van der Horst

70ste verjaardag GP: Verstappen verslaat Mercedes

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen heeft de Grote Prijs voor de zeventigste verjaardag van de Formule 1 gewonnen op het circuit van Silverstone. Lewis Hamilton slaagde erin om de 1023ste F1-race als tweede af te sluiten, terwijl Valtteri Bottas derde werd nadat hij vanop pole positie gestart was.
  • LTF
Voor de tweede week op rij werd er in Groot-Brittannië geracet maar met het oog op het bekomen van een andere uitslag, bracht Pirelli zachtere banden mee voor deze race zodat er ook andere strategiën zouden gebruikt worden. Die andere strategiën kregen we ook te zien. Gisteren kwalificeerde Verstappen zich op de harde bandencompound in Q2 zodat hij als enige in de top tien vanop dat rubber kon starten.

Bij de start kwam iedereen goed weg, maar in de eerste bocht viel Sebastian Vettel terug naar de laatste plaats omdat hij spinde. Gelukkig raakte hij niemand en kon de race gewoon verdergaan zonder neutralisatie. Verstappen was goed gestart en haalde Hülkenberg in om zijn derde plek over te nemen. Na de Duitser reden Lance Stroll, Daniel Ricciardo, Pierre Gasly, Lando Norris, Alexander Albon en Charles Leclerc in die volgorde over de lijn na één ronde.

We kregen vervolgens verschillende strategiën te zien met Albon die al op het einde van de zesde ronde een pitstop maakte. Voorin bleef Verstappen hard pushen en in ronde twaalf zat hij vlakbij Hamilton. Mercedes reageerde door Bottas in ronde dertien binnen te halen, en één ronde later ook Hamilton van vers rubber te voorzien. Verstappen kon uiteraard langer blijven rijden gezien hij op de harde banden gestart was, en in ronde 24 had de Red Bull-rijder al genoeg voorsprong opgebouwd om voor Hamilton de baan op te komen bij een stop. Red Bull haalde Verstappen op het einde van ronde 26 binnen en wegens een iets tragere stop kwam hij drie tienden na Bottas terug de baan op. Enkele bochten verder ging hij de Fin echter al voorbij om terug de eerste plaats in te palmen.

In de 32ste ronde gingen Verstappen en Bottas samen de pits in voor vers hard rubber, Hamilton bleef nog buiten tot ronde 41. Zo kwam de Brit in vierde stelling terug de baan op, 6,5 seconden achter Charles Leclerc die maar één pitstop maakte en zo veel terrein goedgemaakt had. Met nieuwe banden en amper elf ronden te gaan, kon Hamilton hard pushen en in ronde 50 ging de Brit voorbij Bottas, die wel verdedigde maar weinig kon doen.

Uiteindelijk finishte Max Verstappen dus als eerste en kreeg hij daarenboven de 'driver of the day'-titel toegewezen. Hamilton zette de snelste ronde neer en beperkte dus de schade in het kampioenschap door maar zes punten minder te behalen dan Verstappen, die nu tweede in het klassement staat. Bottas sloot aan op P3, terwijl Leclerc na een anonieme race vierde werd dankzij een goede werkende strategie.

Nico Hülkenberg
Nico Hülkenberg
Alexander Albon reed een knappe inhaalrace om als vijfde over de streep te komen, net voor beide Racing Points. Hülkenberg reed de hele race vóór Stroll, maar toen het team Albon zag naderen besloot het 'the Hulk' acht ronden voor het einde binnen te halen en hem zachte banden te geven, in de hoop de Red Bul-rijder terug te kunnen bijbenen. Dat lukte niet, waardoor hij dus achter zijn teamgenoot strandde op P7, maar best wel een knappe prestatie na 252 dagen geen F1-race te hebben gereden. Esteban Ocon eindigde als achtste, terwijl Lando Norris en Daniil Kvyat de top tien afsloten.

Uitslag Race F1 Formula 1 70th Anniversary Grand Prix 2020

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing Honda1:19:41.993
2.Lewis HamiltonMercedes+11.326s
3.Valtteri BottasMercedes+19.231s
4.Charles LeclercFerrari+29.289s
5.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+39.146s
6.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+42.538s
7.Nico HülkenbergRacing Point BWT Mercedes+55.951s
8.Esteban OconRenault+64.773s
9.Lando NorrisMcLaren Renault+65.544s
10.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+69.669s
11.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda+70.642s
12.Sebastian VettelFerrari+73.370s
13.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+74.070s
14.Daniel RicciardoRenault+1 ronde
15.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
16.Romain GrosjeanHaas+1 ronde
17.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
18.George RussellWilliams Mercedes+1 ronde
19.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+1 ronde
20.Kevin MagnussenHaasDNF


Foto's: Red Bull Media - Racing Point F1



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 9 augustus 2020.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons