van der Horst

Zolder: Mercedes pakt verrassend de zege - Vanthoor derde

De start Main Race Zolder
De start Main Race Zolder
Nadat Belgian Audi Club Team WRT het gisteren uitstekend deed, pakte vandaag HTP Motorsport de zege in de main race. De Mercedes verschalkte de uitstekend gestartte Lamborghini's van NSC Motorsports en GRT tijdens de pitstops, terwijl Laurens Vanthoor een minder goede start van zijn teamgenoot Cesar Ramos niet volledig kon goedmaken en uiteindelijk als derde aantikte. Enzo Ide viel al vroeg uit en zag zo zijn titelkansen in rook opgaan nog voor de eerste ronde afgewerkt was.
  • Skylimit Events
HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
Bij de start nam Peter Kox meteen de leiding in de NSC Motorsports Lamborghini, gevolgd door Hari Proczyk in het exemplaar van GRT. Cesar Ramos, die van pole mocht vertrekken, zakte terug naar de derde plaats, terwijl de tweede WRT Audi in handen van Enzo Ide aan de Kanaalbocht de muur in spinde. Iets voordien moest ook de Schubert BMW al door de kattebak, waardoor deze heel wat zand opschepte en tevens de wagen beschadigde. Ook merkgenoot Zanardi kwam in de openingsronde in de problemen, hij kreeg af te rekenen met een klapband en kon ternauwernood de Bhaitech McLaren #61 ontwijken die was aangereden en dwars over de baan ging. Laatstgenoemde bolide werd meteen tot opgave gedwongen; reden genoeg voor de westrijdleiding om na amper een halve ronde de safety car al naar buiten te sturen.

GT Russian Team - Mercedes SLS AMG GT3
GT Russian Team - Mercedes SLS AMG GT3
Een tiental minuten na de herstart diende de safety car al opnieuw zijn opwachting te maken door een zware crash van de #177 GT Russian Team Mercedes. Alex Zanardi was al enkele ronden in de aanval op Duitse bolide, maar gaf hem onbedoeld een tik bij het aanremmen van de eerste chicane. De Mercedes eindigde hard in de muur aan de binnenkant en schoof verder tot in de zandbak, maar de piloot bleef gelukkig ongedeerd.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS Ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS Ultra
Na de tweede herstart was het tijd voor de verplichte pitstops, daar liep het jammer genoeg fout voor de vroege leider, de NSC Motorsports Lamborghini. Het Belgische team zag de kansen op een zege bij hun debuut in rook op gaan door een probleem met de airjack aan het wiel rechtsachter. HTP Motorsport besloot hun pitstop niet meteen af te werken en deed daarmee een goede zet; de #84 Mercedes van Maxi Götz nam heel nipt de leiding, vóór Jeroen Bleekemolen in de #28 GRT Lamborghini, gevolgd door Laurens Vanthoor in de #1 WRT Audi. Onze landgenoot pushte wel, maar raakte op zijn thuiscircuit jammer genoeg niet meer voorbij de Italiaanse bolide.

Door hun zege blijven Götz en Buhk leiders in het kampioenschap, Götz heeft weliswaar door het gedwongen forfait van Buhk in Slovakije zestien punten meer. Bleekemolen en Proczyk maken met hun 27 punten achterstand nog wel kans op de titel maar er rest hen alleen nog de seizoensfinale over twee weken in Baku.

Onze fotografen zorgden wederom voor enkele beelden van het vrouwelijk schoon en de startgrid en de eigenlijk race.

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Sprint op zondag 19 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belgian Masters.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons