van der Horst

Bathurst 12H: 20 wagens aan de start, maar 15 GT3's

Bathurst 12 Hour - Mount Panorama
Bathurst 12 Hour - Mount Panorama
Een week voor het aanvatten van de Bathurst 12 Hour werd de deelnemerslijst bekend gemaakt voor de ondertussen klassieker op Mount Panorma. Daarop prijken 20 wagens, waarvan vijftien GT3's. Een logische daling in aantal tegenover 2020, waar toen nog in februari 34 wagens de start namen. Dit natuurlijk omdat de huidige datum recht in het Europese seizoen valt. Wel jammer is dat er maar vier constructeurs op de grid vertegenwoordigd zijn.
Audi, Lamborghini, Mercedes en Porsche: dat zijn de vier enige merken die aan de start verschijnen in Australië. Mede vanwege de slechte datum en eveneens de lage opkomst van constructeurs, besloot SRO dat er maar één wagen per merk punten kan scoren voor de Intercontinental GT Challenge. Voor Lamborghini en Porsche geen probleem, bij de andere twee merken daarentegen zal men een keuze moeten maken op wie ze gaan wedden. Naast de vijftien GT3's komen er ook nog eens twee Porsche 911 GT3 Cups, twee MARC's V8 en een KTM X-Bow GT2 aan de start in de lagere klassen.

Triple Eight Engineering - Mercedes-AMG GT3 Evo
Triple Eight Engineering - Mercedes-AMG GT3 Evo
Wel interessant is de mix van rijder line-ups. Gezien er beslist werd om over te schakelen naar Pro-Am zal er een mix van lokale talenten en amateurs met internationale namen starten. Zo stapt Ben Barker in op de Groves Racing Porsche, komen Jules Gounon en Luca Stolz over voor Mercedes en vaardigt Audi zelfs vier fabriekspiloten af Down Under. Wel een interessante line-up, en tevens ook diegene die als eerste bevestigd was, is de Triple Eight Engineering Mercedes van huidig Supercars kampioen Shane Van Gisbergen samen met Broc Feeney en prins Jefri Ibrahim. 

De wedstrijd zelf gaat ook speciaal worden dit jaar. Zo is er onder meer een vrije training in het donker, een primeur voor de race, en start en stopt de race in de duisternis. Wilt u deze speciale editie volgen? Dat kan. GT World, het YouTube-kanaal zal de race volledig live uitzenden. De start wordt gegeven zaterdagavond om 21:15 uur Belgische tijd en om 9:15 zondagochtend, maar liefst twee uur later dan bij een normale editie.

Foto's: Intercontinental GT Challenge



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Intercontinental GT Challenge op vrijdag 6 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bathurst 12 Hour.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons