van der Horst

American Festival: Jan Lauryssen wint - Longin/Longin/Guelinckx kampioen

Jan Lauryssen
Jan Lauryssen
Jan Lauryssen heeft in zijn Q1 Trackracing Porsche 911 GT3 Cup de afsluitende manche van het Belcar Endurance Championship 2023 gewonnen. Net als bij de tweede wedstrijd, op Spa-Francorchamps, soleerde Lauryssen bij de seizoensfinale op Circuit Zolder naar de zege. Bert en Stienes Longin en Peter Guelinckx bekroonden hun titel in de PK Carsport Audi met de zilveren medaille, terwijl Jos Menten en Koen Wauters met een derde plaats de titel in de Porsche Endurance Trophy Benelux op zak staken.
Duel tussen Belgium Racing en PK Carsport in de openingsfase van de race
Duel tussen Belgium Racing en PK Carsport in de openingsfase van de race
Op zaterdag had de enige Lamborghini op de deelnemerslijst zich van de pole positie verzekerd en Jeffrey Van Hooydonk behield bij de start dat voordeel ook, ondanks een dreigende Jan Lauryssen. De Stier uit Sant'Agata Bolognese zou echter al snel uit de race verdwijnen met problemen. Regenbanden leken op een natte piste de juiste keuze, maar Lauryssen dook reeds vroeg de pitstraat in voor slicks, zelfs nog voor het openen van het pitwindow. In de tweede ronde zorgde de gestrande Q1 Porsche van Jan Ooms (defecte aandrijfas) voor een eerste neutralisatie en wanneer de race terug werd vrijgegeven, kregen we een vierstrijd voor de leiding tussen de Lamborghini, de Belgium Racing Porsche #99 met Dylan Derdaele aan het commando, de PK Carsport Audi met een gedreven Stienes Longin en Fred Bouvy in de sympathieke Chevron. Derdaele nam de leiding over in ronde 6 en ook Longin en Bouvy gingen nadien voorbij aan de Lamborghini die het moeilijk kreeg om snelheid te ontwikkelen.

Russell Racing - Lamborghini Super Trofeo
Russell Racing - Lamborghini Super Trofeo
Wanneer het pitwindow opende, doken zowel Derdaele, als Longin als de Lamborghini de pitstraat in en erfde Jan Lauryssen de leiding, gevolgd door Derdaele - die bij de stop een kloofje van een vijftiental seconden had geslaan op de Audi. Hans Thiers, die het stuur had overgenomen van Jeffrey Van Hooydonk, bracht de wagen naar de pits met een lekke band, waarna Christoff Corten het commando overnam en enige tijd later opgaf met problemen aan het achterwiel.

Q1-Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1-Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Net voor halfweg wedstrijd zette een regenbui Circuit Zolder blank, het sein voor Jan Lauryssen om zijn eerste verplichte stop af te werken en zijn slicks voor regenrubber in te ruilen. Een meesterzet, want hij zou de kop behouden, terwijl zijn naaste concurrenten een rondje Zolder moesten afleggen aan verlaagd tempo alvorens zij hun schoeisel kunnen inruilen. Derdaele gaf het stuur door aan Cool, terwijl Koen Wauters in de zusterwagen werd afgelost door Jos Menten. Er zouden nog enkele neutralisaties volgen, maar Lauryssen behield een kloofje op zijn concurrenten.

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Op een goed halfuur van het einde, spinde Michiel Haverans aan de Kanaalbocht in de grindbak na een incident met de Audi en was de volgende neutralisatie een feit. Lauryssen en Guelinckx - die het stuur had overgenomen van Longin - kwamen pitten, terwijl Michael Cool pas na de FCY de pitstraat uitreed en Jos Menten opteerde zijn verplichte tweede stop niet af te werken en daardoor ietwat later de pitstraat moest opzoeken terwijl de concurrentie aan racesnelheid passeerde. Na de laatste reeks pitstops leidde Jan Lauryssen, voor Jos Menten en Stienes Longin, Michael Cool en Michiel Haverans, maar de Audi zou een Drive-Through Penalty krijgen vanwege het incident met Haverans. Net voor de Audi zijn penalty uitvoerde, ging Longin over Menten, terwijl Haverans de maat nam van Cool. Longin zou na zijn penalty echter al snel P2 heroveren. Beide Belgium Racing Porsche waren op pad op slicks en konden geen vuist maken tegen de concurrentie.

Podium Belcar GTA
Podium Belcar GTA
Vooraan liet Jan Lauryssen het niet aan zijn hart komen en de Antwerpenaar pakte een klinkende zege. Q1 Trackracing is daarmee bovendien het enige team dat twee wedstrijden kon winnen dit seizoen. Peter Guelinckx en vader en zoon Bert en Stienes Longin mogen zich daarentegen Belgisch kampioen noemen na een constant seizoen waarin ze geen enkele keer op het hoogste schavot stonden. De PK Carsport-boys bewijzen andermaal dat regelmaat loont. Koen Wauters en Jos Menten rondden hun laatste race van het seizoen af op het ereschavot en klopten daarmee hun teamgenoten Dylan Derdaele en Michael Cool in de jacht op de titel in de Porsche Endurance Trophy Benelux.

Wauters/Geussens ongenaakbaar in GTE

Podium Belcar GTB
Podium Belcar GTB
Cédric Wauters en Jarne Geussens bleken opnieuw een sterke tandem. Het duo won in de Dirckx Motorsport Mercedes-AMG met verve de GTB-klasse en finishte bovendien zevende algemeen. Guino Kenis en Michael MDK De Keersmaecker eindigden in hun BMW M4 GT4 op P2 in GTB, terwijl de gelijkaardige bolide van Kenny en Gary Terclavers de laatste ereplaats uit de brand sleepte.

TCR heerst in TA

Podium Belcar TA
Podium Belcar TA
Maxim Van Den Hove reed zich samen met vader Gunther opnieuw in de kijker in hun Cupra TCR; het duo won de TA-klasse en was daarmee na 125 minuten racen uiteraard ook eerste toerisme op een behoorlijke 9e plaats algemeen. Bovendien mag de familie Van Den Hove zich ook toerismekampioen noemen. Manfred Verbeke, in de Audi RS3 LMS, pakte de zilveren plak, terwijl de Bilia Emond by G&A Racing BMW M2 CS van Frederic Caprasse de laatste podiumtrede bekleedde.

VDW Motorsport haalt uit in TB

Podium Belcar TB
Podium Belcar TB
In TB was de zege voor de VDW Motorsport BMW E46 van Edwin Beyers, Ron Van de Water en Nico Vangeel. Het trio slaat zo terug nadat ze de manche in Oschersleben aan zich lieten voorbijgaan en daardoor belangrijke punten voor het kampioenschap lieten liggen. De JJ Motorsport BMW 330i van de familie Werckx eindigde op de tweede plaats in de kleinste toerismeklasse, gevolgd door de Convents Racing BMW #50 van Vincent Convents, Steve Raymakers en Jarne De Meulder.

--- Uitslag race Belcar American Festival (pdf) ---


Foto's: Georges De Coster - Marnik Mouchaers - Thomas Smets - Niels Vaeck  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons