van der Horst

24H Zolder: Interview Jan Wouters: "Veel talent bij Racing Stars"

Jan Wouters
Jan Wouters
Nu de laatste eindsprint richting 24 Hours of Zolder is ingezet, schakelt ook het reality-programma Racing Stars in een hogere versnelling. De TV-show, die verder borduurt op vorig seizoen en een iets ander format kent, brengt nog steeds acht getalenteerde autosport-nieuwelingen aan de start van de 24 Hours of Zolder en vanzelfsprekend bevinden ook de opnames zich in de laatste fase. Autosport.be sprak met Racing Stars-bezieler Jan Wouters over zijn ervaringen tijdens de tweede jaargang.
24H Zolder: Beelden van de handtekeningsessie
"We hebben dit jaar geopteerd voor een meer compact format en hebben ook beslist om de ganse show pas in september op de buis te laten gaan. De afleveringen zullen allemaal nog op TV te zien zijn, maar vanzelfsprekend vergeten we ook de kijkers via internet niet, want alle afleveringen zullen ook integraal via het web gestreamed worden. Op dat vlak dus geen wijzigingen ten opzichte van vorig jaar en het doet me trouwens ook veel om het merendeel van onze piloten van vorig jaar ook tijdens de editie 2014 aan de start te zien staan", trapt Jan Wouters het gesprek op gang.

24H Zolder: Podiumbeelden na de editie 2013
"Voor mij bewijst dat laatste dat het concept Racing Stars als dusdanig overeind blijft en wel degelijk zijn vruchten afwerpt. We hebben namelijk ons doel, jonge talenten in de autosport lanceren, overduidelijk bereikt, want op de voorlopige deelnemerslijst prijken nu al  liefst zes van de acht rijders die we vorig jaar lieten kennismaken met de racerij. Ook dit jaar ben ik er overigens van overtuigd dat we opnieuw mensen een springplank kunnen bieden. Het talent dit jaar druipt gewoon van de jongens en meisjes af en ook de sfeer in de groep is opperbest."

Racing Stars simulatoren
Racing Stars simulatoren
"We trachten met de ganse groep trouwens hetzelfde programma af te werken als vorig jaar, maar leggen iets andere accenten. Zo kunnen we dankzij Dynamixx al onze rijders veel tijd in de simulator bieden. Dat geeft op zijn beurt weer een gigantisch voordeel als de rijders effectief achter het stuur van de Mazda MX-5 kruipen op Circuit Zolder. Omdat we met de simulators dingen als rijlijnen en rempunten al kunnen aanleren, moeten onze coaches op de fysieke piste alleen nog maar dingen finetunen. Men kan zich op de baan echt focussen op de details en zo vermoed ik dat we dit jaar zeer homogene teams van rijders gaan hebben. "

24H Zolder: De nacht valt over Zolder
"Een ander voordeel van het simulatorwerk is dat we tot op zekere hoogte onze rijders kunnen leren omgaan met verkeer. De Mazda MX-5 behoort niet tot de algemeen snelste wagens van het veld en zal dus wel ingehaald worden door wagens die 20-30 seconden sneller zijn, maar zal ook moeten wedijveren met bolides die slechts een paar tellen per ronde uitsparen. Die combinatie maakt het rijden moeilijk, temeer omdat niemand al echte ervaring heeft met gedubbeld worden. We briefen dus iedereen zeer nauwgezet en zoals eerder reeds door Markus Palttala in een interview bij jullie meegegeven, is het belangrijk om goede afspraken te maken. De rijders moeten niet alleen op de hoogte zijn van welke lijnen ze moeten rijden, maar ze moeten zich er ook van bewust zijn op welke plaatsen je welke type wagens het beste laat passeren. Voor ons als coaches en vooral autosportfans is het trouwens ook een plezier om te zien dat een race als de 24 Hours of Zolder opnieuw bij veel mensen in de bovenste schuif ligt. Wat mij betreft, zal de editie 2014 van de 24 Hours of Zolder er alvast een worden om niet gauw te vergeten!"

Foto's: Martijn Wouters & Racing Stars pressDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Nationaal op vrijdag 8 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons