van der Horst

Blancpain Sprint Cup races voortaan gelijkwaardig

2017 BGTS Sprint Cup Nürburgring
2017 BGTS Sprint Cup Nürburgring
SRO heeft enkele belangrijke wijzigingen in het sportieve reglement van de Blancpain GT Series doorgevoerd. Blikvanger is het gelijkwaardig maken van de Sprint Cup races; voortaan is er dus niet langer sprake van een Qualifying en een Main Race, maar simpelweg van Race 1 en Race 2. Beide wedstrijden zijn evenveel punten waard, in plaats van respectievelijk maximum 8 en 25 voorheen. Daarmee volgt SRO het format van de ADAC GT Masters, al blijft de Sprint Cup zichzelf onderscheiden met de snelle pitstops.
De Blancpain GT Series Sprint Cup was uniek in die zin dat het traditionele weekendprogramma geen ruimte liet voor fouten, zowel de kwalificaties als Qualifying Race moest men heelhuids doorkomen om een degelijke puntenbuit te kunnen binnenhalen in de Main Race. Voortaan staan de twee wedstrijden volledig los van elkaar, wat tevens resulteert in twee aparte kwalificatiesessies, waar telkens de piloot die de start zal nemen de wagen moet kwalificeren.

Strakka Racing vs. Audi Sport Team ISR - McLaren 650S GT3 vs. Audi R8 LMS
Strakka Racing vs. Audi Sport Team ISR - McLaren 650S GT3 vs. Audi R8 LMS
Ook de Endurance Cup ondergaat een kleine maar belangrijke wijziging. Het drieledige kwalificatieformat blijft behouden, maar voortaan worden de startposities bepaald aan de hand van het gemiddelde van de drie rijders. De kans dat we daardoor een Pro-Am wagen op pole of vooraan de grid zien oplijnen wordt daardoor veel kleiner, wat onder meer de veiligheid ten goede komt. Pro-Am teams lieten namelijk hun Am-rijder wel eens de start nemen.

Tot slot werd er ook gesleuteld aan de samenstelling van Pro-Am line-ups, die voortaan enkel uit twee Bronze rijders en een Gold of Platinum rijder mogen bestaan. In Spa mag daar een tweede Pro aan worden toegevoegd. De Silver Cup maakt nu ook haar intrede in de Endurance Cup, voor wagens met een Silver/Silver/Bronze bezetting. Herhalen we nogmaals dat het aantal Pro deelnemers dit jaar wordt beperkt tot 26 wagens.

Foto's: Racing International Photography & Martijn Wouters



Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Series op zondag 25 februari 2018.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons