van der Horst

Bathurst 12H: McLaren verslaat Nissan (+ Video)

Tekno Autosports - McLaren 650S GT3
Tekno Autosports - McLaren 650S GT3
McLaren heeft eindelijk een eerste grote endurance overwinning beet met de 650S GT3. Shane van Gisbergen was de man die de Tekno Autosports bolide na 12 uren wedstrijd over de meet bracht met een voorsprong van amper 1,2 seconde, de V8 Supercars-ster was dan ook de primus op de wagen die hij deelde met Alvaro Parente en Jonathon Webb. Nochtans was het geen probleemloze wedstrijd voor het McLaren-kamp, zo waren er in de openingsfase problemen met de tankinstallatie, zorgde een kortstondig falen van de elektronica voor een oponthoud van een kwart minuut en was er naar het einde toe een slecht getimed pitstop gevolgd door een drive-through.
Nissan GT-R NISMO GT3
Nissan GT-R NISMO GT3
In de laatste 90 minuten, die zonder neutralisatie werden afgewerkt, had de 650S GT3 echter de touwtjes in handen en kon Van Gisbergen het verschil op de Nissan GT-R Nismo GT3 van Katsumasa Chiyo, winnaar van vorig jaar, constant houden rond de 10 seconden. De Nieuw-Zeelander liet het tempo in de laatste ronde nog wat zakken waardoor de Nissan, die de Japanner deelde met Rick Kelly en Florian Strauss, nog in het zog van de oranje bolide kon finishen in de wedstrijd die tevens het startschot gaf van SRO's gloednieuwe Intercontinental GT Challenge. 

Het podium werd op ruim een minuut achterstand vervolledigd door de Bentley Continental GT3 van Steven Kane, Guy Smith en Matt Bell. De Britse GT’s waren snel en voerden meermaals het veld aan, maar kenden ook wat tegenslagen. Zo maakte Kane onder meer een licht contact met de muur wat leidde tot een lekke band. De zusterbolide van Maxime Soulet zag zijn kansen in rook opgaan toen teamgenoot David Russel op het moment dat hij aan de leiding lag in aanraking kwam met een gestrande wagen. De Continental #31 werd nog zevende op vier ronden achterstand.

Audi R8 LMS GT3
Audi R8 LMS GT3
Audi had het moeilijk in Bathurst, en dan vooral ook de lange rechte stukken van en naar Mount Panorama. De Balance of Performance werkte niet mee waardoor het eerste exemplaar van de nieuwe R8 LMS pas vierde werd. Laurens Vanthoor, Markus Winkelhock en Alex Davison eindigden voor Phoenix Racing vierde op 2 minuten achterstand, voor de Erebus Motorsport Mercedes SLS AMG GT3 van Reynolds-Jäger-Bastian die er vijf merken in de top vijf van maakte. Nico Verdonck moest met zijn PROSport Performance Porsche Cayman GT4 de strijd vroegtijdig staken na een stuurfout van teamgenoot Fabian Hamprecht.

--- UITSLAG BATHURST 12H (PDF) ---Foto's: Bathurst 12H & AudiSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op zondag 7 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bathurst 12 Hour.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons