van der Horst

American Festival: Reacties na de seizoensfinale

Start Belcar American Festival 2021
Start Belcar American Festival 2021
Met een wedstrijd over drie uur op Circuit Zolder is het Belcar Endurance Championship 2021 ten einde. Koen de Wit, die solo aan de start kwam, pakte zijn eerste algemene triomf in een Norma M20 FC en plaatste zo de afscheidnemende open proto's een laatste keer in de schijnwerpers. Aan de voet van het podium sprokkelde Autosport.be opnieuw enkele reacties.
Mc  Donald's  Racing by  Comtoyou - Norma M20 FC
Mc Donald's Racing by Comtoyou - Norma M20 FC
Koen De Wit (#3 McDonald's Racing by Comtoyou Norma M20 FC - Winnaar proto's)... "Mijn allereerste algemene zege, prachtig om op deze manier het seizoen te besluiten! Er is hard gereden in deze race, eigenlijk van bij de start al. Ik startte vanaf de vierde rij, maar wist dat ik meteen moest doorduwen. De Porsche (van Q1 Trackracing n.v.d.r.) pakte de leiding bij de start, maar eens mijn banden op temperatuur waren, kon ik doorstoten naar de leiding. Ik moest Christoff Corten (Krafft Racing Norma M20 FC) op een bepaald moment wel voorlaten, maar hij kreeg een drive-through en viel nadien uit met technische problemen, waarna het team mij aanmaande om het tempo wat te laten zakken."

VR Racing by Qvick Motorsport - MARK CARS II
VR Racing by Qvick Motorsport - MARK CARS II
Tom Van Rompuy (#4 VR Racing by Qvick Motorsport MARC Cars II - 3de GTA). "Prachtig om in de laatste wedstrijd van het Belcar-seizoen toch nog op het podium te eindigen. We hebben uiteindelijk een lange tweede stint achter de rug, wat initieel niet het plan was. Toen we echter zagen dat we op podiumkoers lagen, hebben we besloten om geen banden meer te wisselen. Tom (Boonen n.v.d.r.) heeft de race echter uitstekend ingedeeld en ik ben blij dat we het team op deze manier toch nog een podiumplaats konden schenken. Ik ben trouwens ook aangenaam verbaasd van de reactie van de fans op onze wagen. Hij blijkt toch een bijzondere aantrekkingskracht te hebben, zowel de look als het geluid spreekt mensen aan vertellen ze mij."

Red Ant Racing - Porsche 992
Red Ant Racing - Porsche 992
Bert Redant (#12 Red Ant Racing Porsche 992 - winnaar GTA). "Een mooie race bekroond met de zege. Yannick nam de start en we hadden afgesproken om geen gekke dingen te doen. De proto's zijn toch te snel voor onze Porsche en de prijzen worden aan de meet gegeven, een verstandige strategie dus. Ik werkte de middelste stint af en kon daarbij constante tijden rijden om de kloof met Jan Lauryssen te behouden, waarna Ayrton het werk afrondde. Een mooie prestatie voor ons familiaal team, zeker omdat we gisteren bij de kwalificaties eigenlijk maar enkele hondersten moesten toegeven op Jaap van Lagen, toch een grote naam in de Porsche-racerij. Jammer dat we net niet de Belgische titel veroverden, een aanrijding in de beginfase van het seizoen met Koen Wauters kost ons uiteindelijk de titel en dat voelt wat zuur. We wonnen wel de 24 Hours of Zolder, maar eigenlijk had ik toch liever de Belgische titel gepakt. Ik ben wel bijzonder trots om deze races te kunnen afwerken met mijn zonen Yannick en Ayrton."

Q1Trackracing - Porsche 992
Q1Trackracing - Porsche 992
Jan Lauryssen (#54 Q1 Trackracing Porsche 992 - 2de GTA). "Een tweede plaats, maar er had echt wel meer in gezeten. We hadden de snelheid om te winnen, daarvan ben ik overtuigd. Bij de start veroverde Jaap de leiding, al wisten we dat de proto's na verloop van tijd wel opnieuw de bovenhand zouden nemen. Bij de eerste pitstop nam ik het stuur over, al haperde de wagen plots wat ons minstens tien seconden kostte. Ik kreeg de Porsche niet meer gestart en het team moest de wagen aanduwen, wat resulteerde in een drive-through. Ik ben echter wel enorm tevreden over mijn ritme, maar het is wat jammer dat ik nu vier wedstrijden op rij pech ken. Het hoort bij de racerij zeker en ik onthou vooral dat mijn prestaties telkens goed waren."

Russell Racing  by PK Carsport - Norma M20 FC
Russell Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Hans Thiers ({#2 Russell Racing by PK Carsport Norma M20 FC - 2de Proto's). Jeffrey (Van Hooydonk n.v.d.r.) en ik werkten deze wedstrijd met ons tweeën af. Bij de kwalificaties, gisteren, was er een probleem met de turbo, waardoor we niet konden strijden voor de pole. Ik nam vandaag de start, maar opnieuw haperde de motor wat en ging ik ook even in het rood. Na de mapping aan te passen, verbeterde de situatie en gingen mij tijden naar omlaag. Jeffrey heeft vervolgens heel wat tijd goed gemaakt in zijn stint, maar helaas waren we te ver teruggevallen om nog een gooi te doen naar de zege. Na zo vaak te winnen dit seizoen, voelt een tweede plaats wat als een teleurstelling aan (lacht). Eigenlijk kunnen we evenwel niet ontevreden zijn met een nieuwe titel."

Belgium Racing - Porsche 992
Belgium Racing - Porsche 992
Nicolas Saelens. (#99 Belgium Racing Porsche 992 - 4de GTA) "We winnen de titel, maar eindigen niet op het podium, da's wat raar. Vervelend om net nu tegen technische problemen aan te lopen op onze Porsche 911 GT3 Cup. Dylan nam een goede start, maar viel dan plots zonder remdruk in de Jacky Ickx chicane. Hij kon gelukkig de box bereiken, waar het team een olielek aan de rechterremklauw vaststelde. In mijn stint was het nadien opnieuw opletten geblazen, want het probleem stak opnieuw de kop op. We hebben uiteindelijk drie extra pitstops moeten inlassen, telkens om olie bij te vullen en dan kan je uiteraard niet winnen. Mijn felicitaties aan Red Ant Racing voor hun zege."

Belgium Racing - Porsche 991
Belgium Racing - Porsche 991
Glenn Paenen (#98 Belgium Racing Porsche 991 - 6de GTA). "Jammer dat we net naast het podium eindigen, want ik had graag het seizoen afgesloten met een ereplaats. Michael startte uitstekend waarna ik het stuur overnam. We merkten wel dat we moesten opletten met slijtage aan de remmen en daardoor moesten we het tempo iets laten zakken. De samenwerking met Michael verliep super, hij is echt een uitstekend rijder met ook een achtergrond in karting en kan technische aspecten over de wagen goed overbrengen aan het team. Hij is bovendien een aangename persoon om mee samen te werken, dus na een kennismaking bij de 24 Hours of Zolder, was het leuk om het seizoen op deze manier af te sluiten. Over het ganse seizoen gezien, ben ik tevreden over de progressie die ik gemaakt heb; ik ben vooral een pak constanter geworden."

GHK Racing by T2 - Morma M20 FC
GHK Racing by T2 - Morma M20 FC
Brent Verheyen (#66 GHK Racing by T2 Norma M20 FC - 3de proto's). "We pakken een podium, maar eigenlijk hadden we kunnen winnen. We hebben wat problemen gekend met de benzinetoevoer, al tast het team voorlopig nog in het duister wat betreft de effectieve oorzaak. Bij de eerste stop hebben we een minuut verloren voor het onderzoeken van het probleem, maar na het tanken bleek het verdwenen. Met een volgetankte wagen was er geen probleem, maar naarmate de race vorderde, stak het opnieuw de kop op, waardoor we nog een keertje extra naar de box moesten om te tanken. Mijn teamgenoot Ian (Gepts n.v.d.r.) eindigt uiteindelijk als derde in de Norma Drivers Trophy Benelux, net voor mij. Over het ganse seizoen gekeken, ben ik niet ontevreden met mijn eerste volledige Belcar-seizoen. Ik heb veel geleerd, heb een race gewonnen en bovendien samen mijn vader kunnen racen. Een jaar geleden waren die twee zaken nog een droom..."

Foto's: Marnik Mouchaers & Georges De CosterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op maandag 11 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival Zolder.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons