van der Horst

Rallye Monte Carlo: Bizarre openingslus

Robert Kubica - Ford Fiesta RS WRC
Robert Kubica - Ford Fiesta RS WRC
Het minste wat we kunnen zeggen, is dat de Monte Carlo 2014 een vrij onverwachte start heeft genomen. Reeds in de eerste KP werden de rijders verraden door onverwachte weersomstandigheden, waardoor er enkele foute bandenkeuzes werden gemaakt bij de start voor drie KP's. Droog bij de start en sneeuw aan de finish. Volgens verschillende rijders een van de moeilijkste KP’s uit hun carriere.
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Ogier knalde reeds in de eerste bocht tegen een muur, maar kon verder met wat tijdsverlies tot gevolg. Erger was het gesteld met Thierry Neuville die een knappe eerste tussentijd op de tabellen zette, maar even later in het decor belandde. De Monte Carlo blijft het zwarte beest voor Neuville die nog nooit wist te scoren in de openingsmanche van het seizoen. Ook François Delecour moest reeds na de eerste KP uit de wedstrijd stappen met technische averij.

De Ford's van Kubica en Bouffier openden onverwacht het feest met een opmerkelijke snelste chrono voor de Pool die meteen de concurrentie heel wat tijd aansmeerde. Ogier, vertrokken op zachte slicks op zijn VW Polo, moest 19 seconden incasseren, de Citroën van Ostberg 23, terwijl Hirvonen, Sordo, Evans, Mikkelsen en Latvala reeds om en bij de minuut aan hun broek kregen.

Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
De tweede KP was iets minder winters getint, maar ook hier klokte de Pool de snelste chrono voor Latvala, Meeke, Sordo, Ogier en Evans. Bouffier, die in de eerste KP de tweede chrono draaide op 14 seconden van merkgenoot Kubica, moest 27 sec. prijs geven en verhuisde naar de vierde plaats in de tussenstand ten voordele van Ogier en Meeke die respectievelijk reeds 36 en 39 seconden achterstand telden.


Elfyn Evans - Ford Fiesta RS WRC
Elfyn Evans - Ford Fiesta RS WRC
Maar op de laatste KP van de eerste lus over 19,34 km was de Fransman superieur, terwijl Kubica bijna anderhalve minuut liet liggen. Na de eerste lus zagen we dus de M Sport-Ford van Bouffier aan de leiding, gevolgd door de Citroën DS3 van Meeke op 13,6 sec. en de Hyundai i20 van de Spanjaard Dani Sordo op 41,5 sec. Kubica (42,5 sec. en Evans (46,7 sec.) rondden de voorlopige top 5 af. Voorlopig geen Volkswagen in het voorste regionen met Ogier, Mikkelsen en Latvala die volgen op respectievelijk 1Min19, 2min57 en 3min04. Deze namiddag wordt dezelfde lus nog eens over gedaan.

Foto's: Racing International Photography - Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 16 januari 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte Carlo.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons