van der Horst

24H Zolder: Steve Vanbellingen: "Top 5 in ons eerste jaar met Porsche zou mooi zijn"

Tim Joosen, Steven Vanbellingen en Sam Dejonghe
Tim Joosen, Steven Vanbellingen en Sam Dejonghe
Steve Vanbellingen is één van die vaste waarden tijdens de 24 Hours of Zolder en werd door Tim Joosen aangeduid als volgende in onze interview-rij. De Stand 21-eigenaar draait al heel wat jaren mee en stond in het verleden vaak met BMW aan de start van de Zolderse etmaalrace. Dit jaar verruilt de Vlaams-Brabander echter zijn BMW voor een Porsche, een 911 GT3 Cup van EMG Motorsport waarmee hij het volledige seizoen 2018 van het Belcar Endurance Championship betwist.

Autosport.be: Hoe verliep je seizoen tot nu toe?

Comparex Racing by EMG Motorsport - Porsche 991
Comparex Racing by EMG Motorsport - Porsche 991
Steve Vanbellingen: "We hebben een zeer moeilijke start gekend doordat we pas laat de auto hebben ontvangen en maar weinig kunnen testen hebben in de aanloop naar de openingsrace. We hebben wat problemen gekend met de Pirelli's en de afstelling van de auto en het gevolg was dat we de eerste twee races dit jaar echt gesukkeld hebben. Vanaf de derde race waren we bij echter bij de les en die opmars konden we verderzetten nadien, want als kers op de taart kwam er de zege in de 1006km van Palanga. Dat zorgt ervoort dat de moed er bij iedereen terug inzit en dat we allemaal zeer gemotiveerd richting 24 Hours of Zolder trekken."

Wat zijn je verwachtingen voor de race?

BMW silhouette
BMW silhouette
Vanbellingen: "Zoals gezegd hebben we in Litouwen een goede generale repetitie gehad, waarbij de pitstops en de pilotenwissels zeer goed verliepen. We zijn dus goed op elkaar ingespeeld en ik denk dat dat een sterk punt is richting de 24 Hours. We zijn nog in onderhandeling voor een vierde en eventueel vijfde rijder, maar we beschikken reeds over een goed trio met Eric van den Munckhof en Wiebe Wijtzes. Beide zijn zeer goede endurancerijders en echte teamspelers, belangrijk, want je moet een goede ploeg hebben, dat is echt een aandachtspunt bij een etmaalrace. Ik zou toch graag een goed resultaat rijden en als het zo warm blijft,is een Top 5 algemeen niet ondenkbaar. Het zou een mooi resultaat zijn voor ons eerste jaar met Porsche om meteen mee te kunnen strijden met de Porsches vooraan. De proto's blijven bovendien toch nog altijd zeer fragiel en als ik naar naar een deelnemersveld van circa 45 wagens, dan denk ik dat het voor niemand echt eenvoudig gaat zijn, zeker niet voor de proto's die toch aanrijdingen zullen moeten vermijden.""

Wat ga je dit jaar anders aanpakken?

Vanbellingen: "Persoonlijk ben ik zeer tevreden dat ik me dit jaar volledig kan toeleggen op het racen en me niet meer hoef te concentreren met het VIP-gedeelte. We hebben dat volledig uit handen gegeven en daarmee valt eigenlijk een pak stress weg. Hopelijk gaat dat zijn vruchten afwerpen!"

Wat is je eerste herinnering aan de 24 Uur van Zolder?

Vanbellingen: "De eerste keer dat ik 24 Hours of Zolder reed, was met mijn vader aan het begin van de jaren '90. Ik reed op dat ogenblik rally en had eigenlijk al een aantal ongevallen meegemaakt. Mijn vader vroeg toen of ik niet met hem mee op circuit wou komen rijden. Met je eigen vader de 24 Hours rijden, dat is toch altijd een mooie ervaring, iets dat je nooit meer vergeet!"

Heb je een opmerkelijke anekdote over de 24 Uur die je aan ons kwijt wil?

Comparex racing Team - BMW
Comparex racing Team - BMW
Vanbellingen: "Ik vergeet nooit de editie dat we met de BMW E36 STW reden. Ook toen kenden we temperaturen als nu rond de 35 graden overdag en 's nachts niet koeler dan 25 graden. Toen reden we nog met drie rijders per wagen en ik stond aan de start met Koen Leyssens en Marnix Vandermaesen. In het begin van de race hadden we wat tijd verloren met pech. We hebben toen gezamenlijk besloten om het volle pond te geven, alle kerbs te pakken en het materiaal niet meer te sparen. We hadden toch niets meer te verliezen. Na een ganse dag en nacht te trappen, waren we goed opgeklommen in het klassement, maar we waren fysiek alle drie leeg. Ik weet dat ik klaarstond om in te stappen en het stuur over te nemen van Marnix. Maar hij stopte aan de verkeerde box, stapte uit en wist totaal niet meer waar hij was. Dat is iets dat me altijd is bijgebleven, hij was leeg leeg leeg. We lachen daar nog altijd mee!"

Aan welke rijder geef jij de fakkel door?

Vanbellingen: "Johan Van Loo"

LEES OOK: 24H Zolder: Johan Van Loo: "Gekend principe, maar nieuwe teamgenoten"​

Foto: Marnik Mouchaers  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons