van der Horst

24H Zolder: Tim Joosen gemotiveerder dan ooit om te winnen in Zolder

Tim Joosen
Tim Joosen
In de aanloop naar de 24 Uur van Zolder, die dit seizoen afgewerkt wordt op 11 en 12 augustus, plaatsen de manschappen van Autosport.be zoveel mogelijk verschillende rijders in de schijnwerpers. Tim Joosen, niet alleen de zoon van Eddy maar vooral ook een van de speerpunten op de Norma M20 FC van Deldiche Racing, werd door Gilles Magnus aangeduid om de interviewestafette voort te zetten. Vervolgens mag hij zelf, net als alle anderen in het rijtje, een rijder aanduiden die aan onze vragenlijst wordt onderworpen.
  • Powercars

Autosport.be: Hoe verliep je seizoen tot nu toe?

Tim Joosen: "Onze prestaties zijn telkens veelbelovend maar keer op keer worden we teruggeslagen door pech. Denk maar aan de race in Spa, waar ik meteen een mooie voorsprong kon opbouwen en vervolgens af te rekenen kreeg met een klapband op het rechte stuk van Kemmel. Een ronde ging verloren maar toch werden we nog knap tweede. In Zolder had er ook meer ingezeten zonder een inschattingsfout van Thomas Piessens in het drukke verkeer. Door een gebrek aan regelmaat is de titelstrijd voor ons al verloren, al ben ik toch bijzonder optimistisch voor de 24 Uur van Zolder."

Wat zijn je verwachtingen voor de race?

Joosen: "Het is vrij duidelijk dat we slechts één ambitie koesteren, al durf ik die niet meer luidop uit te spreken (lacht). We hebben dit seizoen geopteerd voor de nieuwe Norma M20FC Turbo met Peugeot-krachtbron, welke we in samenwerking met het moederhuis op punt hebben gezet. We waren als het ware het testteam van Norma en de 24 Uur van Zolder komt net op tijd. We zijn er klaar voor. De auto heeft dit seizoen al meer dan dertig uur gereden zonder het minste technische probleem, vandaar ook mijn vertrouwen."

Wat ga je dit jaar anders aanpakken?

Joosen: "Ik ben ervan overtuigd dat onze aanpak de juiste is, omdat we sinds vorig jaar al onze krachten focussen op de 24 Uur. De reden dat we het volledige seizoen afwerken met vier rijders is om het team zo goed mogelijk gerodeerd te krijgen voor de belangrijkste afspraak van het seizoen. Bovendien is de auto tot het kleinste onderdeel uit elkaar geschroefd, om werkelijk niets aan het toeval over te laten. Nu alleen nog hopen dat de pechduivel weg blijft uit onze pitgarage..."

Wat is je eerste herinnering aan de 24 Uur van Zolder?

Joosen: "Ik dacht eerst aan de zege van Dirk Vermeersch in de allereerste editie van de wedstrijd, maar daarvoor ben ik nog te jong (lacht). Het eerste beeld dat ik me écht voor de geest kan halen is de Renault 5 Turbo van Albert Vanierschot uit de jaren 80, een fabelachtige bolide, die ik kon bewonderen omdat ik samen met mijn vader voor het eerst naar de Limburgse etmaalrace was afgezakt."

Heb je een opmerkelijke anekdote over de 24 Uur die je aan ons kwijt wil?

Joosen: "In 1994 stond ik aan de start met het team van Paul Kumpen. 's Nachts nam ik het stuur van de auto, toen ik vrijwel meteen een hoop olie op de voorruit kreeg. Het laatste dat je dan mag doen, is je ruitenwissers gebruiken, want dan zie je helemaal niets meer. Ik kon mijn normale tempo aanhouden, maar plots liet ik me aan alle kanten inhalen zonder dat ik wist wat er aan de hand was. Later ging ik diezelfde auto's dan weer voorbij. Ik dacht dat ik een rotprestatie achter de rug had, maar bij mijn terugkomst in de pitlane begon iedereen me te feliciteren. Blijkbaar was het beginnen regenen en had bijna iedereen regenbanden laten monteren, die ze vervolgens weer moesten inruilen voor slicks toen het opdroogde. Ik had geen flauw benul dat het aan het regenen was, maar ondertussen was ik wel opgeklommen van de tiende naar de derde plek!"

Aan welke rijder geef jij de fakkel door? 

Joosen: "Omdat hij een karrenvracht aan ervaring heeft in de 24 Uur van Zolder en altijd wat te vertellen heeft: Steve Vanbellingen!"

LEES OOK: 24H Zolder: Steve Vanbellingen: "Top 5 in ons eerste jaar met Porsche zou mooi zijn"​

Foto: Georges De Coster  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons