van der Horst

Australië: Bottas wint openingsrace

Valtteri Bottas - Mercedes
Valtteri Bottas - Mercedes
Valtteri Bottas heeft de Grote Prijs van Australië gewonnen. De Fin verschalkte teamgenoot Lewis Hamilton bij de start en reed vervolgens onbedreigd naar de eerste zege van het jaar. Hamilton eindigde twintig seconden verderop op de tweede plek. Max Verstappen vervolledigde het podium terwijl Ferrari genoegen moest nemen met de vierde en vijfde positie.
  • Hamofa Performance
Toen de lichten voor het eerst dit seizoen doofden, schoot Bottas het beste uit de startblokken. Hij ging probleemloos polesitter Hamilton voorbij, terwijl Charles Leclerc ook een goede start maakte en zij aan zij met teamgenoot Sebastian Vettel de eerste bocht inging. Leclerc moest inhouden en daarom Verstappen terug voor zich dulden. Iets verderop de startgrid moest Daniel Ricciardo na zijn start uitwijken voor Sergio Perez en reed daarbij over het hobbelige gras. De Australiër verloor hierbij zijn voorvleugel en beschadigde ook nog andere elementen van zijn Renault. Het zorgde later in de wedstrijd voor zijn opgave.

Start GP Australië
Start GP Australië
Sebastian Vettel kwam als eerste van de koplopers binnen voor zijn pitstop. Dat bleek later een cruciale fase in de race. Ferrari probeerde op die manier voorbij Hamilton te raken, wat niet lukte omdat Mercedes de Brit een ronde later ook de pits instuurde. Hierdoor konden Bottas, Verstappen en Leclerc tijd goedmaken ten opzichte van hun concurrenten. Het zorgde ervoor dat Verstappen, die meer dan tien ronden later vers rubber liet monteren, vrij snel voor Vettel raakte met een prachtige inhaalbeweging (zie lager voor de video) en in de slotfase van de race ook Hamilton kon opjagen. Uiteindelijk strandde de Nederlander minder dan twee seconden van de regerende wereldkampioen, maar pakte wel een podium - het eerste voor Honda sinds 2008 en dat in de eerste race met Red Bull Racing. Leclerc raakte ook tot bij Vettel, maar Ferrari wilde duidelijk geen risico nemen en de Fransman bleef braafjes op de vijfde plek rijden.

Een halve minuut na Leclerc finishte Kevin Magnussen na een vrij anonieme race als "best of the rest" op de zesde plek, net voor Nico Hülkenberg en Kimi Raikkonen. Lance Stroll en Daniil Kvyat waren in de slotfase in gevecht voor de negende plek, maar er werden geen posities gewijzigd. Pierre Gasly, de Red Bull-rijder die pas als zeventiende startte, kon in de openingsfase niet voorbij Kvyat raken. De Rus maakte zijn pitstop vroeger dan de Fransman én maakte een ritje door de grindbak in zijn strijd met Stroll, maar toch kon Gasly na zijn stop niet voor zijn Toro Rosso-collega verschijnen. Hij finishte uiteindelijk op enkele tiende van de top tien.

Podium Australië
Podium Australië
Nieuw dit seizoen is een punt voor de snelste ronde. Verstappen leek goed op weg toen hij vier ronden voor het einde de besttijd liet noteren. Maar Bottas, die door Mercedes aangemaand werd om geen risico's te nemen, zette in de voorlaatste ronde toch de snelste tijd neer. Zo heeft de Fin nu acht punten voorsprong op zijn teamgenoot.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

💪🏻🦁🚀 @hondaracingf1 Repost @f1 #KeepPushing #UnleashTheLion #AusGP

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1) op


Uitslag Race F1 Albert Park Grand Prix Circuit 2019 F1 Grote Prijs van Australië 2019

#RijderTeamResultaat
1.Valtteri BottasMercedes58 ronden in 1:25:27.325
2.Lewis HamiltonMercedes+20.886
3.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+22.520
4.Sebastian VettelFerrari+57.109
5.Charles LeclercFerrari+58.230
6.Kevin MagnussenHaas+87.156
7.Nico HülkenbergRenault+ 1 ronde
8.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari+ 1 ronde
9.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+ 1 ronde
10.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso Honda+ 1 ronde
11.Pierre GaslyRed Bull Racing Honda+ 1 ronde
12.Lando NorrisMcLaren Renault+ 1 ronde
13.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+ 1 ronde
14.Alexander AlbonScuderia Toro Rosso Honda+ 1 ronde
15.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+ 1 ronde
16.George RussellWilliams Mercedes+ 2 ronden
17.Robert KubicaWilliams Mercedes+ 3 ronden
18.Romain GrosjeanHaasDNF
19.Daniel RicciardoRenaultDNF
20.Carlos Sainz Jr.McLaren RenaultDNF


Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 17 maart 2019.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons