van der Horst

6H Spa: Porsche oppermachtig in de kwalificatie - Aston Martin primus bij GTE's

Porsche Team - Porsche 919 Hybrid
Porsche Team - Porsche 919 Hybrid
Waar Porsche tijdens de laatste vrije training nog nipt de triple miste, pakte het merk uit Stuttgart op vrijdagavond tijdens de droge kwalificatie niet alleen autoritair de pole, maar bezet het morgen op de grid ook de eerste drie plaatsen. De besttijden van Brendon Hartley en Timo Bernhard in de #17 Porsche 919 Hybrid waren goed genoeg voor de pole, vóór hun merkgenoten Nico Hülkenberg en Nick Tandy in de "derde" Porsche. Neel Jani en Marc Lieb staan morgen dan weer op de tweede rij, naast de #7 Audi van André Lotterer en Marcel Fässler. In GTE ging Aston Martin aan de haal met de besttijd.
  • Heinz Performance
Webber - Bernhard - Hartley
Webber - Bernhard - Hartley
Reeds vroeg in de sessie bleek Porsche het toonaangevende merk, André Lotterer kon net als tijdens de vrije training eerder op de dag nog wel een kleine vuist maken in de Audi, maar zodra zijn teamgenoot Fässler ook zijn tijd moest neerzetten kleurde Porsche alweer de top drie. Achter de snelste Audi volgt meteen het andere exemplaar van Di Grassi en Duval in de #8, naast hen op de derde rij staat morgen de snelste Toyota van Buemi en Davidson, die het morgen dus zonder hun Japanse teamcollega Nakajima zullen moeten stellen. De Toyota #2 van Conway en Sarrazin staat op de vierde rij, Alexander Wurz was tijdens de kwalificatie op die auto niet genomineerd; nu moet elke wagen twee rijders nomineren die elk een tijd moeten neerzetten waardoor bolides met drie piloten dus één rijder werkloos houden. Wurz liet dus net als Mark Webber op de #17 Porsche de eer aan zijn twee jongere teamcollega's om de auto te kwalificeren. Albuquerque en Rast waren in hun #9 Audi de langzaamste van de topwagens op een achtste plaats.

G-Drive Racing - Ligier JS P2 Nissan
G-Drive Racing - Ligier JS P2 Nissan
De #26 G-Drive Racing Ligier pakte nipt de pole in LMP2; de tweede op rij voor G-Drive Racing nadat de zusterbolide in Silverstone reeds primus was. De bolide van Sam Bird en Julien Canal, in Silverstone samen met Roman Rusinov nog goed voor de zege, had bij het vallen van de vlag een voorsprong van een goeie twee tiende van een seconde op de #47 KCMG Oreca. De debuterende Morgan Evo SARD van het Team SARD Morand pakte meteen de derde plaats in de klasse.

Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage V8
Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage V8
Aston Martin was dan weer het dominante merk in de GTE-klasse. In GTE-Pro ging de pole naar de #99 van MacDowall, Rees en Stanaway, terwijl in de GTE-Am de #98 van Dalla Lana, Lamy en Mathias Lauda, zoon van Niki, de primus was. Zij blijven dus voorlopig ongeslagen dit seizoen na hun pole positie tijdens de seizoensopener in Silverstone. De wedstrijd wordt morgen op gang geschoten om 14u30.

Foto's: Martijn Wouters & Georges De Coster  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons