van der Horst

Andy Priaulx weg bij BMW

Andy Priaulx
Andy Priaulx
Andy Priaulx, Europees en drievoudig wereldkampioen toerismewagens, verlaat op het einde van het jaar BMW, het merk dat hij 13 jaar lang op de circuits vertegenwoordigde. Dit jaar zagen we de Brit in actie in de ELMS waar hij een BMW Z4 GTE bestuurde van het Marc VDS Racing samen met Henry Hassid en Jesse Krohn. Zij pakten er de vice titel achter de AF Corse Ferrari van ondermeer Matt Griffin en Raffaele Giammaria. Maar zijn grootste successen kende Priaulx in het WTCC waar hij drie jaar op rij de titel behaalde aan het stuur van een BMW 320i van de Belgische stal RBM. Begin volgend jaar maakt de Brit zijn plannen voor volgend seizoen bekend. Algemeen wordt aangenomen dat hij zal opgenomen worden in het team dat met de nieuwe Ford GT zal deelnemen aan het WEC.
Andy Priaulx: afscheid van Racing Bart Mampaey
Andy Priaulx: afscheid van Racing Bart Mampaey
Priaulx startte zijn loopbaan in de formulewagens maar na een beloftevolle carrière in de Formule Palmer en de Formule 3 stapt de Brit over naar de toerismewagens. Hij startte in 2002 in het BTCC voor Honda, won een race en eindigde als vijfde in de eindstand. Het jaar daarop vond Priaulx onderdak bij BMW, voor het RBM van Bart Mampaey betwistte hij het ETTC waar hij in zijn eerste jaar derde werd in het kampioenschap. Dit betekende het begin van een succesvolle samenwerking. In 2004 behaalde Priaulx de titel en toen het ETCC het jaar daarna opging in het WTCC was de titel opnieuw voor het duo BMW/Priaulx. Ook de twee volgende jaren kaapte Priaulx de titel weg, de daarop volgende drie jaar eindigde de Brit telkens vierde in de eindstand.

Andy Priaulx - Team BMW RBM
Andy Priaulx - Team BMW RBM
Verandering kwam er in 2011 toen Priaulx verhuisde naar de Le Mans Cup om er de M3 GT2 te besturen, een seizoen dat hem een zege en twee verdere podiumplaatsen opleverde. De volgende twee jaren maakt Priaulx deel uit van het BMW DTM team waar hij aanvankelijk terug bij RBM terchtkwam. Het jaar er op verhuisde hij naar Team BMW RMG, maar het DTM ging hem minder goed af. Een zesde plaats was zijn beste resultaat waarna hij voor 2014 de overstap maakte naar de States en het USCC. Dit jaar betwistte de sympathieke Brit naast de ELMS ook het British Touring Car championship aan het stuur van een BMW 125i M Sport.  

Foto's: BMW AG & Hans Van Onsem
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in European Le Mans Series op zaterdag 5 december 2015.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons