van der Horst

24H Zolder: Johan Huygens hoopt op regen om te kunnen schitteren

Tom Van Rompuy/Wiebe Wijtzes/Steve Vanbellingen/Johan Huygens
Tom Van Rompuy/Wiebe Wijtzes/Steve Vanbellingen/Johan Huygens
Johan Huygens is de volgende rijder die de revue passeert in de Autosport.be interviewestafette. Huygens staat voor de tweede keer aan de start van de 24 Hours of Zolder, nadat hij in 2016 samen met Steve Vanbellingen, Wiebe Wijtzes en Tom Van Rompuy op de EMG Motorsport BMW M3 GTR uitkwam. Het viertal behaalde toen een derde plaats in de klasse.
  • St. Paul

Autosport.be: Hoe verliep je seizoen tot nu toe?

EMG Motorsport - BMW M3 GTR
EMG Motorsport - BMW M3 GTR
Johan Huygens: "Ik rijd niet het volledige Belcar-seizoen, maar verving vorige race Joeri Vanhumbeeck die om professionele redenen verstek diende te geven. Ik kwam met het team in aanraking via de familie Longin, die ik reeds jaren ken. Nochtans had ik me voorgenomen om me dit seizoen toe te leggen op de European VW Fun Cup, een competitie waar met gelijk materiaal wordt gestreden. Het lot besliste er echter anders over en zo kwam ik terug in de Belcar terecht en in plaats van concurrenten zoals vroeger, zijn we nu teamgenoten."

Wat zijn je verwachtingen voor de race?

Johan Huygens: "Ik denk dat we vier gelijkwaardige rijders hebben die allemaal een vrij strak tempo kunnen aanhouden. We hebben samen veel ervaring en dat is altijd een voordeel. Stiekem hoop ik wel op regen, gezien we de traagste auto uit het startveld hebben. Bij regen zou dat verschil weggevaagd kunnen worden en zijn we vermoed ik in het voordeel. De wagen, met motor in het midden, ligt zeer stabiel op de piste en dat betaalt zich cash uit bij een nat wegdek. Ik vermoed dat we de eerste uren een vrij onzichtbare race zullen afwerken, maar ik start zeer rustig, zonder stress."

Wat ga je dit jaar anders aanpakken?

Johan Huygens: "Ik heb weinig ervaring met de 24H van Zolder, maar veel ervaring met 24 uursraces in het algemeen... Ik heb in karting ontelbare etmaalraces afgewerkt en stond ook al een paar keer aan de start van de 25 Hours VW Fun Cup en de 24 Uren 2PK. Wat wel wennen gaat zijn, is het doorlaten van het verkeer... dat ben ik niet gewend. Ik benader het echter redelijk zelfzeker en leg me geen druk op."

Wat is je eerste herinnering aan de 24 Uur van Zolder?

EMG Motorsport - BMW M3 GTR
EMG Motorsport - BMW M3 GTR
Johan Huygens: "Dat is een hele tijd geleden, een editie waar ik door Pascal Nelissen-Grade als gast was uitgenodigd samen met mijn vrouw. Ik was nog maar pas begonnen met mijn eerste stappen te zetten op circuit via track days, maar vanaf dat ogenblik was het voor mij duidelijk: de 24 Hours of Zolder stond op mijn bucket list! Des te opvallender is dat ik tot aan mijn 40e nooit met een sportwagen had gereden! Zes jaar later was mijn eerste deelname aan de 24 Hours of Zolder een feit..."

Heb je een opmerkelijke anekdote over de 24 Uur die je aan ons kwijt wil?

Johan Huygens: "Niet over de 24 Hours of Zolder zelf, maar wel over een andere race die ik heb afgewerkt, waarvan de gevolgen misschien dit weekend ook wel zichtbaar zullen zijn... Ik reed in een race aan de leiding en als er niets foutliep, zouden we winnen nadat we eerst nog een splash & dash hadden afgewerkt. De mechanieker tankte echter in plaats van 2 bidons, slechts 1 bidon benzine, waardoor ik op het einde zonder brandstof dreigde te vallen. Tot overmaat van ramp lieten de reglementen van die wedstrijd niet toe om in het slotkwartier een tankstop te maken, dus moesten we een derogatie vragen. Ik heb in die tussentijd blijkbaar een keer of honderd via de radio gevraagd 'hoe kan dat?'... De mensen van mijn eigen team hebben nadien t-shirts laten maken met die slagzin op. Zo word ik nog elke keer herinnerd aan mijn frustratie! (lacht) Wie weet zien we die t-shirts dit weekend ook wel opduiken... Het grappige is dat we met die persoon die bij die race de taak van tanker had vervolgens een andere grappige situatie beleefden. Hij deelde bij een andere race, in Zandvoort, de wagen met mij en ik had afgesproken dat hij de start zou nemen. Ik vertrok, na een tussenstop in onze hospitality, naar de startgrid, waar onze wagen ontbrak. Ik ben hem dan gaan zoeken, bleek dat de rijder in de auto in slaap was gevallen..."

Aan welke rijder geef jij de fakkel door?

Johan Huygens: "Kris Cools, een zeer goede vriend van mij én een snelle rijder."

LEES OOK: 24H Zolder: Kris Cools zonder druk aan de start

Foto's: EMG Motorsport & Niels Vaeck  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons