van der Horst

24H Zolder: Bert Redant: "Ik ambieer de zege, anders kan je evengoed gaan vogelpikken"

Bert Redant - BMW M235i
Bert Redant - BMW M235i
Bert Redant is een rijder die al heel wat edities van de 24 Hours of Zolder op zijn actief heeft staan én die bovendien op de lijst prijkt van namen die de Zolderse klassieker reeds gewonnen heeft. Opvallend dit jaar, we zien maar liefst drie telgen van het geslacht Redant aan de start, want ook Bert's beide zonen, Ayrton en Yannick tekenen present in de 41e editie van de etmaalrace. Autosport.be haalde Redant voor de microfoon om zijn antwoorden op de vijf vragen uit onze interviewestafette vast te leggen.
  • Prospeed Competition

Autosport.be: Hoe verliep je seizoen tot nu toe?

Bert Redant & Ayrton Redant
Bert Redant & Ayrton Redant
Bert Redant: "Ik heb dit jaar nog geen enkele race op Belgische bodem gereden, maar betwist wel de volledige 24H Series van Creventic. Je kan dus wel zeggen dat ik me goed voorbereid heb op vlak van enduranceraces. De wedstrijden zelf zijn ook goed verlopen, we zagen telkens de finish - niet onbelangrijk in een etmaalrace - en stonden bovendien tweemaal op het podium en lukten ook één zege. Drie van onze vier rijders bij de 24H van Zolder zijn bovendien namen die ook de wagen met mij delen in de 24H Series, dat schept dus vertrouwen."

Wat zijn je verwachtingen voor de race?

QSR Racing School - Mercedes-AMG GT4
QSR Racing School - Mercedes-AMG GT4
Bert Redant: "We willen de klassezege, zoveel is duidelijk. Als je de zege niet ambieert, kan je beter gaan vogelpikken. Als je wil meerijden om het deelnemersaantal op te krikken, zijn er ook goedkopere alternatieven. Bovendien denk ik dat dankzij de eigenschappen van de GT4 een top 10 plaats algemeen ook niet ondenkbaar is, op voorwaarde dat we uit de problemen blijven. Wat ook belangrijk is, is dat alle rijders binnen ons team ongeveer even snel zijn. Ze zijn aan elkaar gewaagd qua rondetijden en rijden verstandig."

Wat ga je dit jaar anders aanpakken?

Bert Redant: "Niets. Alles blijft hetzelfde, want hoewel autosport een belastende en fysieke sport is, weegt het fysieke element minder zwaar door dan het mentale. Je moet je in de wagen in een zone kunnen geraken op mentaal vlak en dan volgen de resultaten vanzelf meestal. Ik heb bepaalde ankerpunten nodig om in die zone te geraken en daarom wil ik niet al te veel aanpassen aan mijn voorbereiding. Dit jaar rijden mijn zonen ook mee, maar ook dat gaat niets aan mijn voorbereiding veranderen. Ik wil niet de vader zijn die vanaf de pitmuur staat te roepen en alles beter weet. Yannick en Ayrton hebben ervaring genoeg en weten perfect hoe ze de dingen moeten aanpakken. Als ze me raad komen vragen, zal ik ze helpen, maar ik ga me vooral niet gaan moeien."

Wat is je eerste herinnering aan de 24 Uur van Zolder?

Frank Thiers - Dylan Derdaele - Patric Derdaele - Kenneth Heyer - Kuba Giermaziak - Bert Redant
Frank Thiers - Dylan Derdaele - Patric Derdaele - Kenneth Heyer - Kuba Giermaziak - Bert Redant
Bert Redant: "Het is niet de eerste keer dat ik deelnam, maar heel wat edities geleden stond ik aan de start met een Audi TT. De wagen viel in panne op de rechte lijn naar de Jacky Ickx chicane en ik vroeg via de boordradio aan het team wat ik moest doen. Ze maanden me aan de pits te bereiken, maar de wagen ging niet meer voor- of achteruit. Er is dan een mechanieker naar de draad gekomen die me vertelde dat ik de wagen moest proberen naar de pits te duwen. Het reglement schrijft echter voor dat je daarbij je helm en overal moet aanhouden, wat geen evidentie is, zeker niet gezien het bergop gaat daar én het bovendien tropisch warm was. Na een halfuur stoten en duwen bereikte ik de pitstraat en vanaf daar mocht het team me helpen. Toen we uiteindelijk de box hadden bereikt, kwam een official ons vertellen dat wat ik had gedaan, niet mocht en we daarom gediskwalificeerd werden. Ik was compleet op en de ontgoocheling was natuurlijk enorm aangezien we geen kans meer maakten op een mooi resultaat. Mijn beste herinnering hou ik over aan mijn zege bij Belgium Racing in 2013. Ik had het geluk op de juiste auto te zitten toen het team zijn allereerste van vier opeenvolgende overwinningen scoorde."

Heb je een opmerkelijke anekdote over de 24 Uur die je aan ons kwijt wil?

Bert Redant - Steve Vanbellingen
Bert Redant - Steve Vanbellingen
Bert Redant: "De mooiste 24H dat ik heb gereden was met ProSpeed, toen ik het geluk had met een GT3-Porsche mee te mogen rijden met Marc Goossens, Maxime Soulet en Fred Bouvy. Dat was in de meest professionele omkadering die ik ooit gekend heb, in de beste auto waar ik ooit mee gereden heb en met zeer goede piloten. Ik heb toen van Marc Goossens veel kunnen leren hoe hij zich voorbereid en een race aanpakt. In een wereld vol egoïsten en individualisten waar iedereen voor zichzelf vecht en de grootste concurrent je teamgenoot is, kwam ik iemand tegen die alles deelt met je, die je zo hard mogelijk helpt om beter te worden. Ik vond dat eigenlijk een unieke ervaring. Marc heeft met mij drie uur data zitten analyseren en centimeter per centimeter van het circuit besproken. Na zoveel jaar rijden, want ik was toen ook al vijftien jaar actief, echt een openbaring. "

Aan welke rijder geef jij de fakkel door?

Marc Goossens is al aan het woord geweest dus geef ik de fakkel nu eens niet door aan een rijder, maar kies voor Lucia Gallucci, Race Organisation Manager van Circuit Zolder en al jarenlang vast medewerker van Circuit Zolder, die zich steevast inzet voor het welslagen van het Belcar Endurance Championship.

LEES OOK: 24H Zolder: Lucia Gallucci: "De 24H leeft, zeker in Limburg"

Foto: Martijn Wouters - Ronald Janssens - Niels Vaeck - Circuit Zolder
   • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons