van der Horst

6H Spa: Sébastien Buemi: "Het gat is groter dan we dachten"

Sébastien Buemi
Sébastien Buemi
De beide Toyota's slaagden er vanavond tijdens de kwalificaties voor de 6 Hours of Spa niet in concurrenten Audi en Porsche te bedreigen voor de pole. Sterker nog, de achterstand op de snelste Porsche bedroeg zelfs bijna drie seconden. De Japanse constructeur zal tijdens de race dus creatief uit de hoek moeten komen, bijvoorbeeld door tijd uit te sparen tijdens de pitstops.
Toyota Racing - Toyota TS040 Hybrid
Toyota Racing - Toyota TS040 Hybrid
Waar de piste volgens enkele GTE-rijders verbeterde naarmate de kwalificatie bij de GTE-wagens vorderde, was dat aldus Sébastien Buemi niet het geval bij de prototypes. De Zwitser wond er na afloop van de kwalificatie dan ook geen doekjes om: "Ik ben uiteraard niet gelukkig, het gat met de concurrentie is vandaag veel groter dan we hadden verwacht. Ik probeer echter positief te blijven, het wordt alsnog een open strijd, want de race morgen (zaterdag) duurt liefst zes uren."


Rob Leupen
Rob Leupen
Toyota Hybrid Racing teamdirecteur Rob Leupen ziet evenwel ook positieve signalen. "We zitten momenteel duidelijk in de situatie waarbij we twee stints kunnen afwerken op één setje banden en dat is één van de troeven die we hebben en die willen we zeker proberen uit te spelen. Audi en vooral Porsche zullen daar iets tegen moeten gaan doen; we zien dat Porsche naar de 8MJ klasse is gegaan; we hebben daar zelf ook lang over nagedacht, maar op het laatste ogenblik besloten die stap niet te zetten. De beslissing zal implicaties hebben op die plaatsen waar je lange rechte lijnen hebt (zoals op Spa en ook in Le Mans nvdr.) en daaruit blijkt dat we niet zullen gaan voor pole position.

"Je weet dat je in het formaat van de WEC met nu maar één ronde per coureur en niet twee zoals vorig jaar, je tegen de dominantie van Porsche, tegen de power die ze hebben, eigenlijk geen kans hebt. Over twee ronden misschien wel, omdat je dan ook op het managen van de banden moet letten, maar nu zeggen we dat we ons focussen op de race en dan weet je dat je een goede kans hebt als je de strategie goed omzet."

Foto's: Martijn Wouters & Vincent Wouters  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons