van der Horst

Argentinië: Lopez lukt dubbelslag - Rob Huff held van de dag

José Maria Lopez: reeds zeven overwinningen
José Maria Lopez: reeds zeven overwinningen
Net als in het eerste treffen op de Autodromo Termas de Rio Hondo nam local hero José Maria Lopez ook in race 2 probleemloos de maat van titelrivaal Yvan Muller. Gestart vanuit tiende stelling, remonteerde de Argentijnse volksheld niet zonder moeite alle voorliggers om uiteindelijk nog met gemak de dubbelslag en een zevende zege te laten optekenen. Muller van zijn kant had het een stuk moeilijker om zich vanaf P9 een weg doorheen het bouillante peloton te banen en moest andermaal vrede nemen met een derde plaats. Dé held van de dag was evenwel Rob Huff die met een weliswaar geüpgrade maar daarom nog lang niet snelle Lada Granta verdiend als tweede werd afgevlagd, na vanop de pole te zijn gestart. Tom Coronel keert met lege handen huiswaarts na net als in race 1 als elfde te zijn geëindigd.

José Maria Lopez: op weg naar eerste WK-titel?
José Maria Lopez: op weg naar eerste WK-titel?
Lopez imponeerde, niet alleen door zijn snelheid maar ook door zijn vechtlust en de manier waarop hij de tegenstanders die hem op de grid vooraf gingen wist te verschalken. In nauwelijks enkele bochten had de Argentijn zich reeds aan Muller, Loeb en Michelisz voorbij gewerkt om na één ronde als zevende door te komen. Tom Chilton verdedigde zijn stek met hand en tand en plooide pas na vijf ronden onder de druk van de Argentijn. Omdat Hugo Valente (remproblemen met opgave als gevolg) en Mehdi Bennani (schade na contact) inmiddels waren teruggevallen, erfde Lopez de derde plaats eens hij ook Tiago Monteiro tot de orde had geroepen.

Citroën mag de concurrentie dan wel dichterbij zien komen, de C-Elysée is ontegensprekelijk nog steeds de snelste wagen op de baan. Dat bleek nog maar eens uit het sprekend gemak waarmee Lopez na Monteiro ook Gabriele Tarquini bij de kraag vatte. Eens Lopez in tweede stelling, wist ook leider Rob Huff die dankzij de duels achter zich een voorsprong van tweeënhalf seconde had opgebouwd, zijn lot bezegeld. In geen tijd kwam de Citroën onder de achterbumper van de rode Lada postvatten om er na een korte studieronde vlotjes aan voorbij te gaan, een tot de verbeelding sprekende zevende seizoenszege tegemoet.
José Maria Lopez
José Maria Lopez
 "Sommige mensen zullen het wellicht te politiek correct vinden om in eerste instantie iedereen te bedanken, maar dat is nu eenmaal wat ik nu voel" klonk het aan de voet van het podium. "Zonder mijn familie en zonder Citroën zou ik hier nu niet zijn. Ik ben er trots op deel uit te maken van Citroën Racing en Yvan en Seb als teamgenoten te hebben. Mijn grote ervaring op dit circuit heeft me veel geholpen, maar ik maakte me zorgen over de starts, want dat blijft mijn zwakke punt. Gelukkig liep alles ditmaal gesmeerd. Race 2 was echt spannend. De auto werd alsmaar sneller en ik kon door het veld naar voren rijden om de eerste plek over te nemen. Het was een perfect weekend, en ik zou geen plek weten waar ik zo'n prestaties liever had willen neerzetten."

Rob Huff - Lada Granta
Rob Huff - Lada Granta
Huff, wiens Lada duidelijk de vruchten plukt van het testwerk tijdens de zomerbreak, zag achtervolger Muller in de slotronden weliswaar in zijn spiegels groeien maar kon zijn kon zijn tweede plaats finaal nog voor de aansluitende Fransman veiligstellen. Een tweede plaats die door de Lukoil Racing-crew terecht gevierd werd als een overwinning. "Ik beging geen enkel foutje maar op het rechte eind had ik helemaal geen verhaal tegen Lopez' Citroën. Het leek wel alsof we in twee verschillende klassen streden! Te gek, maar laten we nu van dit moment genieten!" aldus de oud-wereldkampioen voor wie het dit weekend allemaal eindelijk eens in de juiste plooi viel.

Tom Coronel en Tom Chilton: niet echt gelukkig in Argentinië
Tom Coronel en Tom Chilton: niet echt gelukkig in Argentinië
Grote verslagene van het weekend is Yvan Muller die met nog acht races te gaan tegen een achterstand van 60 punten aankijkt. De Elzasser had wellicht nog een tweede stek uit de brand kunnen slepen zo hij het niet twee tot drie spectaculaire ronden met een agressief verdedigende Tom Chilton aan de stok had gekregen vooraleer de Brit terug te kunnen wijzen. Chilton maakte het naderhand overigens ook Sebastien Loeb erg lastig, met een rit door het gras en opgave als gevolg. Loeb zelf maakte slechts twee plaatsen goed om zesde te eindigen achter het Honda-duo Gabriele Tarquini-Tiago Monteiro dat in Argentinië nipt naast een tweede podium greep. Norbert Michelisz, knap tweede in race 1, eindigde waar hij gestart was: als zevende, voor Borkovic, Bennani en James Thompson die werkgever Lada op deze feestdag een extra puntje bezorgde.
Voor Tom Coronel werd de verre verplaatsing naar Argentinië een maat voor niets. De ROAL Motorsport-rijder vond nooit de juiste balans, kende ook remproblemen, kwam nooit in het juiste ritme en baalde vanzelfsprekend na twee keer net naast het laatste te begeven puntje te hebben gegrepen.

Uitslag race 2:

01. LOPEZ Citroen C-Elysee WTCC 13 ronden
02. HUFF LADA Granta 1.6T 1.863
03. MULLER Citroen C-Elysee WTCC  2.896 
04. TARQUINI Honda Civic WTCC 5.311
05. MONTEIRO Honda Civic WTCC  5.893 
06. LOEB Citroen C-Elysee WTCC  6.523
07. MICHELISZ Honda Civic WTCC  6.978
08. BORKOVIC Chevrolet RML Cruze TC1 15.264
09. BENNANI Honda Civic WTCC  16.464
10. THOMPSON LADA Granta 1.6T  16.810
11. CORONEL Chevrolet RML Cruze TC1 22.790
12. KOZLOVSKIY LADA Granta 1.6T 23.683
13. MUNNICH Chevrolet RML Cruze TC1 29.022
14. MORBIDELLI Chevrolet RML Cruze TC1 38.501   
16. ECHEVARRIA BMW E90 320 TC  1r 
17. FILIPPI SEAT Leon WTCC  1r
18. CHILTON Chevrolet RML Cruze TC1  5r 
19. VALENTE Chevrolet RML Cruze TC1 5r

Kampioenschap:

01. Lopez 310p
02. Muller 250
03. Loeb 213
04. Monteiro 146
05. Tarquini 121
06. Michelisz 100
07. Coronel 99
08. Morbidelli 84
09. Chilton 83
10. Benani 55
11. Valente 53
12. Huff 37
13. Ma 33
14. Borkovic 21
15. Kozlovskiy 11 enz....

Yokohama Trophy:

01. Engstler 167p
02. Di Sabatino 98
03. Filippi 91
04. Echevarria 14
05. Nagy 12..


Foto's: FIA WTCC, Hans van Onsem, Citroën Racing




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 3 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Termas de Río Hondo.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons