van der Horst

24H Zolder: Koen De Wit viseert een vierde opeenvolgende podium

Koen De Wit
Koen De Wit
Koen De Wit staat aan de vooravond van zijn derde deelname aan de 24 Hours of Zolder. De Wit nam in het verleden deel aan BGDC, maar staat dit seizoen voltijds aan de start van het Belcar Endurance Championship met zijn eigen wagen, een BMW M4 GT4. Voor het hoogtepunt van het seizoen ruilt hij die bolide evenwel in voor de zusterwagen van de familie Sari.

Autosport.be: Hoe verliep je seizoen tot nu toe?

KDW Racing Team - BMW M4 GT4
KDW Racing Team - BMW M4 GT4
Koen De Wit: "Eigenlijk zeer goed, want we hebben driemaal een tweede plaats gepakt. Vorige race behoorde de overwinning zeker en vast tot de mogelijkheden, maar een klein communicatiefoutje van ons team zorgde er dus voor dat we ons moesten tevredenstellen met een derde podium op rij. Nog niet slecht natuurlijk, zeker als je weet dat we een amateurteam zijn en dat er binnen Belcar toch wel een aantal meer professionele structuren zitten bij de teams."

Wat zijn je verwachtingen voor de race?

KDW Racing Team - BMW M4 GT4
KDW Racing Team - BMW M4 GT4
Koen De Wit: "Ik heb reeds drie edities betwist, maar dit zal de eerste keer zijn waarin we met een eigen team aan de start staan. Ik zal niet rijden met mijn eigen BMW, maar met de wagen van de familie Sari, die op hun beurt samnwerkten met de familie Lievens voor wat betreft onderhoud. We hebben echter ook onze eigen mechaniekers voor de 24 uur en zullen de wagen afstellen naar onze eigen wensen. Het zal vooral een kwestie zijn van uit de problemen te blijven. De wagen is betrouwbaar en dat heb je nodig in deze race. Het is afwachten wat de slijtage van banden en remmen gaat geven, want Zolder blijft een apart circuit op dat vlak. We hebben ons echter geïnformeerd bij BMW Motorsport en zij geven aan dat we slechts eenmaal van remschijven en remblokken zouden moeten wisselen."

Wat ga je dit jaar anders aanpakken?

Koen De Wit: "Ik heb nog niet zo heel erg vaak aan de start gestaan, maar de vorige edities verliepen goed - op een crash in de regen na. Ik ga dit jaar voorzichtiger rijden, meer behouden, met de aandacht op het klokken van constante chrono's. Die aanpak heb ik eerder dit jaar ook reeds gevolgd, met succes."

Wat is je eerste herinnering aan de 24 Uur van Zolder?

PDM Motorsport - BMW M235i Cup
PDM Motorsport - BMW M235i Cup
Koen De Wit: "Ik ben vroeger eigenlijk niet vaak komen kijken naar de 24 uren als toeschouwer. 25-30 jaar geleden was ik er voor de eerste keer bij, met een kameraad. Een vijftal jaar geleden heb ik dan voor de eerste keer zelf meegedaan, op een BMW M235i Racing Cup. Dat was een enorm toffe ervaring, als rasecht amateurteam. We realiseerden de tweede tijd in de kwalificaties, net na de wagen van BMW Motorsport zelf. Een goed resultaat dus, een waar we dan ook tevreden mee waren.""

Heb je een opmerkelijke anekdote over de 24 Uur die je aan ons kwijt wil?

Christophe Pampel
Christophe Pampel
Koen De Wit: "Vorig jaar heb ik de 24 Hours of Zolder betwist binnen het team van Christophe Pampel. We waren goed onderweg, tot plots onze krachtbron stukging. Ik heb toen zelf geholpen om de motor te vervangen, samen met mijn vader en één van mijn vaste mechaniekers - die bovendien een gebroken elleboog had! Dat is toch wel een belevenis die we niet snel zullen vergeten..."

Aan welke rijder geef jij de fakkel door?

Koen De Wit: "Johan Huygens, een concurrent van mij vroeger in BGDC en nu in de GT4-klasse, maar iemand die ik heb leren waarderen en is uitgegroeid tot een echte kameraad.

LEES OOK: 24H Zolder: Johan Huygens hoopt op regen om te kunnen schitteren

Foto: Koen De Wit - Marnik Mouchaers - Ronald Janssens - Martijn Wouters
   • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons