van der Horst

Anthony Kumpen: “Racen staat even op een laag pitje … maar niet voor lang.”

Henri-Constant Kumpen & Anthony Kumpen
Henri-Constant Kumpen & Anthony Kumpen
Anthony Kumpen staat in 2024 voor een druk autosportseizoen. Niet noodzakelijk achter het stuur – al komt hij wel nog bij enkele NASCAR-races aan de start – maar ook en vooral als coach en als team manager. “In 2025 wil ik er dan opnieuw helemaal voor gaan”, klinkt het strijdvaardig.
Vorig jaar was Anthony Kumpen eigenlijk op drie fronten actief: in de NASCAR Whelen Euro Series streed hij als rijder tot de laatste meeting om de titel, als team manager veroverde hij met PK Carsport de Belcar-titel en als coach begeleidde hij zoon Henri-Constant richting de titel in de IAME Benelux Series. Het talent van Kumpen jr. werd ook door het grote Tony Kart opgepikt, dat hem dit jaar tot fabrieksrijder bombardeerde.

Anthony Kumpen
Anthony Kumpen
“En dat vergt ook van mij meer inspanningen”, lacht een tevreden Anthony Kumpen. “Henri heeft een druk programma – meer dan 20 racemeetings – en daar moet je wel wat tijd insteken. Tony Kart is het grootste kartmerk ter wereld, met een directe link met de Ferrari Academy. Dit is dus een unieke kans voor hem. Hoewel ik als vader bij een fabrieksteam als Tony Kart een kleinere inbreng heb dan bij het privé-team waar we vorig jaar aan de slag waren, heeft Henri toch graag dat ik er telkens bij ben, ook al omdat er nog een beetje een taalbarrière is.”

Bert Longin & Anthony Kumpen
Bert Longin & Anthony Kumpen
“Vorig jaar merkte ik al dat het combineren van de taken van rijder, team manager en coach niet altijd evident was”, geeft Kumpen toe. “Tijdens de 24 uur van Zolder reed ik bijvoorbeeld in het Tsjechische Most, maar daar was ik in het midden van de nacht met de ingenieurs van het team in Zolder aan het Whatsappen. Of na mijn race in Oschersleben moest ik onmiddellijk weten hoe het liep met Henri in zijn seizoensfinale. Niet ideaal voor de concentratie, dat kan ik je wel zeggen.”
“Omdat Bert (Longin, red.) dit jaar aan zijn laatste autosportseizoen als rijder begint, had hij graag gehad dat ik er als team manager bij iedere Belcar-race bij ben”, vervolgt Kumpen. “Hij gaat samen met zoon Stienes en Peter Guelinckx opnieuw aan de slag met de Audi, terwijl ook de Lamborghini van Russell – bestuurd door Christoff Corten, Jeffrey Van Hooydonk en Hans Thiers – bij ons onder handen wordt genomen.”

Anthony Kumpen - PK Carsport
Anthony Kumpen - PK Carsport
“Eén en ander betekent dat het dit jaar niet aangewezen is dat ik zelf ook nog een volledig seizoen rijd”, vat Kumpen samen. “Dat betekent niet dat we bij PK Carsport de NASCAR Whelen Euro Series laten vallen. Integendeel zelfs. Ik blijf het één van de mooiste kampioenschappen van Europa vinden. Daarom laten we dit jaar Vittorio Ghirelli rijden, vorig jaar derde in het kampioenschap. Hij gaat voluit voor de titel. Zelf wil ik ook nog twee van de drie laatste meetings rijden, het zal afhangen van de diverse kalenders welke dat precies worden. En omdat we toch twee NASCAR-bolides in het atelier staan hebben, werk ik samen met Vittorio ook enkele belangrijke testen af. Dat moet me toelaten mijn snelheid te onderhouden.”

Henri-Constant Kumpen & Anthony Kumpen
Henri-Constant Kumpen & Anthony Kumpen
Want Kumpen blikt al verder. “In 2024 staat racen voor mij dus even op een lager pitje, met slechts enkele races aan het eind van het seizoen. In 2025 zou ik opnieuw meer tijd moeten kunnen vrijmaken en wil ik opnieuw een volledig seizoen racen”, legt hij uit. “Ik zeg maar zo: als ik 2023 – waarbij ik tijdens de raceweekends eigenlijk maar voor 80 procent op het racen geconcentreerd was – tot het eind om het kampioenschap kon vechten, dan moet ik in 2025 – als ik me opnieuw 100 procent op het racen kan toeleggen – zeker om de titel kunnen strijden.”

Racemail Press

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Nascar Whelen Euro Series op vrijdag 22 maart 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons