van der Horst

Autosport bezoekt Michael Schumacher Collectie in Keulen

Michael Schumacher Private Collection in Keulen
Michael Schumacher Private Collection in Keulen
Ter ere van de meest succesrijke Formule 1 coureur aller tijden, werd er afgelopen juni in het Motorworld Cologne Rhineland in Keulen, Duitsland een tentoonstelling te zijner ere geopend. Een gedeelte uit Michael Schumacher's privécollectie werd tentoongesteld door de Schumacher-familie en is gratis te bezichtigen in een voormalige vliegtuighangar in Keulen. Zo zijn er maar liefst dertien F1-bolides van de zevenvoudige wereldkampioen F1 te bewonderen, waaronder al zijn titel-winnende Ferrari's en Benettons alsook zijn debuutwagen uit 1991: de Jordan 191. Ook meerdere trofeeën, helmen, race-overalls, handschoenen en zelfs zijn petjes zijn er te bewonderen. Reden genoeg dus voor Autosport.be om er zelf eens een kijkje te gaan nemen.
Michael Schumacher's Jordan 191 & Benetton B195
Michael Schumacher's Jordan 191 & Benetton B195
De Jordan is toch wel de meest opvallende wagen uit de collectie, de groene bolide waarmee de toen 22-jarige Duitser zijn F1-debuut maakte tijdens de Grote Prijs van België in augustus 1991. Eddie Jordan was op zoek naar een vervanger voor Bertrand Gachot, die eerder die maand in een Engelse cel belandde nadat hij schuldig werd bevonden na een pepper spray incident met een Londense taxichauffeur. Ene Willi Weber kwam met Michael Schumacher op de proppen en het jonge Mercedes-talent uit de Group C-klasse maakte tijdens een test op Silverstone indruk op Jordan-ontwerper Gary Anderson en teammanager Trevor Foster. Gewapend met een cheque van Mercedes ter waarde van 150.000 dollar en het verzonnnen verhaal dat zijn cliënt het circuit van Spa-Francorchamps door en door kende, wist de toenmalige manager van de jonge Schumacher Eddie Jordan te overhalen om zijn cliënt het zitje te geven.

Michael Schumacher's Benetton B191B uit 1992
Michael Schumacher's Benetton B191B uit 1992
Schumacher had dus nog nooit gereden in Spa, en was er toen enkel maar toeschouwer geweest. Dus met behulp van zijn plooifiets leerde de jonge Duitser het circuit kennen. Tijdens de kwalificatie voor de GP van België maakte hij indruk want hij plaatste de 7-Up Jordan op een zevende stek en was sneller dan zijn meer ervaren teammakker Andrea De Cesaris. De race duurde echter niet lang want in de eerste ronde moest hij de strijd staken omwille van een koppelingsprobleem. Maar zijn debuut viel op bij Flavio Briatore en zijn overgang naar Benetton was snel beklonken voor de volgende manche in Monza. Met de Benetton B191 behaalde hij in Italië zijn eerste punten in de F1 dankzij een vijfde plaats. Zijn eerste podium in de F1 behaalde hij met de B-spec van deze bolide, en wel tijdens de tweede manche van het seizoen 1992 in Mexico. Schumi behaalde later dat jaar - tijdens de eerste verjaardag van zijn F1-debuut in Spa-Francorchamps - op het zelfde circuit zijn allereerste zege in de F1. 

Enkele Ferrari's van de recordkampioen: F2002, F2003 en F2004
Enkele Ferrari's van de recordkampioen: F2002, F2003 en F2004
In een seizoen vol tragedie en controverse won Michael Schumacher in 1994 zijn eerste F1-wereldtitel voor Benetton. Het jaar erop verdedigde hij met succes zijn kroon, en zowel de B194 als de B195 staan in al hun glorie tentoongesteld in het Motorworld Cologne Rhineland. In 1996 stapte de Duitser over naar het meest prestigieuze Formule 1 team op de grid: Scuderia Ferrari. Zijn eerste zege voor het Steigerend Paard behaalde hij - tijdens zijn zevende race voor de renstal - met de Ferrari F310, eveneens aanwezig in deze collectie. Van de acht aanwezige Ferrari's zijn de vijf exemplaren waarmee hij wereldkampioen werd ook van de partij. De F1-2000 uit 2000, de F2001 uit 2001, de F2002 uit 2002, de F2003-GA uit 2003 en de F2004 uit, ja inderdaad 2004. Ook de Mercedes MGP 001 uit 2010 is ginds te aanschouwen. Het is trouwens de Zilverpijl waarmee Schumacher zijn rentrée in de koningsklasse van de autosport maakte in 2010, na een afwezigheid van maar liefst drie jaar. 

Michael Schumacher's Ferrari F1-2000
Michael Schumacher's Ferrari F1-2000
Naast de wagens zijn er nog veel andere objecten te bewonderen, de tentoonstelling is dus zeker een bezoekje waard. Zo ook vonden we in de trofeeënkast heel verrassend de beker voor de tweede plaats uit die controversiële Grote Prijs van Oostenrijk van 2002. De race waarbij Rubens Barrichello in de laatste ronde verplicht de leiding aan Schumacher moest afstaan van toenmalig Ferrari-teambaas Jean Todt. De Braziliaan - die later getuigde dat hij schrik had om ontslagen te worden indien hij het bevel zou negeren - vertraagde net voor de eindmeet en kwam als tweede over de streep. Ongeloof in het publiek en het rijdersduo werd getrakteerd op boegeroep vanuit de tribunes. Een duidelijk gegeneerde Schumacher duwde Barrichello op het hoogste schavotje en gaf hem de winnaarsbeker. De beker voor de tweede stek is nu dus te bewonderen in Keulen. 

Als dank aan al de fans voor hun steun aan Michael besloot de familie van de recordkampioen om deze tentoonstelling te openen. Zoals eerder vermeld is deze gratis te bezoeken. Meer informatie over de 'Michael Schumacher Private Collection' kan je vinden op de website: www.privatecollection.ms. Daarnaast kan u deze mooie collectie ook bewonderen in ons fotoboek.

Foto's: Michel Helders & Ronald Ooms



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op zaterdag 18 augustus 2018.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons