van der Horst

Bahrein: Rosberg op pole - Vettel niet in Q3

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Het duel voor de pole tussen de beide Silberpfeile werd voor het eerst dit seizoen beslecht in het voordeel van Nico Rosberg in de eerste volledig droge kwalificatie van het seizoen. Regerend kampioen Vettel die in Maleisië nog serieuze weerstand bood en op een haar na de pole miste, was niet snel genoeg in Q2. Hij zal desalniettemin toch vanop de tiende plaats mogen starten als gevolg van de gridstraf die teamgenoot Ricciardo opliep in Maleisië. De Australiër zette in Q3 wel de derde tijd neer.
  • Hamofa Performance
Sebastian Vettel viel net buiten de top tien in Q2, allicht een gevolg van zijn spin in de laatste vrije training eerder op de dag. Hij belandde toen met nog een klein halfuur op de klok in het grind en kon niet meer verder in de sessie, net op een moment dat de meeste teams de zachte banden gingen uitproberen als voorbereiding op de kwalificatie. 

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Door de verlenging van Q3 van tien naar twaalf minuten vanaf dit seizoen kunnen de teams makkelijk twee vliegende ronden afwerken met telkens een nieuw setje Pirelli's. Bij het optekenen van de eerste snelle tijden in de beslissende sessie nam Rosberg de bovenhand, Hamilton wou daarna revanche nemen maar miste tijdens zijn finale poging zijn rempunt in de eerste bocht. Zijn teamgenoot werd meteen over de radio op de hoogte gebracht dat hij de pole had, de vijfde uit de carrière van Nico Rosberg. Bij Ferrari wou Räikkönen zich niet al te moe maken en koos er voor om slechts één snelle rondetijd neer te zetten op het einde van Q3. Ondanks een kleine blokkage van het linkervoorwiel tijdens het remmen was hij ruim sneller dan teamgenoot Alonso, die een zeldzame "off-day" leek te hebben en pas de tiende tijd neerzette.

Hamilton - Rosberg - Ricciardo
Hamilton - Rosberg - Ricciardo
In de top tien was het buiten de beide Ferrari's en de Red Bull van Ricciardo al Mercedes dat de klok sloeg. Williams kreeg tijdens de eerste droge kwalificatie van het jaar eindelijk de kans het potentieel te laten zien met een fraaie vierde tijd van Valtteri Bottas, die bovendien zal omgezet worden in een derde plaats op de grid na het toepassen van de straf van tien startplaatsen van Ricciardo. Virtueel naast Bottas op de tweede startrij vinden we de Force India van Segio Pérez, een opsteker voor de Mexicaan die in Maleisië zelfs de start niet kon nemen door softwareproblemen. Zijn teamgenoot Hulkenberg daarentegen had een mindere dag, hij geraakte net als landgenoot Vettel niet verder dan Q2.

Adrian Sutil kreeg later een straf van vijf plaatsen terug op de grid aangesmeerd voor het hinderen van Romain Grosjean en verhuist daarmee naar de laatste plaats op de grid. Hij moet bovendien 2 punten op zijn rijbewijs inleveren.

Uitslag Kwalificatie F1 Grote Prijs van Bahrein 2014

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes1m33.185s
2.Lewis HamiltonMercedes+0.279s
3.Daniel Ricciardo Red Bull Racing - Renault+0.866s
4.Valtteri BottasWilliams - Mercedes+1.062s
5.Sergio PérezForce India - Mercedes+1.161s
6.Kimi RäikkönenFerrari+1.183s
7.Jenson ButtonMcLaren - Mercedes+1.202s
8.Felipe MassaWilliams - Mercedes+1.326s
9.Kevin Magnussen McLaren - Mercedes+1.527s
10.Fernando AlonsoFerrari+1.807s
11.Sebastian VettelRed Bull Racing - Renault+1.277s
12.Nico Hulkenberg Force India - Mercedes+1.408s
13.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso - Renault+1.437s
14.Jean-Éric VergneScuderia Toro Rosso - Renault+1.578s
15.Esteban GutiérrezSauber - Ferrari+2.183s
16.Romain Grosjean Lotus - Renault+2.200s
17.Pastor Maldonado Lotus - Renault+1.789s
18.Adrian Sutil Sauber - Ferrari+1.966s
19.Kamui KobayashiCaterham - Renault+2.211s
20.Jules BianchiMarussia - Ferrari+2.436s
21.Marcus EricssonCaterham - Renault+3.001s
22.Max ChiltonMarussia - Ferrari+3.039s


Foto's: Georges De Coster



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons