van der Horst

Maleisië: Hamilton en Rosberg bezorgen Mercedes de dubbel - Ricciardo opnieuw bestraft

Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Waar de Red Bull van Vettel tijdens een natte kwalificatiesessie nog een vuist kon maken was er tijdens de race op een droge baan geen kruid gewassen tegen de beide Mercedessen. Lewis Hamilton nam een goede start, net als teamgenoot Rosberg die meteen landgenoot Vettel klopte, de beide Silberpfeilen reden zo naar de eerste Mercedes dubbel sinds 1955. Fernando Alonso van zijn kant profiteerde van de pech van Ricciardo om als vierde te finishen.
Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Ricciardo had na de diskwalificatie in zijn thuiswedstrijd wederom het geluk niet aan zijn zijde. Tijdens zijn derde en laatste pitstop kreeg hij het signaal om te vertrekken terwijl het linkervoorwiel nog niet volledig was gemonteerd. De Australiër parkeerde zodoende zijn Red Bull een honderdtal meter verder om zijn crew toe te laten de auto terug te duwen en hun fout recht te zetten. Het opgelopen tijdsverlies en de daaropvolgende problemen met de voorvleugel doen uiteindelijk het team besluiten de handdoek te werpen. Ricciardo was nochtans goed gestart, hij klopte meteen teamgenoot Vettel en had zelfs even zicht op de tweede plaats wanneer Rosberg erg breed ging in de derde bocht.

Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen zag zijn wedstrijd dan weer gehypothekeerd door de tik op zijn rechterachterwiel na een aanval van Magnussen bij het begin van de tweede ronde. De Fin moest een hele ronde afwerken met zijn lekke band en verloor zo volledig de aansluiting met de kop. Door de dominantie van de Mercedessen was er vooraan niet veel nieuws te rapen; al de toppers, uitgezonderd de Force India van Hulkenberg, kozen voor een strategie met drie pitstops, al wachtten enkele teams naar het einde toe met het uitvoeren van de laatste stop wegens de kans op lichte regen. Anders dan tijdens de kwalificatie openden de hemelsluizen zich niet, het enige noemenswaardige feit op het einde was dat Hulkenberg toch nog gepasseerd werd door Alonso die op nieuwere banden stond.

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Claire Williams, die het roer van het gelijknamige team overnam van vader Frank, zag beide wagens in de top tien finishen. Bottas vroeg in het begin van de race al over de radio om voorbij teamgenoot Massa te gaan om zo een aanval te kunnen inzetten op de voor hen rijdende Kevin Magnussen. Dat verzoek ging niet door maar naar het einde van de race kreeg Massa dan toch de boodschap om Bottas, op frissere banden, door te laten. De Braziliaan vond dat maar niks en finishte vóór zijn teamgenoot om zo zijn eerste punten binnen te halen na de vroege crash in Australië.

Update

Na de race werd bekendgemaakt dat Ricciardo bij de volgende wedstrijd tien plaatsen wordt teruggezet op de grid, een sanctie die het gevolg is van de mislukte bandenwissel. Ook Magnussen en Bianchi werden bestraft voor hun verantwoordelijkheid bij een aanrijding, zij verliezen ieder 2 punten op hun puntenrijbewijs.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Maleisië 2014

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1u40m25.974
2.Nico RosbergMercedes+17.313s
3.Sebastian VettelRed Bull Racing - Renault+24.534s
4.Fernando AlonsoFerrari+35.992s
5.Nico Hulkenberg Force India - Mercedes+47.199s
6.Jenson ButtonMcLaren - Mercedes+1m23.691s
7.Felipe MassaWilliams - Mercedes+1m25.076s
8.Valtteri BottasWilliams - Mercedes+1m25.537s
9.Kevin Magnussen McLaren - Mercedes+1 ronde
10.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso - Renault+1 ronde
11.Romain Grosjean Lotus - Renault+1 ronde
12.Kimi RäikkönenFerrari+1 ronde
13.Kamui KobayashiCaterham - Renault+1 ronde
14.Marcus EricssonCaterham - Renault+2 ronden
15.Max ChiltonMarussia - Ferrari+2 ronden
16.Daniel Ricciardo Red Bull Racing - Renaultopgave
17.Esteban GutiérrezSauber - Ferrariopgave
18.Adrian Sutil Sauber - Ferrariopgave
19.Jean-Éric VergneScuderia Toro Rosso - Renaultopgave
20.Jules BianchiMarussia - Ferrariopgave
21.Pastor Maldonado Lotus - Renaultopgave
22.Sergio PérezForce India - Mercedesopgave


Foto's: Racing International Photography



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons