospeed Competition

Autosport.be: Hoe verliep je seizoen tot nu toe?

MSE - BMW M4 GT4
MSE - BMW M4 GT4
Bart Van Samang: "Het is voor ons sowieso een leerjaar, met de BMW GT4 als nieuw strijdwapen. We hebben de wagen pas twee weken voor de start van het seizoen ontvangen, dus dat maakte dat we weinig konden testen. Ik heb de indruk dat we qua intrinsieke snelheid wel bij de les zijn, want ik reed al een pole, een tweede en een derde chrono. We hebben in de wedstrijden echter wat technische akkefietjes gehad en ook de set-up was niet ideaal. Het was steevast wat zoeken, maar we hebben recent een uitgebreide test ingelast in Zolder en daar hebben we hard kunnen werken aan de afstelling. Ik denk dat we nu wel een goede basis hebben."

Wat zijn je verwachtingen voor de race?

Bart Van Samang - MSE
Bart Van Samang - MSE
Bart Van Samang: "De Balance of Performance is voor ons de grote onbekende en dan vooral de invloed van het gewicht op de slijtage van de onderdelen. Dat is een factor die het ons momenteel wat moeilijk kan maken. Gezien de temperaturen die voorspeld worden, denk ik dat wij en onze concurrenten op onze hoede zullen moeten zijn voor de slijtage. Buiten dat element, heb ik er een goed oog op, want we hebben een goed geolied team. Ik denk dat we kans maken om vooraan in onze klasse mee te strijden en stiekem hoop ik zelfs op een podium. We zullen de race afwerken met onze vaste rijders Nick Geelen, Peter Beckers en mijzelf, met daarnaast de versterking van Erik Bruynoghe en mijn vader Jef, dus dat zijn gekende waarden voor ons team."

Wat ga je dit jaar anders aanpakken?

Bart Van Samang, Jef Van Samang en Peter Beckers
Bart Van Samang, Jef Van Samang en Peter Beckers
Bart Van Samang: "De grote onbekende voor ons, is het verbruik op de lange termijn. We hebben echter veel ervaring met de 24H (van Zolder n.v.d.r.) en onze pitstops zijn doorgaans een element waarmee we het verschil maken ten opzichte van de concurrentie. We gaan dus vooral trachten onze aanpak van de voorbije jaren te behouden, lange stints rijden en uit de problemen proberen te blijven."


Wat is je eerste herinnering aan de 24 Uur van Zolder?

MSE- BMW
MSE- BMW
Bart Van Samang: "Mijn allereerste herinnering is eigenlijk mijn eerste deelname aan de wedstrijd, met de BMW M3 E36 FISA. Ik reed toen normaliter met de Marcos Mantis, maar stapte voor de 24 Uren in op de BMW samen bij mijn vader en Peter Beckers. We pakten toen niet alleen een podium in onze klasse, Toerisme B zoals dat toen heette, maar eindigden ook in de top 3 toerisme algemeen. Zo'n resultaat en dat bij een eerste deelname, dat is iets wat ik nooit vergeten ben..."

Heb je een opmerkelijke anekdote over de 24 Uur die je aan ons kwijt wil?

AG Metals - Mini Cooper
AG Metals - Mini Cooper
Bart Van Samang: "Ik herinner me nog dat we bij de 24 Hours of Zolder een jaar aan de start stonden met een Mini, 2014 was het geloof ik. We kwalificeerden ons rond de 25e plaats en ongeveer een uur na de start meldde het team mij dat het hevig ging regenen, maar op de baan was daar nog niets van te merken. We maakten toen een gigantische gok door de pitstraat in te duiken om de wagen vol te tanken en regenbanden te monteren. Ik ben terug op de piste gekomen, maar van de regen was er geen spoor te bekennen waardoor ik de grootste moeite had om mijn banden niet te laten oververhitten tot... plots de hemelsluizen opengingen! Iedereen stond nog op slicks, waardoor ik ongelooflijk veel plaatsen heb kunnen goedmaken. Ik ging iedereen voorbij, zelfs veel snellere Porsches leken stil te staan! De gok van ons team leverde een beter resultaat op dan verwacht en in geen tijd stond ik in de top tien algemeen. Bovendien hadden we de basis gelegd voor een goed resultaat, want met onze 'kleine mini' stonden we aan de meet toch maar op het algemene toerismepodium en pakten we deze zege in onze klasse."

Aan welke rijder geef jij de fakkel door?

Bart Van Samang - Jef Van Samang
Bart Van Samang - Jef Van Samang
Bart Van Samang: "Ron Van de Water, want dat vind ik een enorm sympathieke concurrent. Ik ken hem nog van in de tijd dat we Zolder Touring Cup reden en ondanks dat er sindsdien al heel wat veranderd is, blijven hij en zijn team nog gewoon meedraaien. Dat vind ik enorm straf!"

LEES OOK: 24H Zolder: Ron Van de Water rijdt vol in functie van kampioenschap

Foto's: Marnik Mouchaers, Ronald Janssens & Martijn Wouters  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons