van der Horst

Bert Longin: De onbetwiste podium-kampioen

Bert Longin
Bert Longin
Bert Longin is een naam die in de Belgische autosport-scene reeds decennia meegaat. De Vlaams-Brabantse bedrijfsleider maakte na een carrière in de motocross van autosport op circuit zijn tweede roeping. En met succes! Samen met trouwe gezel Hans Saenen reisde hij de wereld rond, na talloze podiums op de Belgische circuits te hebben verzameld in het kader van het Belgisch Kampioenschap. Maar hoe vaak stond Longin sr. nu op het algemene ereschavot? Autosport.be keek naar de statistieken en deed een opvallende vaststelling: Bert Longin eindigde de laatste 20 seizoenen vaker op, dan naast het algemene Belcar-ereschavot! En dan tellen we de podiums in de klasse nog niet mee...
Bert Longin
Bert Longin
"We hebben de voorbije decennia inderdaad al heel wat zilverwerk verzameld", lacht Bert Longin trots wanneer Autosport.be hem aanspreekt over de statistieken. "Ik leef voor de autosport, maar dat kan alleen dankzij de steun van mijn gezin. Autosport vraagt zijn opofferingen en zonder hard werk, komt er van resultaten doorgaans weinig in huis. Dat gezegd zijnde, als je in een goede vibe zit, dan volgen de resultaten soms ook vanzelf."

PK Carsport - Porsche 991 GT3 Cup
PK Carsport - Porsche 991 GT3 Cup
Bert Longin rondde vorig jaar de kaap van 150 races in het Belcar-kampioenschap, als je de vier seizoenen onder de BRCC-banier en de Belgian GT-jaren mee in rekening brengt. "Klopt, maar eigenlijk was 2018 ook een atypisch jaar", vertelt de Leuvenaar ietwat mysterieus. Het was namelijk de enige keer dit millennium dat ik geen enkele keer mocht plaatsnemen op het algemene ereschavot. Een bizar gevoel eigenlijk, maar verder weinigzeggend gezien de geldende reglementen natuurlijk van grote invloed zijn; onze Porsche 911 was intrinsiek trager dan de CN proto's. Je moet overigens al teruggaan tot mijn eerste seizoen om een gelijkaardige reeks aan te treffen; wie weet was het een ingreep van Boven omdat ik twijfelde om de helm aan de haak te hangen... (lacht)".

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
"Ik rij sinds 1996 Belcar, toen nog onder de Carglass Cup-vlag. In al die tijd verzamelde ik 32 algemene zeges in Belcar, maar ook 26 tweede plaatsen en 19 bronzen medailles. Als ik goed reken, zijn dat 77 bekers... Op kwantitatief vlak, was 2004 uiteraard een topjaar, met zes podia waaronder vier zeges op zeven verreden races, net als 2005 met vijf zeges en één derde plaats op zeven races", vertelt Longin, die dit seizoen het Belcar Endurance Championship afwerkt met zoon en kersvers vader Stienes en snelle streekgenoot Christoff Corten.

Stienes en Bert Longin
Stienes en Bert Longin
Als je kijkt naar de voorbije 20 seizoenen, stond Longin maar liefst 133 keer aan de start, waarvan hij 69 keer afsloot op het algemene ereschavot... Meer dan 50% dus! Ongezien in Belcar over dergelijke tijdspanne... En ook dit jaar is de Brabander goed bezig die statistiek in leven te houden, met twee zeges op vier verreden races. Toch is er na zoveel zilverwerk geen sprake van een gebrek aan motivatie of ambitie. "De volgende race is de 24 Hours of Zolder en die willen we winnen, punt", klinkt het vastberaden. "Ik won de race reeds vijfmaal algemeen, waaronder driemaal op rij begin de jaren 2000 en voor de laatste keer in 2011. Ik wacht dus al acht jaar op de zesde", grijnst Longin. "Daarmee zou ik co-recordhouder worden, met Marc Goossens en Anthony Kumpen. Bovendien zou een eventuele zege mijn eerste zijn met een familielid; toch altijd bijzonder..."

Foto's: Vincent Wouters, Ronald Janssens, Marnik Mouchaers & Martijn WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op dinsdag 6 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons