van der Horst

25H Fun Cup: Derdaele/Lauryssen winnen na aanrijding in openingsronde

Podium na Belcar Spa 2024
Podium na Belcar Spa 2024
Dylan Derdaele en Jan Lauryssen heb in hun Belgium Racing Porsche 911 GT3 Cup de derde manche van het Belcar Endurance Championship gewonnen. De BK-leiders triomfeerden in Spa-Francorchamps na 125 minuten racen voor de merkgenoten van YDM Racing (Yondem/Geussens) en MM Racing (Meurrens/Meurrens/Meurrens), die hun allereerste Belcar-podium pakten. De PK Carsport Audi R8 LMS GT2 van polesitters Longin/Longin/Guelinckx viel uit na een aanrijding met Dylan Derdaele in de openingsronde. Nick Van Pelt en Olivier Bertels bleken in hun Audi RS3 LMS wederom beste toerismewagen.
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Stienes Longin zette bij de start zijn pole positie om in de leidersplaats, maar kon geen kloof slaan op Dylan Derdaele. Derdaele drong aan in Speaker's Corner, maar Longin hield de deur dicht. Eén bocht verder kwam het echter wel tot een aanrijding. Derdaele dook binnendoor bij Longin en raakte de Audi op het linkerachterwiel. Longin Jr. reed aan een vertraagd tempo terug richting pitstraat en gaf daar op met een stukke ophanging. Een nulscore dus voor PK Carsport, tevens een halve ramp in de strijd voor de Belgische titel.

MM Racing - Porsche 911 GT3 Cup
MM Racing - Porsche 911 GT3 Cup
De Belgium Racing Porsche #99 zou bedacht worden met een Drive-Through penalty, maar won uiteindelijk zonder al te veel tegenstand - zelfs ondanks een tweede Drive-Through wegens het niet-respecteren van een Full Course Yellow-procedure. Het werd de tweede zege op rij voor Derdaele/Lauryssen, nadat ze twee weken geleden ook reeds de manche in Zolder wonnen. Zoals gemeld finishte de YDM Racing Porsche - ondanks een Drive Through wegens inhalen onder geel - op een mooie tweede plaats, voor de verrassende MM Racing-bolide. De wagen van de familie Meurrens hield in extremis nog een kloofje op de Q1 TrackRacing Porsche van Teunkens/Raducanu.

Saber Management Racing - Porsche Cayman GT4 RS Clubsport
Saber Management Racing - Porsche Cayman GT4 RS Clubsport
De Porsche Cayman van Herremans/Peters was wederom primus in GTB en hield aan de meet een ronde bonus over op de BMW M4 GT4 van de familie Terclavers, die opnieuw aan de start stond na de zware impact in de openingsronde van de vorige wedstrijd op Circuit Zolder. De klasse lijdt met drie deelnemers nog steeds wat aan bloedarmoede en dus vervolledigde de Saber Management Racing Porsche Cayman het ereschavot. De wagen van Vanmol/Hody verloor wat tijd in de beginfase van de wedstrijd na een spin in het grind in Les Combes.

VP-Racing - Audi RS3 LMS
VP-Racing - Audi RS3 LMS
De TCR-machinerie domineerde de toerismeklassen, met zoals gezegd de VP-Racing Audi RS3 LMS van Nick Van Pelt en Olivier Bertels als winnaar. De GTE Racing Cupra van het gezin Van den Hove volgde op P2 in de TA-klasse en Manfred Verbeke soleerde in de MD Racing Audi RS LMS opnieuw naar de derde plaats.


VDW Motorsport - BMW E46
VDW Motorsport - BMW E46
VDW Motorsport won de TB-klasse. In tegenstelling tot de vorige wedstrijd kreeg Ron Van de Water ditmaal wel het gezelschap van Edwin Beyers. Het duo had het niet onder de markt ten opzichte van de JJ Motorsport BMW met uitsluitend Tom Werckx aan de knoppen, maar die laatste kreeg af te rekenen met tankproblemen en dus lag de weg open voor een nieuwe zege van het team uit de Kempen. Eveneens slechts drie wagens in TB en dus ging de laatste ereplaats logischerwijze naar de IR Pwrd by GRT Motorsport BMW die Benjamin Moechars deelde met Jonas Van Cauwenberghe en Jarne De Meulder. In TC klopte de IC Motorsport BMW Clubsport (Loemans/Beers) de Abarth Assetto Corse van Peter Bens.

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Met de manche in Spa heeft het Belcar Endurance Championship 2024 de kaap van de eerste seizoenshelft gerond. Dylan Derdaele en Jan Lauryssen leiden in hun Belgium Racing Porsche comfortabel de puntenstand in de aanloop naar het traditionele hoogtepunt van het seizoen: de 24 Hours of Zolder, op 24 en 25 augustus.

--- Uitslag Belcar Endurance Championship 25H Spa 2024 (pdf) ---

Foto's: Gert Starckx en Thomas Smets  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons